Povestea boierului reformator care a cerut chiar eliminarea privilegiilor clasei sociale din care făcea parte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul anilor 1800, un boier din Ţara Românească venea cu idei cel puţin neobişnuite pentru acea vreme. Acesta pleda pentru eliminarea privilegiilor boerimii şi instaurarea unei impozitări, dar şi pentru liberul acces la învăţământ, indiferent de clasa socială.

Dinicu Golescu s-a născut în 1777 şi a fost un boier şi cărturar român, fiul banului Ţării Româneşti, Radu Golescu. De-a lungul timpului, acesta a ocupat diverse funcţii în aparatul administrative al ţării, ajungând chiar la cea de logofăt.

Boierul era pasionat de călătorii, ajungând în Elveţia, Italia, Rusia şi Franţa. Călătoriile nu doar că l-au determinat să noteze cu minuţiozitate tot ce vede într-un jurnal, transformat ulterior într-o carte, ci şi să îşi dorească să transforme societatea românească în ceea ce vedea în vest. 

Astfel, notiţele sale s-au transformat într-o radiografie a societăţilor cu care intra în contact, dându-i şi multe idei ce păreau cel puţin revoluţionare pentru acele vremuri.

De la şcoli cu acces gratuit, la eliminarea privilegiilor pentru boieri

În 1826, pe moşia sa din Goleşti, acesta înfiinţează o şcoală la care aveau acces gratuit tinerii indiferent de structura socială din care proveneau. În această şcoală se predau limbile română, germană, latină şi italiană, dar şi gimnastica şi filosofia.

Golescu întemeiază în 1827 „Societatea Literară” din Bucureşti, şedinţele având loc tocmai în casele sale luxoase. Acesta nu se opreşte aici şi militează pentru dezvoltarea învăţământului, prin trimiterea de tineri să studieze în străinătate, iar la întoarcerea în ţară să realizeze traducerea unor lucrări necesare societăţii româneşti.

Cea mai şocantă idee, cel puţin pentru acele vremuri, a fost aceea potrivit căreia boierii ar trebui impozitaţi progresiv, iar privilegiile lor desfiinţate total. 

Acesta a pregătit şi un program de reforme care includeau dezvoltarea învăţământului prin salarizare stimulativă a profesorilor şi întâlniri cu personalităţi remarcabile ale culturii europene.

Boierul pledează pentru dezvoltarea economiei prin stimularea înfiinţării de fabrici şi pentru dezvoltarea învăţământului prin înfiinţarea de şcoli cu liberul acces al tinerilor. 

Sursa: Petre Din - Dinicu Golescu, peregrinul român în Elveţia şi Italia

Vă mai recomandăm:

De ce mureau nou-născuţii în secolele trecute

Cum se distrau ardelenii în secolele trecute: de la baluri la drumeţii pe munte, schi şi patinaj

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite