Cununa – povestea pâinii ţărăneşti care a luat naştere după ce un primar de la sat s-a încăpăţânat să salveze o brutărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei bistriţene Chiochiş (judeţul Bistriţa-Năsăud) a pus pe picioare un brand de pâine fără aditivi, după ce a ţinut morţiş să salveze o brutărie care se închisese. Săptămâna trecută s-au produs primele pâini „Cununa“.

Pe lângă faptul că este realizată după o reţetă tradiţională din zonă, care este secretă, pentru pâinea în cauză se folosesc doar ingrediente din apropiere, iar aditivii lipsesc. Micuţa brutărie este proiectul uneia dintre puţinele cooperative agricole din ţară, pusă pe picioare de primarul Vasile Silaşi şi de peste 20 de săteni.

„Am preluat brutăria de la fosta coopraţie. Practic, aceasta este luată în chirie, însă suma este mai mult decât modică. Brutăria s-a închis şi noi am considerat că o putem salva şi o putem duce pe profit. Producem aici o pâine ţărănească fără aditivi, iar lumea este încântată de reţetă“, precizează primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi.

image

Brutăria a aparţinut unei cooperaţii, care a dat faliment (Foto: Vasile Silaşi)

În brutărie se produc în jur de 1.000 de pâini pe zi. Primarul a creat până acum şapte locuri de muncă, urmând să fie în total zece localnici angajaţi. Pentru această pâine se foloseşte făină produsă la o moară din oraşul Beclean.

O astfel de pâine costă 2,5 lei sau 6 lei (cea de aproape două kilograme). Momentan pâinea ajunge la magazinele mici din zona Becleanului, însă primarul visează ca aceasta să se regăsească în curând şi pe rafturile supermarketurilor. Profiturile brutăriei vor ajunge la cooperativa care se află în spatele său, urmând să fie împărţite de membri săi. Taxele ajung în bugetul local.

image

Fabrica de peleţi scapă comuna de deşeurile vegetale

Brutăria este doar unul dintre proiectele pe care le-a materializat cooperativa „Zestrea“, pusă pe picioare de primar în vara acestui an. Ea mai cuprinde şi o fabrică de peleţi, care scapă comuna de deşeurile vegetale. Doar linia de producţie a costat 37.000 de euro, iar hala care o adăposteşte - încă 10.000 de euro. Pentru a susţine fabrica de peleţi, primarul vrea să planteze pe o suprafaţă de teren salcie energetică.

Cooperativa Zestrea are mai bine de 20 de membri din comunitate şi câţiva din judeţ, însă din alte zone. Principiul după care aceasta funcţionează este: toţi contribuie şi toţi beneficiază.

Cu alte cuvinte, toţi membri cooperativei au contribuit cu sume egale necesare investiţiilor, urmând ca profitul să se împartă. Primarul Vasile Silaşi spune însă că cel puţin în primii ani tot profitul realizat va fi reinvestit. 

„Totul s-a făcut din banii noştri. Vrem să accesăm fonduri europene prin intermediul unui GAL (Grup de Acţiune Locală). Aceasta a fost înţelegerea noastră: fiecare intră în asociaţie cu părţi egale, fiecare beneficiază de profit în mod egal. În înţelegerea noastră nu acceptăm sume de bani mai mari. Totul se împarte la membri cooperativei”, spune primarul antreprenor. 

image

Primarul Vasile Silaşi a pus pe picioare această cooperativă (Foto: Vasile Silaşi)

Vă mai recomandăm:

Un fost primar a descoperit trufe albe în spatele casei. Cât valorează comoara vegetală pe care o recoltează anual din exact acelaşi loc

Cum a reînviat un fost primar un vin extrem de căutat acum mai multe secole. Realizarea unei picturi, plătită cu licoarea valoroasă

Poliţistul român ales primar într-o comună din Germania. Este recunoscut pentru generozitatea ieşită din comun

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite