Bătrâneţe trăită cu frica în sân . Zeci de vârstnici fără familie riscă să rămână ai nimănui. Căminul în care sunt îngrijiţi rămâne fără finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii fără familie şi-au găsit ultima lor casă în căminul de bătrâni de la Truşeşti FOTO stirileprotv.ro
Bătrânii fără familie şi-au găsit ultima lor casă în căminul de bătrâni de la Truşeşti FOTO stirileprotv.ro

Zeci de pensionari botoşăneni, fără familie, stau cu frica în sân că până şi căminul în care au ajuns să-şi petreacă bătrâneţile ar putea să fie închis. Este vorba de căminul de bătrâni de la Truşeşti, insituţie care a pierdut finanţarea de la Guvern şi cel mai probabil îşi va închide porţile.

Căminul de bătrâni de la Truşeşti din nordul judeţului Botoşani a fost înfiinţat în 2011 şi găzduieşte 60 de pensionari rămaşi fără sprijinul familiei. Nu este cel mai modern şi cel mai comod loc de petrecut bătrâneţile, dar pentru cei 60 de vârstnici este totuşi acasă. 

În ultimele zile însă, în loc să-şi petreacă liniştiţi ultima parte a vieţii, bătrânii de la Stăuceni nu-şi mai găsesc liniştea gândindu-se la ce le va rezerva viitorul. Şi asta fiindcă şi ultima lor casă, căminul de bătrâni de la Truşeşti riscă să-şi închidă porţile, iar ei vor ajunge din nou oamenii nimănui.

Nu mai primeşte finanţare

Mai precis căminul de bătrâni de la Truşeşti riscă să rămână fără finaţare de la Ministerul Muncii, entitate care oferea fonduri pentru plata salariilor personalului, pentru tratamente şi buna gospodărire a aşezământului de la Truşeşti. În cazul în care nu vor mai primi bani de la minister, căminul va fi cel mai probabil închis, mai ales , în condiţiile în care administraţia locală nu are suficiente fonduri pentru a susţine financiar acest cămin. 

”Până luna aceasta, căminul a fost sprijinit cu fonduri de la Ministerul Muncii, pentru cheltuieli de funcţionare. A fost un lucru foarte bun, au reuşit să se dezvolte, au schimbat faţa clădirii. Din păcate, acum cei de acolo stau cu foarte mare frică că dacă rămân fără această susţinere de la Minister s-ar putea să nu mai continue activitatea”, a precizat pentru stiri.botosani.ro, Sebastian Tocariu  directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială Botoşani.

Ce se întâmplă cu bătrânii nimănui

În judeţul Botoşani, căminele de bătrâni sau unităţile de asistenţă medico-socială sunt puţine faţă de cererea existentă. Practic bătrânii stau pe liste de aşteptare pentru a face rost de un loc într-un cămin. Numeroşi vârstnici, după o viaţă de muncă ajung să umble dintr-un spital în altul, lăsaţi de familiile sătule să-i îngrijească. 

Numărul de unităţi paleative sau de asistenţă medico-socială este foarte redus în compraţie cu numărul uriaş de solicitări. În aceste condiţii închiderea unui cămin pentru bătrâni, este paradoxală. Căminul de bătrâni de la Truşeşti a fost amenajat în locul unui fost spital, desfinţat după 2010.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Căminul de bătrâni din Bălceşti, în pericol să se închidă

Cât costă un bătrân în zilele noastre. Tarifele de lux percepute de aziluri

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite