Botoşani: PORTRET/ Bogdan Maxim, tânărul care vede în matematică o artă
0Olimpic naţional an de an, Bogdan vrea să devină cercetător peste Ocean. Tânărul este convins că matematica ajută la dezvoltarea personalităţii.
Bogdan şi-a descoperit pasiunea pentru matematică în clasa a VII-a absolut întâmplător. A participat la un concurs interjudeţean de matematică, organizat la Suceava, de unde s-a întors cu rezultate importante. În scurt timp şi-a dat seama că matematica este fascinantă şi că îi va folosi în viitor. Aşa că, a pus burta pe carte, a încercat să depăşească nivelul mediu aplicării formulelor matematice şi a ajuns să descopere frumuseţea acestei materii.
„Am rezolvat cea mai grea problemă din concurs“
Un an mai târziu câştiga deja medalia de argint la olimpiada naţională de matematică şi a fost la un pas să intre în lotul naţional al României pentru Balcaniada de Juniori.
„Am rezolvat cea mai grea problemă din concurs şi am ieşit ultimul din sală. Mi s-a părut un concurs greu, mai ales că eram pentru prima dată la o olimpiadă naţională“, a spus tânărul. De patru ani, Bogdan Maxim a adunat zeci de premii la concursuri interjudeţene şi naţionale de matematică la care a participat.
În ultimii doi ani a obţinut premiul I la Olimpiada Judeţeană de Matematică, medalia de bronz la Concursul Internaţional „Danube“, desfăşurat în anul 2008 la Călăraşi, şi premiul al II-lea la Concursul „Viitori Olimpici“, organizat la Câmpulung Muscel. „Reuşitele mele sunt rezultatul muncii individuale şi pasiunii pentru matematică“, a spus Bogdan care, pe lângă titlurile şi recunoaşterea naţională, câştigă şi bani în urma competiţiilor.
„Primesc între 200 şi 500 de lei la fiecare concurs câştigat, iar din aceşti bani îmi cumpăr cărţi din diverse domenii“, a precizat tânărul, care este pasionat îndeosebi de psihologie şi ia în calcul varianta de a urma în paralel cu Facultatea de Matematică şi cea de Psihologie. Bogdan susţine că studierea matematicii l-a ajutat să devină mult mai ordonat în gândire şi în viaţă. În plus, Bogdan se concentrează mult mai bine atunci când rezolvă problemele dacă are şi un fundal muzical.
„Nu sunt un tocilar. Sunt pasionat de unele domenii pe care le aprofundez individual. La restul învăţ la nivel de cultură generală“, a spus olimpicul, care a recunoscut că nu are numai note de 10.
Vrea să ajungă în America
În prezent, el este convins că sistemul de învăţământ din România este depăşit şi nu corespunde realităţii. Din acest motiv, Bogdan se pregăteşte suplimentar ca să fie admis la o universitate din America.
Cum taxele anuale sunt uriaşe, singura sa şansă este obţinerea unei burse de studiu. Pentru aceasta trebuie să se remarce la nivel internaţional. „Consider că am şanse mari de a intra în lotul naţional lărgit pentru Olimpiada Internaţională, care are loc anul viitor în Amsterdam. Dacă reuşesc, pot considera că nu am pierdut timpul degeaba în toţi aceşti ani de liceu“, a concluzionat elevul.
Profil
Născut: 2 mai 1993, Botoşani.
Studii: Este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Botoşani.
Familie: Are un frate.
Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai?
Vreau să urmez cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, asta în cazul în care nu reuşesc să ajung la o universitate din SUA.
Cum ţi se pare învăţământul din România?
Sincer, mi se pare puţin primitiv şi foarte puţin structurat. Posibilităţile elevilor de a-şi descoperi abilităţile la intrarea la liceu sunt inexistente şi nu sunt ajutaţi în alegerea unui drum în viaţă.
Cum reuşeşti să faci permonanţă în acest sistem?
Eu m-am desprins de sistem şi mi-am stabilit priorităţile şi drumul pe care vreau să-l urmez. Pentru asta studiez foarte mult acasă şi sunt la curent cu tot ce este nou în plan matematic.
Ce-i place
„Sunt pasionat de astronomie şi psihologie. Citesc foarte multe cărţi din acest domeniu. Autorii preferaţi sunt Rudolph Steiner şi Sigmund Freud“, spune Bogdan.
Ce nu-i place
„Nu-mi place cum arată viitorul României şi vreau să studiez în străinătate“, afirmă el.