O palmă pentru învăţătoarea şpăgară din Bucureşti. Sora ei este dascăl la ţară şi mândria comunităţii
0Dana Blându, învăţătoarea din Bucureşti care a aruncat în aer mass-media din România, după ce le-a pretins părinţilor elevilor săi diverse cadouri, are, la 500 de kilometri de ea, într-un sat, o soră-model. Tot învăţătoare, Mirela Bozga este mândria comunităţii
Învăţătoarea Dana Blându a fost demisă, zilele trecute, de la Şcoala Gimnazială Nr. 10 „Maria Rosetti”, considerată de fiţe în Bucureşti, după ce o înregistrare cu ea a iscat un scandal mediatic naţional. Dascălul, care i-a determinat pe oficialii Ministerului Educaţiei să ia în calcul impunerea unor reguli etice noi pentru profesori, le cerea obraznic părinţilor bani pentru cadourile de Crăciun. La 500 de kilometri de ruşinosul scandal din Capitală, în satul bistriţean Tureac, într-o şcoală deloc de fiţe, cu elevi sărmani, predă, tot ca învăţătoare, sora „vedetei de la catedră”.
Mirela Bozga, mândria comunei Tiha Bârgăului, are 53 de ani şi, de 35 de ani este dascăl, iar în ultimele două decenii a predat la şcoala de zece clase din localitate. Deşi provine dintr-o familie destul de înstărită, cu mult pământ în proprietate, Mirela Bozga a ales să-şi trăiască viaţa modest, în contrast cu cea a surorii sale plecată din tinereţe în Capitală. Femeia are două fete, una stabilită în Cluj, iar alta căsătorită în Franţa, şi, la Tiha Bârgăului, locuieşte într-o casă mică, simplă şi bătrânicioasă, placată cu lemn, situată la capătul unei uliţe pline de noroi şi neasfaltate.
A doua zi după ce a început scandalul şi acuzaţiile de şpagă legate de numele surorii ei, Mirela Bozga a venit cu capul în pământ la şcoală, foarte tristă şi ruşinată. Colegii ei au povestit, pentru „Adevărul”, că, atunci, tot ce le-a putut spune a fost: „Ştiu că aşteptaţi o explicaţie din partea mea, însă eu, de la 500 de kilometri distanţă, nu pot să ştiu ce s-a întâmplat acolo”.
Învăţătoarea Bozga, cea care refuză să vorbească despre păcatele surorii ei, n-are însă motive să se ruşineze, cel puţin nu de faptele ei, fiind una dintre cele mai iubite şi respectate persoane din Tiha Bârgăului. Elevii ei, părinţii lor, colegii de la şcoală şi toţi cei care au reuşit să o cunoască au numai cuvinte frumoase la adresa femeii.
Învăţătoarea Mirela Bozga face parte şi din Asociaţia Învăţătorilor din Bistriţa Năsăud FOTO: didactivanova.blogspot.ro
Meditaţii gratuite după ore
În timp ce Dana Blându îi îndruma pe părinţii elevilor ei să-şi înscrie copiii la afterschool-ul pe care îl deţinea în Bucureşti, sora ei a înţeles altfel să-şi ajute elevii să aprofundeze materia. Potrivit părinţilor copiilor îndrumaţi de Mirela Bozga, de multe ori, învăţătoarea rămâne şi câte două-trei ore după program pentru a-i ajuta pe elevi să-şi facă temele sau să recupereze materia.
„Mi se pare admirabil că doamna Mirela îi ajută şi pe elevii mai slăbuţi să recupereze, deşi nu este plătită în plus pentru asta şi nu are nicio obligaţie să o facă”, ne-a mărturisit un părinte al cărui copil este îndrumat de învăţătoarea Bozga.
Munca voluntară este confirmată şi de către directorul Şcolii Generale din Tureac, Morariu-Ciot Radu, care susţine că, din anul 2000, de când conduce instituţia, nu a avut nicio plângere la adresa învăţătoarei: „Numai lucruri bune vă pot spune despre ea. E un cadru vechi în învăţământ, îşi face treaba foarte bine la catedră. Au trecut prin mâinile ei atâtea generaţii de copii! Face muncă voluntară, de multe ori stă cu ei după orele de curs pentru a recupera, pentru a face progrese cu copiii ei sau pentru a face performanţă”.
„Este o femeie extraordinară!”
Cuvinte de laudă au si elevii învăţătoarei de la ţară, care spun că nu există lecţie pe care „doamna cea bună” să nu le-o repete până când nu o învaţă toţi. „Doamna ne ajută la toate orele, ne spune de mai multe ori lecţia până când înţelegem toţi. Avem în clasă şi copii care învaţă mai greu, dar vorbeşte mai mult cu ei”, a spus fetiţă, elevă în clasa a II-a, la care predă învăţătoarea.
Vasile Dologa, primarul comunei Tiha Bârgăului, care o ştie bine, din tinereţe, pe Mirela Bozga, mărturiseşte că aceasta „este o femeie extraordinară, un dascăl foarte respectat în comunitate. Nici vorbă să avem o plângere din partea vreunui părinte sau elev la adresa ei! E o femeie la locul ei, cam abătută în ultimii ani, după ce a rămas văduvă, însă îşi face treaba cum trebuie”.
Daruri de Crăciun, „lucruri simbolice”
Povestea darurilor de Crăciun de la Şcoala Nr. 10 din Bucureşti, care a dus şi la izbucnirea scandalului mediatic, este doar un subiect ruşinos pentru cei din comuna bistriţeană. Aici, niciun părinte nu îşi imaginează că, de Sărbători, ar trebui să cheltuiască adevărate averi pentriu a-i mulţumi pe dascăli. Iar învăţătoarea Mirela Bozga este şi la capitolul acesta un exemplu.
„Niciodată nu s-a pus problema să ceară bani pentru cadouri. Ţineam noi, părinţii, neapărat să îi arătăm că apreciam ce făcea cu copiii noştri. Nu mulţi sunt dascălii ce stau cu elevii după ore, până înţeleg bine lecţia. Nu ni s-a pretins niciodată nimic şi, oricum, ce cumpram erau doar lucruri simbolice”, îşi aminteşte Lucreţia, o mămică al cărei copil a fost în clasa Mirelei Bozga, în urmă cu câţiva ani.
După izbucnirea scandalului şpăgii, Mirela Bozga le-a spus colegilor din şcoală că nu ştie adevărul legat de sora ei din Bucureşti
Cine este „sora cea rea”
Învăţătoarea Dana Blându este din Bistriţa-Năsăud, din Mureşenii Bârgăului, un sat situat la circa 40 de kilometri de municipiul Bistriţa. A terminat Liceul Pedagogic din Năsăud şi a profesat doi ani în judeţ, după care s-a mutat în Bucureşti, alături de soţ.
„Provine dintr-o familie de oameni gospodari, care i-au dat o educaţie aleasă. Când era tânără, era foarte isteaţă şi glumeaţă, o fire hotărâtă. Tot scandalul acesta şi mai ales atitudinea ei din filmările acelea ne-au surprins pe toţi”, îşi aminteşte una dintre fostele ei colege de liceu.
Scandalul de la Şcoala Nr. 10 din Bucureşti, finalizat cu demiterea ei, a pornit după ce învăţătoarea Blându a fost înregistrată în timp ce-i umilea pe părinţii elevilor din clasa sa. Aceasta a fost filmată în timp ce îşi manifesta indignarea în privinţa banilor daţi pentru cadourile de Crăciun care urmau să ajungă la cadrele didactice şi la personalul auxiliar.
„O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune. Ca şi clasă. Zi, măi, cum o să te poţi duce, măi, la bibliotecară şi la secretară cu o cafea şi o ciocolată? Doamne…” au fost cuvintele învăţătoarei Dana Blându. După acest scandal, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că legea trebuie schimbată de urgenţă pentru ca dascălii care încalcă regulamentele să nu se mai poată întoarce la catedră.
Vă mai recomandăm:
ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea
Codul etic al Ministerului Educaţiei trimite profesorii şpăgari la psiholog