FOTO Drama adolescenţilor care, după ani de tratamente medicale, au murit într-un accident în ambulanţa care-i aducea de la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi avea 17 ani, Gabriela avea trupul unui copil de 10 ani FOTO: Arhivă personală
Deşi avea 17 ani, Gabriela avea trupul unui copil de 10 ani FOTO: Arhivă personală

Cauzele accidentului de miercuri seară, de la ieşirea din oraşul bistriţean Beclean, în urma căruia şi-au pierdut viaţa şoferul unei ambulanţe şi doi adolescenţi care se întorceau de la dializă, după ce s-au izbit frontal de un TIR pe o porţiune de drum aflată în lucru, sunt încă neclare. Cei care efectuau lucrările susţin că vinovat ar fi şoferul autotrenului, însă acesta spune că muncitorii ar fi dirijat greşit traficul.

Accidentul s-a produs miercuri seara pe DN17, la ieşirea din oraşul Beclean, pe o pasarelă aflată în lucru, semnalizată cu indicatoare şi cu pioni de dirijare a traficului rutier. Un TIR condus de un tânăr de 27 de ani, din Paşcani, a lovit frontal o ambulanţă care venea din sens opus, iar trei persoane şi-au pierdut viaţa.

Conducătorul autotrenului a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean în vederea luării faţă de acesta a unei măsuri preventive privative de libertate.

Potrivit poliţiştilor, primele informaţii indică faptul că responsabil de accident ar fi şoferul autotrenului, care ar fi depăşit coloana de maşini oprite în faţa sa şi ar fi ignorat indicaţiile muncitorilor care dirijau traficul, intrând în coliziune cu ambulanţa care venea din sens opus.

Varianta şoferului autotrenului

Şoferul TIR-ului şi însoţitorul său, dar şi mai mulţi martori de la faţa locului susţin că lucrurile nu au stat chiar aşa şi că accidentul s-ar fi produs tocmai din cauza neatenţiei celor care dirijau traficul. Unul dintre lucrătorii care asigurau dirijarea circulaţiei ar fi schimbat paleta ce ţinea loc de semafor prea repede, astfel încât ambulanţa nu a mai apucat să treacă, fiind lovită frontal de TIR-ul care venea din sens opus.

Imediat după ce a lovit ambulanţa, TIR-ul a fost lovit în spate de o altă autoutilitară. De asemenea, ambulanţa a ricoşat în urma impactului într-un alt autoturism din apropiere.

Singurul accident al şoferului de ambulanţă

În urma accidentului, Ionică Munte (57 de ani), conducătorul ambulanţei, precum şi doi verişori adolescenţi, Gabriela Miciu şi Viorel Bora, de 17 şi respectiv 16 ani, au murit. Primul care a decedat a fost şoferul ambulanţei, la scurt timp după ce a ajuns la spitalul din Beclean. Adolescenta de 17 ani a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după impact. Verişorul său de 16 ani a ajuns cu un elicopter SMURD la o clinică din Târgu Mureş, însă a murit şi el în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Ionică Munte era şofer de ambulanţa de mai bine de 30 de ani, acesta fiind singurul său accident.

Victimele locuiau în apropiere

Ionică Munte locuia la nici un kilometru de cei doi adolescenţi pe care îi transporta de ani buni o dată la două săptămâni la o clinică clujeană la dializă.

Gabriela Miciu era din comuna Măgura Ilvei, dar locuia în Cristur Şieu de mai bine de 10 ani. Părinţii săi au hotărât să se mute în comuna de lângă oraşul Beclean pentru a fi mai aproape de Cluj-Napoca şi de medicii în grija cărora era fiica lor de când era un copil.

Gabriela avea probleme cu picioarele şi se deplasa cu greutate, iar corpul său era la fel de plăpând ca a unui copil de 10 ani. Prima criză de rinichi a avut-o pe când avea doar 6 ani îşi aminteşte bunicul fetei. De atunci, părinţii au început lupta contra-cronometru pentru a-şi menţine în viaţă una dintre cele două fete. A suferit două operaţii de transplant nereuşite, iar momentan se afla pe lista de aşteptare la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Verişorul fetei, Viorel Bora (16 ani), originar din localitatea bistriţeană Arşiţa, era şi el bolnav şi necesita dializă de mai bine de cinci ani, iar de trei ani, acesta locuia cu familia Gabrielei în comuna Cristur Şieu, pentru a fi mai aproape de Cluj-Napoca unde ajungea de două ori pe lună la dializă. Băiatul renunţase la şcoală după ce a terminat opt clase.

Colegii o cunoşteau pe Gabriela de pe Facebook

În ciuda problemelor grave de sănătate, Gabriela Miciu (17 ani) s-a încăpăţânat să se înscrie la liceu, numărându-se printre cei 3-4 copii din ţară cu astfel de deficienţe care continuă şcoala.

Copila era elevă la Grupul Şcolar „Grigore Moisil“ în clasa a IX-a şi era şcolarizată la domiciliu. Trei profesori mergeau de două ori pe săptămână la ea pentru a face ore cu fata. Colegii o cunoşteau doar de pe Facebook şi au doar cuvinte de laudă la adresa ei. Mai mult, diriginta sa, profesoara Sorina Cazac, care îi preda limba română, spune că adesea o dădea pe adolescentă exemplu în clasă.

„Sunt marcată de tot ce s-a întâmplat. Gabriela era un copil optimist, un copil deosebit, special din toate punctele de vedere. Era o fire luptătoare şi pozitivă. La şcoala se descurca bine, era o elevă care dorea cu toată fiinţa ei să înveţe, ne aştepta cu sufletul deschis, chiar se lumina când intram în cameră. Gabi avea speranţe mari, idealuri, voia să termine liceul, să facă o facultate“, spune fosta dirigintă a Gabrielei.



Vă mai recomandăm:
 

Tânărul care a strivit doi oameni cu lemnele pe care le transporta a terminat liceul anul trecut şi era angajat ca muncitor necalificat

Botoşăneanul găsit carbonizat pe un câmp s-a inspirat de la pastorul Adrian Blaga? Omul de afaceri nu este la prima tentativă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite