Cum funcţionează un tomograf pentru arbori. Primăria Bistriţa ia în calcul cumpărarea unui astfel de aparat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În septembrie se împlineşte un an de când un bistriţean de 57 de ani a murit strivit de un copac chiar în centrul oraşului Bistriţa, în Parcul Municipal. La un an de la tragedie, Primăria Bistriţa ia în calcul achiziţionarea unui tomograf performant pentru arbori, care să arate starea de sănătate a copacilor.

În 17 septembrie 2017, un bistriţean de 57 de ani a fost lovit de o creangă ce s-a desprins dintr-unul din copacii din Parcul Municipal, din centrul oraşului. Acesta se afla cu nepoţelul de doar câţiva ani în parc, când a fost surprins de o furtună. 

Bărbatul a încercat să îşi protejeze nepoţelul de creanga ce stătea să cadă, a reuşit să-l împingă din calea sa, însă nu s-a mai putut feri şi a fost lovit în zona capului. Medicii ajunşi la faţa locului l-au găsit inconştient şi au început manevrele de resuscitare. După 45 de minute însă, acesta a fost declarat decedat. 

În urmă cu câteva zile, un castan de 120 de ani de lângă Biserica Evanghelică, tot din centrul Bistriţei s-a prăbuşit, avariind două maşini parcate în apropiere. La câteva ore după, acelaşi copac mai pierdea o creangă. Din fericire nimeni nu a fost rănit. 

După aceste evenimente, ecologistul Marius Bălan a propus achiziţionarea unui tomograf pentru copaci, idee deja pusă în practică în Cluj-Napoca, dar şi în majoritatea ţărilor europene şi chiar şi în New York. 

„Vă solicităm prin prezenta achiziţionarea unui echipament de scanare a arborilor în vederea stabilirii gradului de sănătate şi integritate a acestora. Menţionăm că acest tip de echipament se utilizează deja de ani buni în cadrul unor primării cu scopul unei gestionări judicioase a fondului de arbori şi arbuşti. Achiziţia unui astfel de echipament justifică şi reala preocupare pe care primăria municipiului ar trebui să o aibă cu privire la ceea ce în toată lumea civilizată reprezintă preocupare pentru sănătatea cetăţenilor şi o modalitate eficientă de cheltuire a banilor publici”, se arată în solicitarea depusă de către ecologistul Marius Bălan, la Primăria Bistriţa.

Aparatul costă între 7.000 şi 27.000 de euro

Viceprimarul Gelu Muthi a precizat că dacă echipa de specialişti a Primăriei Bistriţa va considera oportună investiţa, aparatul va fi achiziţionat. Un astfel de aparat costă între 7.000 şi 27.000 de euro, în funcţie de performanţă.

 „În momentul în care vine o echipă de specialişti, va inventaria toţi arborii, care au potenţiale probleme şi vor spune: da domnule va trebui să scanăm 50 de arbori şi atunci cei din echipă vor discuta cu cei de la achiziţii şi vor spune: da merită să cumpărăm sau nu. Este adevărat, este regretabil ce s-a întâmplat acum un an de zile şi nu ne mai dorim să se întâmple aşa ceva, din perspectiva aceasta merită să cumpărăm, dar trebuie să parcurgem exact căile legale”, a precizat viceprimarul Gelu Muthi. 

Aparatul reuşeşte să detecteze părţile în descopunere din interiorul trunchiului, identifică diferite boli ale arborilor şi reuşeşte să ofere inclusiv date tehnice cu privire la stabilitatea copacului şi rezistenţa acestuia la vânt şi furtuni. 

Acesta ajută la identificarea copacilor bolnavi ce trebuie tăiaţi sau toaletaţi, dar se evită astfel şi tăierea arborilor sănătoşi. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite