Ultimul pod acoperit din România, vechi de 241 de ani, va fi reabilitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii a semnat avizul prin care se aprobă faza DALI a reabilitării ultimului pod acoperit din România. Podul este declarat monument istoric, categoria A.

„Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale a semnat Avizul nr. 292/M/2019 prin care aprobă faza DALI a reabilitării podului de lemn din satul Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud. O fază extrem de importantă pentru salvarea acestui pod de lemn, acoperit, de o mare valoare”, scrie secretarul de stat din Ministerul Culturii, Alexandru Pugna..

În comuna Coşbuc, pe râul Sălăuţa, orice trecător zăreşte podul acoperit, cu ferestre, semănând cu un hambar. Acesta a fost realizat de către grănicerii italieni în 1778 şi refăcut în 1937. Este ultimul pod de acest tip din România, declarat în urmă cu câţiva ani monument de arhitectură cu valoare de patrimoniu.

Podul a fost ridicat de către italieni în primăvara anului 1778 din lemn de stejar procurat din pădurile saşilor. Acesta a avut 14 fraţi doar în judeţul Bistriţa-Năsăud, însă niciunul nu mai este în picioare. Nici cele din Tirol, zonă căreia i-a împrumutat numele (numindu-se şi pod „tirolez”) nu mai sunt în picioare, prăbuşindu-se în timpul războiului.

„Podul din Coşbuc, o bijuterie arhitecturală din lemn, putea să se prăbuşească în orice moment datorită stării avansate de degradare şi a faptului că autoritatea locală nu beneficia de suma necesară reabilitării acestui monument istoric aflat în patrimoniul Comunei Coşbuc. Podul este monument istoric din categoria A şi va fi reabilitat prin finanţare de la Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale”, mai spune Alexandru Pugna.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Campania electorală a lăsat „semne” pe unul dintre puţinele poduri acoperite din România

Ultimul pod acoperit din România  are şanse să-şi prelungească viaţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite