Botolani: Guvernul îşi bate joc de sinistraţii din Dorohoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele din Dorohoi au termen de finalizare 15 decembrie anul acesta
Casele din Dorohoi au termen de finalizare 15 decembrie anul acesta

Ministerul Dezvoltării întârzie să trimită materialele de construcţii necesare finalizării celor 300 de locuinţe. Mai norocoase sunt familiile ale căror case sunt construite de ONG-uri şi sponsori şi care sunt aproape finalizate.

Sinistraţii din Dorohoi nu au şanse să se mute în casă nouă până de sărbători. Cele 300 de locuinţe trebuiau finalizate până pe 15 decembrie, însă primarul Dorin Alexandrescu spune că acest lucru nu va putea fi posibil în mai mult de jumătate din cazuri.

Alexandrescu susţine că Guvernul trimite cu întârziere materialele de construcţie, iar firmele nu au timp să termine lucrările. Trei sferturi din case nu au acoperiş şi nici geamuri. „În acest moment doar 70 de case au acoperiş. Materialele ajung la Dorohoi cu întârziere, doar pentru patru case pe săptămână. Am luat legătura cu Ministerul Dezvoltării şi au zis că săptămâna viitoare vor trimite întreaga cantitate de lemn pentru restul acoperişurilor. Să vedem dacă se vor ţine de promisiune. Problema este că nu se va putea respecta termenul de finalizare care a fost prevăzut iniţial“, a spus Dorin Alexandrescu.

Mai grav, în câteva cazuri dirigintele de şantier a fost nevoit să oblige constructorul să refacă anumite lucrări care erau executate de mântuială.

ONG-urile sunt serioase

Singurii care se vor muta la iarnă în noile locuinţe sunt sinistraţii ale căror case sunt construite de ONG-uri şi sponsori. Lucrările la aceste case sunt mult mai avansate faţă de cele ale statului. În plus, locuinţele sunt executate şi cu finisările interioare.

„Se vede că sunt specialişti. Muncesc ca furnicile şi nu mă aşteptam ca în numai două zile să schimbe complet aspectul casei“, a spus Ioan Şoltuz unul din sinistraţii dorohoieni care va primi o casă nouă construită de fundaţia Habitat for Humanity România.

La polul opus sunt sinistraţii care stau în module şi care aşteaptă ca firmele contractate de stat să le termine casele până vine frigul. Ca o soluţie de ultim moment, Primăria le-a oferit cazare în saloanele unui fost spital de neuropsihiatrie, care este dezafectat. Printre cei 272 de oameni care locuiesc în tabără de module se află şi Mirela Despa, mamă a doi copii minori.

Sinistraţii vor ierna în module

„Este clar că nu ne vom muta la iarnă în noile case, dar nici nu vom pleca să locuim în saloanele de la spital pentru că acolo nu vom avea nici un pic de intimitate. Într-un salon vor fi câte patru cinci familii. În modul locuim cel puţin singuri. Nimeni nu vrea să plece de la module şi nu ştiu cum va fi la iarnă. Vă daţi seama că dacă îşi vor pune toţi în priză câte un reşou ori calorifer electric, instalaţia nu va face faţă“, a spus Mirela Despa.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite