Botoşani: Portret / Vasile Pop, profesorul care formează olimpici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exigent, dar iubit de elevi pentru modul prin care îi atrage către materia pe care o predă, dascălul a pregătit până acum 15 olimpici la limba română.

De 22 de ani, Vasile Pop este profesor de limba română la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“. S-a născut într-un sat din Maramureş, a învăţat în Banat, însă după terminarea facultăţii destinul l-a adus în oraşulul lui Eminescu unde a reuşit să realizeze o carieră demnă de invidiat.


Pasiunea a devenit profesie


De mic i-a plăcut literatura. „Dintr-o pasiune se poate face o profesie, dacă este gestionată fără absolutizări. Când eram copil îmi împărţeam timpul în a contempla natura, sentimentul concret şi direct al vieţii cu evaziunea ficţională dând prilej şi unor contaminări reciproce. Cu toate acestea nu am absolutizat nicio preocupare a copilăriei, nu am neglijat nici fotbalul, iar sportul rămâne o pasiune a mea“, spune profesorul Vasile Pop. A ajuns să facă facultatea în Timişoara pentru că în anul în care a dat admitere s-a desfiinţat secţia de filolologie din Baia Mare şi toţi candidaţii admişi au fost transferaţi la Universitatea Timişoara.


Nu regretă acest lucru mai ales că a avut norocul să fie singurul băiat din grupă. „Din facultate am o amintire frumoasă. În grupă predominau fetele, aşa că atunci când profesorul de slavă, un nesuferit, a verificat temele ajungând la mine m-a întrebat ritos: «Tu ai ce au toate fetele?». Răspunsul meu a fost că nu-mi place să fiu jignit într-un mod atât de grobian. De atunci nu m-a mai deranjat“, îşi aminteşte Vasile Pop.


Îi lasă pe elevi să se joace cu creativitatea lor


Sobru, cu un umor discret şi cu o seriozitate specific ardelenească, Vasile Pop a reuşit în cariera sa să instruiască zeci de tineri care au ajuns nume importante în viaţa intelectuatală şi cu care se mândreşte ori de câte ori are ocazia. Mai mult, aproape în fiecare an a avut câte un elev care a participat la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română.


A reuşit să-i facă pe elevi să înveţe din respect pentru materie şi profesor şi nu de frica notelor. 


„Sunt mulţi elevi de-ai mei care acum sunt recunoscuţi în lumea intelectuală, proveniţi din pepiniera Colegiului «A.T  Laurian». Aş aminti doar de Isabela Corduneanu, Marilena Ţiprigan sau Irinel Antoniu, care s-au remarcat în viaţa universitară şi culturală“
, afirmă profesorul care ne-a destăinuit şi  principiul său pedagogic.


„Elevii sunt sprijiniţi în iniţiativa lor creatoare, dar în acelaşi timp atent îndrumaţi. Principiul meu pedagogic susţine centrarea învăţământului pe elev, o uşoară înclinare spre valorile umaniste, fără a le da o pondere exagerată pentru a nu face din ei nişte utopici şi dezinteresaţi. Totodată aş vrea ca şcoala să nu cedeze fără discernământ unor experimente trecătoare“, a afirmat Vasile Pop. Profesorul a publicat zeci de articole şi studii în revistele literare şi a făcut recenziile unor cărţi, în special de poezie.

_______________-

profil
născut.
4 decembrie 1963, Dumbrăviţa, jud. Maramureş.
studii. Facultatea de Filosofie Timişoara.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Care este cartea care v-a marcat cel mai mult?

Cu siguranţă „Punct. Contrapunct“, a lui Aldous Huxley. Este o carte de adaptare filosofică densă şi necruţătoare a vieţii, într-un spirit dostoievskian. După ce am citit această carte m-am simţit vindecat de arta iluzionării facile.
Aveţi vreun proiect literar la care lucraţi?
Sunt un om modest şi comod şi mă consolez cu faptul că neavând nici un proiect major, nici nu pot să-l ratez. Mi-ar plăcea însă să produc o operă ludic-parodică postmodernă, în spirit cărtărescian.

ce-i place
Îi place umorul ca o formă terapeutică împotriva crispării existenţiale şi crede că orice om de spirit, prin definiţie, are umor.

ce nu-i place

Nu-i place suficienţa pentru că eludează statutul ontologic relativist al omului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite