Sporturi interzise în timpul sarcinii. Ce fel de exerciţii fizice le sunt permise gravidelor – sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gimnastica, mersul pe jos şi înotul sunt recomandate de specialişti FOTO: woman2woman.ro
Gimnastica, mersul pe jos şi înotul sunt recomandate de specialişti FOTO: woman2woman.ro

Sportul este una dintre activităţile de regulă evitate de gravide de teama de a nu face rău copilului. Specialiştii spun, însă, că sportul este recomandat, singurul lucru la care gravidele trebuie să fie atente fiind tipul de activitate fizică.

Activitatea fizică în timpul sarcinii reprezintă unul dintre cele mai controversate subiecte care le preocupă pe gravide. În timp ce multe dintre femeile însărcinate evită activitatea fizică de teama de a nu dăuna fătului, specialiştii recomandă unele sporturi şi susţin chiar că acestea fac bine.

„Activitatea fizică are multiple alte efecte benefice asupra organismului în afară de menţinerea siluetei. Există numeroase dovezi în prezent că persoanele cu activitate fizică constantă prezintă un risc mai mic de afecţiuni cardio-vasculare şi diabet. Ghidul American de activitate fizică menţine şi pentru femeile însărcinate nivelul recomandat de cel puţin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată, adică 30 de minute pe cât posibil zilnic”, explică educatorul perinatal şi consultantul în alăptare Monica Ungur.

Aceasta spune că în timpul sarcinii este recomandată numai activitatea fizică moderată, indicat fiind inclusiv mersul pe jos. Este recomandată evitarea sporturilor de contact, precum baschet, handbal, arte marţiale sau sporturile cu risc de cădere, precum schi sau echitaţie, dar şi sporturile care implică sărituri frecvente – kangoo jumps sau step.

Înotul, mersul pe jos şi gimnastica, recomandate de specialişti

„Încurajăm femeile însărcinate să meargă cât mai mult pe jos, să-şi continue activităţile sportive preferate, chiar dacă le vor realiza la intensitate mai mică. Înotul este, de asemenea, un sport recomandat gravidelor, inclusiv în ultimul trimestru de sarcină. Gimnastica are influenţe pozitive în tonifierea musculaturii şi fixarea calciului în oase. Majoritatea activităţilor sportive pot fi continuate în timpul sarcinii, în special în cazul femeilor antrenate”, completează educatorul perinatal Monica Ungur.

Mai mult, Monica Ungur susţine că este esenţială menţinerea nivelului de activitate fizică în timpul sarcinii, atâta timp cât se evită mişcările bruşte.

„În cazul în care apar contracţii dureroase în timpul efortului, e nevoie să se sisteze activitatea şi să se apeleze la consult medical”, recomandă Monica Ungur.

Vă mai recomandăm:

Ce avem voie să mâncăm şi ce trebuie să ocolim în perioada de graviditate? Câtă cafea şi cât alcool are voie să consume o femeie însărcinată - mituri şi realitate

Compromisul omului modern: mamă doar cu fertilizare in vitro


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite