FOTO Cum au reuşit 1.500 de voluntari să facă ce nu au făcut autorităţile. Povestea celei mai mari împăduriri voluntare din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un apel pe Internet, de atât a fost nevoie pentru ca aproape 1500 de persoane din mai multe judeţe ale ţării să îşi dedice o zi pentru a planta 10 hectare de teren degradat într-o comună bistriţeană.

La ora 8:30 mai multe autocarele din Bistriţa şi Cluj-Napoca pline cu tineri şi nu numai dornici să dea înapoi naturii ce au luat alţii fără drept au pornit spre Budeşti, una dintre cele mai sărace comune din Bistriţa-Năsăud.

O oră şi jumătate mai târziu, se dădea startul celei mai mari împăduriri voluntare din Transilvania. Acţiunea a fost pusă la punct de Tăşuleasa Social, cel mai mare ONG care militează pentru salvarea pădurilor din România.

Cu doar un apel pe Internet asociaţia a reuşit să adune în jur de 1500 de voluntari din toate colţurile ţării care au plantat în jur de 40.000 de salcâmi pe 10 hectare de teren degradat.

Peste 20 de ani, salcâmii plantaţi astăzi nu doar vor susţine solul pentru a nu aluneca şi vor produce oxigen, ci vor veni şi în sprijinul apicultorilor din zonă, oferind hrană pentru albine, în condiţiile în care în Bistriţa-Năsăud zonele cu copaci meliferi sunt aproape inexistente.

Practic, potrivit preşedintelui organizaţiei Alin Ulhmann Uşeriu, s-au plantat câte 3 hectare de pădure pe oră, cam cât se taie la nivel naţional într-o oră. Alături de tinerii voluntari au fost şi autorităţile locale, care au pus la dispoziţie apă, dar şi mâncare pentru toţi cei prezenţi.


Voluntarii au primit şi ajutoare din comuna Budeşti, în jur de 300 de localnici alăturându-se tinerilor veniţi din toate colţurile ţării.

Acţiunea de împădurire a avut parte şi de vizita ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, care a ţinut să-i felicite pe toţi cei prezenţi şi să le aducă o veste bună: în scurt timp va fi adoptat un proiect de lege care prevede recunoaşterea ca experienţa a voluntariatului.

După muncă şi răsplată...muzicală

După câteva ore în care voluntarii s-au ales cu bătături în palme din cauza solului uscat, cei prezenţi au avut parte şi de o surpriză...muzicală. Pentru a păstra tradiţia împăduririlor marca Tăşuleasa Social, organizatorii au pus la cale un concert susţinut de doi voluntari ai asociaţiei Iulia şi Radu, care animă atmosfera la fiecare acţiune, dar şi de mai cunoscuţii Grimus.

Masa bine-meritată a fost astfel precedată de un concert incendiar susţinut de cei de la Grimus, care au ales să susţină acţiunea celor de la Tăşuleasa Social cu o răsplată muzicală pentru efortul depus, mai ales că unul dintre membrii trupei este bistriţean.

Generaţia „high-tech” savurează natura

În ciuda faptului că numeroase studii susţin că tinerii din ziua de astăzi nu se pot dezlipi de calculatoare si gadgeturi, astăzi, pentru câteva ore nu au existat nici telefoane, nici ipad-uri şi nici laptopuri, asta în condiţiile în care marea majoritate a celor prezenţi nu au împlinit încă 18 ani.

Telefoanele deştepte şi-au făcut apariţia abia în pauza de masă, când au fost folosite pentru a imortaliza momentele speciale din mijlocul naturii şi promovarea pe reţelele de socializare a acţiunii marca Tăşuleasa Social, care a ajuns deja la 10 ani de împăduriri.

Vă mai recomandăm:

Despre deznădejde şi lupta cu ea Până de curând aş fi spus despre mine, fără ezitare, că sunt un optimist. Acum n-aş mai putea s-o fac foarte uşor, decât dacă uit de ştiri, televiziuni, politicieni.Trecând peste plecatul din ţară, idee cu care am început să cochetez de curând, o altă soluţie, mai degrabă clişeistică decât realistă, ar fi să mă mut în pădure.

FOTO Principele Nicolae al României a lăsat reşedinţa regală pentru o săptămână de voluntariat la înălţime Din data de 30 iunie, Principele Nicolae al României se află în Bistriţa-Năsăud, mai exact în tabăra Asociaţiei Tăşuleasa Social din satul Piatra Fântânele. Potrivit celor de la Tăşuleasa Social, Principele nu va fi deloc răsfăţat pe parcursul săptămânii pe care o va petrece la Piatra Fântânele, ci va fi tratat ca un voluntar cu acte în regulă.


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite