Ludovica Sigmirean, prima femeie instructor de şcoala de şofer din ţară
0Ludovica Sigmirean a fost director la ACR Bistriţa timp de opt ani şi în această perioadă a organizat singurele raliuri auto din judeţ.
Ludovica Sigmirean a învăţat să conducă o maşină în 1980, atunci când, după spusele ei, totul era altfel, străzile erau mai goale, maşini mai puţine şi mai slabe. Fostă handbalistă de performanţă, bistriţeanca s-a îndrăgostit de şofat. Mai târziu a ajuns director la ACR Bistriţa, iar atunci când toate filialele din ţară au trebuit să îşi înfiinţeze prorpiile şcoli de şoferi a ajuns să obţină şi atestatul de instructor. „A trebuit să înfiinţez o şcoală de şoferi la Bistriţa şi trebuia să am trei instructori autorizaţi. Doi am reuşit să angajez, iar pentru al treilea nu am avut încotro şi mi-am luat chiar eu atestatul. În timp mi-am dat seama cât de mult îmi place să fac acest lucru", povesteşte bistriţeanca.
Îmi e foarte uşor să-i învăţ pe alţii să conducă
După ce capitolul ACR s-a încheiat în viaţa ei, a decis că vrea să înveţe în continuare oamenii să conducă maşini. „Îmi place foarte mult ceea ce fac, sunt relaxată atunci când sunt la volan şi îmi e foarte uşor să-i învăţ pe alţii să conducă", spune Ludovica Sigmirean. Femeia s-a simţit încă de la început foarte sigură pe maşină, astfel că la câteva luni după ce şi-a luat permisul, în 1980, a condus de la Bistriţa până la mare, iar câţiva ani mai târziu a mers până în nordul Germaniei cu maşina. „Soţul meu era fotbalist şi era în Germania atunci. Îmi amintesc că l-am uimit până şi pe Jean Pădureanu cu cât curaj am avut atunci", se amuză femeia, când îşi aminteşte isprava.
Faptul că lucrează într-o lume dominată de bărbaţi nu o deranjează deloc şi spune că nici prejudecăţile legate de femeile la volan nu au afectat-o niciodată. „Am participat la mai multe raliuri pentru femei şi acolo am cunoscut femei care sunt şoferi extrordinari. Nu cred că se poate generaliza faptul că femeile nu pot conduce bine o maşină, diferă de la caz la caz", susţine instructorul auto.
A organizat 16 raliuri
Relaţia bistriţencei cu maşinile nu se opreşte la faptul că este instructor auto. Aceasta a fost organizatorul celor 16 raliuri auto organizate la Bistriţa. „Prima dată am participat la Raliul Femina din Vaţa, judeţul Hunedoara. Atunci am luat contact cu această lume şi am hotărât să organizez şi la Bistriţa raliuri. Timp de opt ani am organizat câte două raliuri anual, unul mixt şi unul pentru femei. Cel mai cunoscut a fost raliul Dracula, cel care avea castelul din pasul Tihuţa ca destinaţie finală", povesteşte cea care a introdus Bistriţa pentru câţiva ani pe harta automobilistică a României.
Care credeţi că este principala calitate pe care trebuie să o aibă un instructor auto?
Trebuie să fie un bun pedagog, să aibă răbdare cu elevii şi mai ales să îi placă ceea ce face. Eu nu îmi amintesc să mă fi simţit vreodată obosită sau stresată după ce am avut cursuri cu un elev.
Profil:
Născută: 22 iunie 1957 Căianu Mare
Studii: Facultatea de Administraţie Publică
Stare civilă: căsătorită, un fiu
Nu îi place: Cel mai mult detestă minciuna şi laşitatea oamenilor. „Am considerat întotdeauna minciuna ca pe ceva impardonabil. Copilul meu când era mic ştia că îi iert foarte multe prostioare dacă îmi spune că le-a făcut. Pedeapsa o primea dacă mă minţea"
Îi place: este pasionată de sport şi spune că nu poate trăi fără să facă mişcare. A făcut handbal de performanţă iar acum merge la sală de două ori pe săptămână. „Este unul dintre puţinele lucrur pe care le fac doar pentru mine. Sportul este benefic pentru sănătate şi de aceea e important pentru viaţa noastră"