Minunea care a ţinut mai puţin de trei zile: pârtia de 5,5 milioane de euro din Bistriţa-Năsăud s-a închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, primarul Ovidiu Creţu a inaugurat o pârtie care stă închisă de două sezoane şi pe care s-au cheltuit 5,5 milioane de euro. În partea de sus a pârtiei erau probleme încă de atunci, nefiind suficientă zăpadă.

Vineri, edilul Bistriţei, Ovidiu Creţu, alături de viceprimarul Cristian Niculae, testau pentru prima dată cea mai nouă investiţie a Primăriei: Pârtia Cocoş. Aceasta a fost deschisă oficial vineri, după ce în ultimele două sezoane a stat închisă, din cauza temperaturilor foarte crescute şi a iernilor fără zăpadă.

Lucrările la Pârtia Cocoş au început în 2015 şi au fost finalizate la sfârşitul anului 2016. Acestea au costat în jur de 5,5 milioane de euro, finanţarea provenind dintr-un credit luat de Primăria Bistriţa pentru această investiţie.

Pârtia are peste 1.300 de metri lungime şi a fost dotată cu telescaun, patru tunuri de zăpadă şi un lac de acumulare de 5.000 de mc pentru producerea zăpezii artificiale. Cota cea mai înaltă a pârtiei se situează la +674 metri, diferenţa de nivel fiind de 218 metri.  

image

Aşa arăta pârtia vineri, la deschidere.

Încă de vineri cei care au testat pârtia s-au arătat nemulţumiţi. Unii chiar au precizat faptul că bulgării de pământ îngheţat şi pietrele le-au deteriorat echipamentele.

„E prima şi ultima tură când mă dau aici. Mi-am stricat schiurile într-o tură cât nu le-am stricat în doi ani. E dezastru. Portiunea de la bază e foarte frumoasă, e adevarat, dar restul e dezastru. Sus e pământ îngheţat şi cu bolovani micuţi. Nu cred că au tunuri suficiente pentru a face atâta zăpadă. Dacă ştiau că altitudinea şi  vremea nu sunt favorabile, trebuiau să cumpere mai multe, nu să le tot mute dintr-un loc în altul. Probleme sunt în partea de sus şi de mijloc.Trei sfert e dezastru”, a constatat un schior bistriţean, chiar după prima coborâre.

Problemele au fost recunoscute şi de edilul Ovidiu Creţu, care a spus în faţa jurnaliştilor că în partea de sus nu exista suficientă zăpadă. 

„Pârtia e un pic îngheţată, dar e largă, cu pantă corespunzătoare, se poate schia corespunzător. În partea de sus apare o culoare mai maronie. Aia înseamnă că zăpada nu e suficientă. Cine îşi închipuie că dacă ninge 20 de centimetri poţi să faci pârtie se înşeală. Grosimea stratului bătut trebuie să fie de 20 de centimetri, asta înseamnă zăpadă naturală 70-80 de centimetri. N-avem încă, dar tunurile pot funcţiona, vremea se anunţă în regulă”, preciza primarul Ovidiu Creţu.

partie schi bistrita 13

Mai mulţi schiori s-au plâns că şi-au distrus echipamentele după doar o tură pe pârtie 

Tot în ziua inaugurării, un schior a făcut publice mai multe fotografii, în care apărea un cablu al telescaunului ce părea că stă să se rupă. Reprezentanţii Primăriei Bistriţa a precizat într-un comunicat de presă faptul că era vorba de scotch, care a fost confundat cu o deteriorare a cablului. 

Telescaunul a fost oprit după două zile

Dacă vineri şi sâmbătă Pârtia Cocoş şi-a respectat programul, duminică, telescaunul s-a oprit la prânz. Asta pentru că în partia de sus nu se mai putea schia deloc, doar în prima parte, de la bază. 

Cei care au dorit totuşi să schieze duminică au fost nevoiţi să parcurgă suprafaţa acoperită cu zăpadă pe jos. Luni, oficial pârtia de schi a fost închisă, după ce temperaturile au crescut, iar ploaia a deteriorat mai tare stratul de zăpadă.

Pe pârtie şi-a făcut apariţia noroiul, iar zăpada a început să se topească, pe toată lungimea pârtiei. Mai multe folii au fost puse pe parte din telescaun, pentru protecţie. Casieria şi telescaunul au fost închise. 

image

Suprafeţe importante din pârtie au fost acoperite cu noroi, iar zăpada s-a topit 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a precizat faptul că nu este exclus ca în perioada următoare pârtia să fie redeschisă, dacă temperaturile vor scădea suficient. 

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat dur acest obiectiv, din cauza altitudinii prea joase la care a fost amenajată pârtia de schi. Aceasta a fost şi motivul pentru care, se pare, Primăria Bistriţa nu a reuşit să atragă fonduri europene pentru acest obiectiv. Atât proiectul tehnic, cât şi licitaţiile şi modul cum au fost cheltuiţi banii au atras de mai multe ori controale ale Curţii de Conturi. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Pârtia de 5,5 milioane de euro de la Bistriţa, deschisă după două sezoane în care nu a fost folosită din cauza temperaturii

Grandomania e la ea acasă la Bistriţa. Ce le promit candidaţii alegătorilor: de la pârtii de schi la parcări mecanizate „smart”

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite