Clinică privată din Bistriţa, spital de categoria a IV-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Gavrilaş Mureşan este mândru de dotările propriei clinici
Directorul Gavrilaş Mureşan este mândru de dotările propriei clinici

Singura clinică privată din judeţ a fost clasificată de către Ministerul Sănătăţii în categoria IV-a de spitale, fiind printre singurele 12 unităţi medicale private clasificate.  Deşi ca şi dotări secţiile clinicii Sanovil sunt superioare Spitalul Judeţean, ceea ce i-a tras în jos la clasificare a fost numărul mic de secţii.

Directorul clinicii private Sanovil, doctorul Gavrilaş Mureşan spune că unitatea medicală pe care o deţine a fost clasificată în categoria a IV-a şi ei sunt foarte mulţumiţi cu acest lucru. „Din cele 94 de spitale private câte există în România doar 66 au cerut Ministerului Sănătăţii Publice clasificarea. O clinică din Oradea a reuşit să fie încadrată în categoria a II, nici un spital privat nu a fost de categoria a III-a şi 11 auintrat în categoria a IV-a printre care şi noi. Principalul criteriu de clasificare a fost numărul de secţii, de aceea nu puteam fi încadraţi într-o categorie superioară deoarece era nevoie de cel puţin 21 de secţii pentru a fi în categoria a III-a. Noi avem patru secţii şi două compartimente, de aceea stăm foarte bine din punct de vedere al clasificării", explică medicul de la Sanovil.

Un alt criteriu de slasificare, care a avantajat clinica bistriţeană a fost deservirea bolnavilor din alte judeţe. „La criteriul privind provenienţa bolnavilor noi stăm bine deoarece între 20 şi 30% dintre pacienţi sunt din alte judeţe. Majoritatea vin din Suceava, Maramureş, Mureş şi Cluj, dar avem până şi cazuri din Constanţa. Chiar acum este internată o viitoare mămică din Constanţa care s-a internat împreună cu soţul ei aici şi aşteaptă zilel acestea să nască", spune doctorul Mureşan.

Judeţeanul categoia a III-a

Cel mai bine clasat spital din judeţ este Spitalul Judeţean Bistriţa care este de categoria a III-a. Secţia de neonatologie şi de obstretică chirurgie a spitalului judeţean nu este la fel de bine dotată ca cea de la Sanovil. Multe dintre aparatele pe care aceştia le au nu se găsesc la spital. Doctorul Aurelia Tanca, şeful secţiei de neonatologie a spitalului spune că dotările lor nu lasă de dorit, dar problema este legată de spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea. „Avem aparate moderne, dotări de ultima generaţie, dar secţia trebuie refăcută în totalitate, e nevoie de modificări capitale. Deşi acum folosim toate aparatele şi le ţinem doar în cutii, se poat pune în valoare mult mai bine", explică medicul. Dr. Tanca explică faptul că cea mai căutată secţie a lor este cea de terapie Intensivă pentru copiii născuţi prematur care au nevoie de recuperare nutriţională. „Copiii care se nasc cu probleme peste tot în judeţ, la Năsăud, la Beclean, sunt aduşi la noi şi îngrijiţi aici pentru că suntem singurii care avem o linie de gardă", explică Tanca.

Deşi au dotări superioare Spitalului Judeţean şi au fost clasificaţi inferior spitalului judeţean, reprezentanţii clinicii Sanovil spun că ei sunt mulţumiţi. „Pe secţiile pe care le avem noi cred că suntem superiori ca şi dotare Spitalului Judeţean, dar nu putem totuşi să ne comparăm cu ei pentru că spitalul este un adevărat mamut în comparaţie cu noi. Şi chiar dacă această clasificare nu este perfectă, cred că e un pas înainte faptul că se pune problema clasificării. Sperăm să se ajungă totuşi la o clasificare bazată pe rezultatele medicale şi pe satisfacţia pacienţilor", crede doctorul Mureşan.

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite