Agricultorii, pierduţi în secolul XIX la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calul înhămat la plug este imaginea reprezentativă încă pentru modul în care se lucrează în agricultură la Botoşani
Calul înhămat la plug este imaginea reprezentativă încă pentru modul în care se lucrează în agricultură la Botoşani

Tarifele mari pe care fermierii din judeţul moldav le percep pentru lucrările agricole, îi determină pe ţăranii sărmani să muncească din greu cu sapa, plugul şi calul.

Chiar dacă judeţul Botoşani este o zonă preponderent agricolă, puţine dintre investiţiile făcute în ultimii 20 de ani sunt de natură să le uşureze ţăranilor munca cu pământul.

Tractoarele, discurile sau plugurile sunt uzate de multă vreme şi, de multe ori, piesele componente rămân în brazdă capitulând după decenii de exploatare.

Taxe mari pentru arat

Frecvenţa reparaţiilor la utilajele agricole, precum şi consumul ridicat de combustibil, rezultat din „cârpelile“ la motor făcute de proprietari, au ridicat mult preţul lucrărilor agricole.

Oamenii simpli, care scot mâncarea familiei de pe o parcelă moştenită din moşi-strămoşi, se declară neputincioşi în faţa taxelor. „Am dat 400 de lei de arat, 200 de discuit, iar de semănat, că iaca, am colo o parcelă de juma de hectar, am dat 200 lei. Pensia mea este de 350 de lei. Mai plătesc la lumină, mai fumez o ţigară, de unde să dau atâţia bani. Eu am scos calul din grajd, plugul din şopru şi dă-i bătăi. Nu-i uşor, dar nici n-oi da atâtea milioane la hoţii ăştia cu tractoare“, a spus Ionică Asaftei din Văculeşti.

Omul a înhămat calul într-o furie, decis să se întoarcă la metoda folosită de strămoşi, care e mult mai puţin costisitoare şi mai sigură. Parcul de tractoare şi maşini agricole pe care le deţin fermierii judeţului este depăşit din punct de vedere fizic şi moral, impunându-se procurarea de tractoare şi utilaje moderne, cu randamente sporite, cred reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Botoşani.
numai bune de fier vechi
Aproape 88% dintre tractoare au depăşit durata normală de exploatare. Peste 2.000 de tractoare şi 2.200 de pluguri sunt terminate pe veci şi totuşi se „târâie“ pe tarlale.

„S-au făcut informări în teritoriu, s-a vorbit cu fermierii, li s-a explicat necesitatea achiziţionării acestor utilaje“, a declarat Cristian Delibaşi, directorul DADR Botoşani. Potrivit ultimelor date transmise din judeţ Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, agricultura botoşăneană dispune de câteva sute de tractoare noi, din import, de putere mică, mijlocie şi mare, cu gama de utilaje agricole aferente executării lucrărilor agricole.

„Cine îşi ia tractor azi?“

Omul simplu de la ţară, care n-are mai mult de un hectar, clatină din cap a neputinţă. „S-au întors vremurile de altădată, a boierilor. Cine îşi ia tractor azi? Tot ăia bogaţi. Noi, ţăranii, scoatem sapa din şopru şi asta e sfânt. Pământul dă mâncare şi la ăia bogaţi. Ar trebui să lase mai ieftin, ca tot omul să poată ara cu tractoarele alea. Dar cine dă milioane“, se întreabă moş Costache Vizitiu din Văculeşti, mai mult retoric, pentru că nădejdea sa se află tot în cele două mâini muncitoare.

Intră pe botosani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite