FOTO VIDEO Moş Nicolae, între nuiele de prost gust şi jucării la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din data de 4 decembrie în puţinele centre comerciale din Bistriţa este mare forfotă, părinţii fiind în căutarea cadoului perfect de Moş Nicolae. Celor mari le-au făcut cu ochiul jocurile educative, dar şi păpuşile sau maşinuţele. Nu a lipsit nici simbolul lui Moş Nicolae, nuielele sclipicioase, care au acaparat trotuarele din zonele aglomerate ale municipiului.

Miercuri seara  într-unul dintre cele mai mari centre comerciale din Bistriţa, la raionul de jucării era mare agitaţie. Unii părinţi au venit cu copiii pentru a le arăta ce îşi doresc de la Moş Nicolae, în timp ce alţii s-au bazat pe intuiţie.

Magazinele de jucării au profitat şi ele de sărbătorile de iarnă şi au făcut reduceri ce ajungeau şi la 15% la unele produse. Preferate au fost şi în acest an jocurile educative, dar şi păpuşile cu diferite accesorii sau maşinuţele. Jocurile clasice sunt şi ele căutate, însă acestea sunt de câţiva ani umbrite de noutăţile apărute în industria jucăriilor.

„Să ştiţi că jocurile clasice sunt cumpărate mai mult de adulţi pentru ei. Aici intră Monopoly, tablele, şahul sau cele de strategie. Vin înainte de sărbători şi cumpără pentru a nu se plictisi în zilele libere pe care le au în decembrie,” precizează o vânzătoare/

În achiziţionarea cadourilor, alegerile s-au bazat mult şi pe bugetul alocat acestei sărbători, unii părinţi fiind dispuşi să scoată din  buzunare maxim 50 de lei, în timp ce alţii şi câteva sute de lei bune.

Nici cei mai mari nu au fost uitaţi, fiind agitaţie şi în magazinele de bijuterii, cosmetice sau textile.
Afară erau aşteptaţi cei care încă îşi doreau să păstreze tradiţiile sărbătorii şi să acompanieze jucăriile cu o nuieluşă. Doar că nuieluşele simple au fost înlocuite de câţiva ani cu beţe din plastic sclipicioase cu stele sau inimioare în vârf.

Cei care le comercializează  şi confecţionează sunt de cele mai multe ori persoane de etnie romă, care îşi implică întreaga familie în această activitate, în speranţa ca vânzarea nuielelor le va mări veniturile de Crăciun.

„Cam de trei săptămâni ne-am apucat de ele. Toată familia participă la împodobitul jordelor (n.r nuielelor) de Moş Nicolae. Ne ia cam o oră sau două să facem o bucată, pe care cerem doar doi lei. De ieri (n.r. 4 decembrie) am ieşit să le vindem şi sperăm ca azi să avem o vânzare bună”, spune o femeie zgribulită de frig, care s-a aşezat pe un trotuar de lângă un centrul comercial încă de dimineaţă.

Moş Nicolae este aşteptat de cei mici în noaptea dintre 5 şi 6 decembrie. Acesta aduce de regulă dulciuri, care sunt puse în ghetele celor mici, lustruite cu atenţie cu o seară înainte. Dulciurile sunt înlocuite de o nuieluşă în cazul copiilor care nu au fost cuminţi în timpul anului.



Vă mai recomandăm:

Cine este Sfântul Nicolae. Superstiţii, tradiţii şi obiceiuri păstrate în zona Moldovei de "Crăciunul Copiilor"

De ce aduce Moş Nicolae dulciuri?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite