Concesionări dubioase la Coşbuc. Primarul a dat din pix 40 de hectare de păşune alpină fără licitaţie şi fără ştirea Consiliului Local
0Zeci de oameni s-au adunat miercuri în faţa Primăriei Coşbuc, revoltaţi de faptul că primarul Nicolae Anghel a concesionat din pix, fără să întrebe consilierii locali şi fără să existe o licitaţie publică, peste 40 de hectare de păşune alpină. Una dintre persoanele care a primit aproape 20 de hectare de păşune alpină, cu ajutorul căreia intenţiona să solicite şi subvenţii de la APIA, are doar 7 animale trecute în acte.
Dis de dimineaţă, zeci de locuitori ai comunei Coşbuc s-au adunat în faţa primăriei pentru a-l aştepta pe primarul Nicolae Anghel. Majoritatea crescători de animale, oamenii îi cer socoteală edilului, după ce acesta ar fi concesionat în urmă cu câteva săptămâni din pix peste 40 de hectare de teren.
„Primarul fără aprobarea Consiliului Local, cu de la sine putere a concesionat două parcele de păşune alpine. Persoanele care au cele două parcele nici nu au animale multe. Crescătorii de animale sunt nemulţumiţi, pentru că sunt câteva mii de oi la nivelul comunei care nu au unde să păşuneze, crescătorii fiind nevoiţi să îşi ducă animalele prin Maramureş”, explică Ioan Pavelea, unul dintre consilierii locali.
Potrivit acestuia de faptul că primarul a concesionat cele două loturi de păşune alpină consilierii locali au aflat întâmplător, asta pentru că terenul din unul dintre loturi se suprapune cu terenul deţinut de un alt crescător de animale.
Nicolae Anghel a acordat 19,6 hectare de păşune alpină lui Silaşi Ioan şi 22 de hectare lui Gălan Gheorghe. Unul dintre cei doi, Ioan Silaşi, care a primit aproape 20 de hectare de teren, deţine doar 9 vaci, potrivit documentelor prezentate de medical veterinar din comună.
Prezent şi el în faţa Primăriei Coşbuc, viceprimarul Ilie Tiron susţine că nici el habar nu are ce face primarul şi că toate documentele şi dosarele legate de suprafeţele de teren ale comunei acesta le ţine în biroul său, sub cheie. Consilierii locali prezenţi susţin cele spuse de viceprimar, precizând că deşi fac parte din Consiliul Local nu au acces la documente publice.
Păşunea alpină este „vânată” de crescătorii de animale datorită subvenţiilor substanţiale primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Astfel, pentru doar un hectar de păşune alpină, crescătorii de animale pot primi şi 550 de euro anual.
Potrivit protestatarilor, primarul Nicolae Anghel nu a fost de găsit în ultimele două zile pentru a explica situaţia. Contactat miercuri, edilul susţine că cele 40 de hectare nu au fost dorite de nimeni şi că le-a dat ba fără acordul şi ştirea consilierilor locali, ba pe baza unei hotărâri de Consiliu Local, despre care niciun consilier nu îşi aminteşte. Mai mult, consilierii locali susţin că în ultimii ani peste 10 crescători de animale din comună au solicitat concesionarea unor parcele de păşune alpină.
Confruntat de consilierul local Ioan Pavelea, Nicolae Anghel a recunoscut că a dat cui a vrut aceste terenuri şi că nu există nicio hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Acesta a ţinut însă să precizeze că problema se va rezolva, pentru că cei doi concesionari ar fi dispuşi să renunţe la aceste loturi de păşune alpină.
Vă mai recomandăm:
Datoriile către APIA l-au determinat pe un oier din Telciu să se sinucidă. Bărbatul a fost găsit spânzurat de un păr