FOTO „Drumul iei” al celor de la National Geographic Traveler a poposit şi la Mocod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Drumul iei” al celor de la National Geographic s-a oprit tocmai la Mocod, la Floarea Silvia Toth, bistriţeanca ce a dus costumul popular tocmai la Roma. Colecţia bistriţencei de 32 de ani a ajuns la 36 de costume populare din zona Mocodului, cea mai veche piesă având peste 100 de ani.

Într-un material amplu ce se întinde pe patru pagini, cei de la National Geographic Traveler fac popasuri în mai multe zone din ţară, unde costumul popular încă mai este viu. 

Reportajul ce poartă numele „Drumul iei” suprinde costumele populare din satul Comori, judeţul Mureş, Crihalma din judeţul Braşov, Orbeasca de Jos din Teleorman, dar şi Mocod din Bistriţa-Năsăud. Mocodul a fost introdus pe „traseul iei” tocmai datorită Silviei, o bistriţeancă ce se încăpăţânează să dezvăluie lumii frumuseţea costumului popular din zona Mocodului. 

„Dacă mergi la biserică în satul Mocod, la graniţa vechii ţări a Năsăudului, duminica sau în zi de sărbătoare, o să vezi o tânără mândră şi frumoasă, cu cosiţe aurii şi ochi albaştri, îmbrăcată în costum tradiţional. Straiele pe care le poartă nu sunt din cele cu modele recente, ci sunt haine vechi, bogate şi colorate, aşa cum se purtau pe timpuri, cu „cămeşă cu mânecă peste cot”, cu pieptar cu broşteni (flori de liliac) şi zadii din lână. Când am văzut-o, aveam impresia că vine din alte vremuri”, descrie autoarea materialului întâlnirea cu Silvia Floarea Toth. 

De-a lungul timpului, Silvia a adunat 36 de costume populare, cu peste 100 de piese, pe care le are de la bunică, străbunică, mătuşi şi chiar vecine.

„Sunt haine rămase de la străbunica, de la bunica, de la mama, unele sunt primite de la mătuşi, şi chiar de la vecine care ştiau cât de mult iubesc portul popular. Nu sunt o colecţionară şi nu sunt privită în sat ca o colecţionară. Eu cred că fiecare familie ar trebui să aibă măcar un costum în casă, nu doar eu”, a declarat pentru Adevărul, Silvia Floarea Tóth.

Costumele populare care compun „zestrea” bistriţencei sunt din Mocod în cea mai mare parte, alături de care se regăsesc şi piese din Dumitra, Cepari şi Zagra, cea mai veche piesă fiind făcută în 1890-1900.

Mai mult, bistriţeanca de 32 de ani şi-a dus colecţia şi la Roma, aceasta urmând să fie admirată chiar şi la New York.

Vă mai recomandăm:

FOTO Silvia Floarea Tóth, românca ce duce costumul naţional tocmai la New York

FOTO Portul popular din Bistriţa-Năsăud, în expoziţie la Roma

Costumele populare, veşminte alese pentru vedete. Cine este creatoarea de artă populară ce îmbracă vedetele

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite