FOTO O bistriţeancă se încăpăţânează să le deschidă englezilor apetitul pentru sarmalele cu păsat, folosindu-se de contele Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmalele cu păsat şi tochitura de porc făcute în micul restaurant al 
bistriţencei din inima Londrei atrag atât englezii, cât şi românii 
stabiliţi în Regat FOTO: Camelia Rusu
Sarmalele cu păsat şi tochitura de porc făcute în micul restaurant al bistriţencei din inima Londrei atrag atât englezii, cât şi românii stabiliţi în Regat FOTO: Camelia Rusu

A crescut într-un sat din Bistriţa-Năsăud, dar a părăsit ţara pentru o viaţă mai bună. După ani buni între străini, Camelia Rusu a reuşit să-şi deschidă un restaurant în inima Londrei, cu care a deschis apetitul englezilor pentru mâncarea românească. La nici un an de la inaugurare, eforturile Cameliei au fost răsplătite cu titulatura de cel mai popular antreprenor român din UK.


Camelia Rusu s-a născut în Beclean şi a copilărit în Şieu Odorhei. A terminat un liceu agro-industrial în Beclean, după care şi-a încercat norocul în Dâmboviţa, unde a lucrat ca ospătar, iar mai apoi, în urma unei specializări făcute la Bucureşti, a ajuns să lucreze şi ca bucătar.

S-a hotărât să-şi urmeze mătuşa în Spania, pentru o viaţă mai bună, unde a lucrat ca menajeră în casele „señorelor”. Tot în Spania şi-a întâlnit jumătatea, un ieşean care avea în plan să se mute în Marea Britanie, atras fiind de nivelul de trai mai ridicat. Rămasă însărcinată, Camelia şi-a urmat soţul în Marea Britanie, unde a muncit ca bucătăreasă pentru două restaurante româneşti.

După patru ani de muncă şi agoniseală în Regat şi-a luat inima în dinţi şi şi-a deschis propriul restaurant, sprijinită, culmea, chiar de proprietara localului unde a lucrat mai bine de doi ani. Restaurantul a fost inaugurat acum aproximativ un an şi este situat în înima Londrei.

Deşi nu este deschis de mult timp, recunoaşterea deja a venit, Camelia Rusu fiind desemnată de către o companie care organizează evenimente, cel mai popular atreprenor român din Marea Britanie, fiind la concurenţă cu alţi 15 români care aveau business-uri în diferite arii de activitate.

Bistriţeanca spune că în prima fază a încercat să deschidă un restaurant în ţară, însă birocraţia şi situaţia economică din România a descurajat-o, aşa că s-a orientat spre tărâmul care a adoptat-o.

Meniul este compus în cea mai mare parte din preparate tradiţionale româneşti, cele mai căutate fiind sărmăluţele cu păsat, „pomana porcului”, ciorba de burtă sau micii. Camelia ne spune că nu face concesii când vine vorba de calitate, folosind doar ingrediente originale care să păstreze gustul românesc. Mai mult, preparatele nu sunt făcute după indicaţiile vreunui chef celebru, ci după reţetele mamei şi bunicii sale.

Şi-a numit restaurantul „Dracula House”, pentru că a dorit ca numele să atragă atenţia şi să aibă şi o legătură cu ţara din care provine.

Puteam să pun un nume Italian de exemplu şi impactul era mult mai bun, dar vreau să-mi păstrez identitatea şi spiritul nostru românesc şi în special ardelenesc, a completat Camelia.


Bistriţeanca nu se va opri aici, dorindu-şi pe viitor o colaborare cu Hotel Castel Dracula, o minunăţie construită în Pasul Tihuţa după descrierea castelului contelui din romanul Dracula de Bram Stoker.


Potrivit Cameliei cei care îi calcă pragul sunt atât români, cărora le este dor de mâncarea ca la bunica de acasă, cât şi străini, care ba vin pentru prima dată, din curiozitate, ba au fost în România şi au avut ocazia să guste sarmalele şi mămăliga deja.

Întrebată de ce anume îi e dor din România, Camelia ne spune:

Imi este dor de trezitul dimineaţa în mirosul lemnelor din soba de la bunica, de mirosul de fân, de tot ce înseamnă viaţa la ţară.


Bistriţeanca are grijă ca şi fiica sa să cunoască ţara din care provin părinţii săi, chiar dacă s-a născut pe pământ englez. Responsabilă de „educaţia românească” a fetiţei de 4 ani este chiar bunica sa, care a şi ajutat la decorul restaurantului cu ştergare cusute de ea şi cu farfurii pictate în Şieu Odorhei. Micuţa a pus prima dată piciorul în România când avea doar 6 luni, iar de atunci revine anual, împreună cu părinţii săi.

Vă recomandăm:

FOTO Un story cum nu aţi mai văzut: doi tineri au renunţat la Belgia, la o carieră de vis şi trăiesc în sălbăticie, în România. Povestea de viaţă a salvatorilor de cai

FOTO De la agricultură la artă şi înapoi. Povestea pictorului care se încăpăţânează să îmbine arta cu creşterea animalelor şi cultivarea  plantelor.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite