Clădirile din centru un pericol pentru bistriţeni
0Zeci de clădiri din Bistriţa sunt un real pericol pentru trecători din cauză că tencuiala de pe pereţi cade în plină stradă risând să rănească pe oricine trece prin zonă. Mai nou şi clădirile reabilitate recent au început să reprezinte un pericol pentru cetăţenii Bistriţei, un exemplu fiind sediul OTP Bank din Piaţa Centrală.
Bistriţenii care au drum prin zona centrală a Bistriţei circulă cu frica în sân atunci când trec prin dreptul mai multor clădiri deoarece riscă în orice moment să se trezească cu o bucată de tencuială în cap. „Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii spune că proprietarul sau administratorul clădirii are obligaţia de a interveni pentru a avea grijă ca viaţa oamenilor să nu fie pusă în pericol. Noi am făcut mai multe adrese către primărie legate de casele din centrul istoric pentru ca aceştia să găsească proprietarii şi să-i oblige să ia măsuri", declară şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii, Constantin Hada. Angajaţii Serviciului de Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei Bistriţa au aplicat doar în toamna trecută 27 de amenzi pentru nerespectarea normelor de construire, valoarea totală a acestora fiind de 115.000 lei.
Una dintre marile probleme cu care se confruntă oamenii legii atunci când este vorba de situaţia clădirilor lăsate să se deterioreze o reprezintă găsirea proprietarilor sau faptul că administratorii clădirilor nu au bani să le renoveze. „Mulţi dintre proprietarii clădirilor nu au bani să le renoveze, mai ales că fiind vorba d clădiri din centrul istoric trebuie respectate anumite norme foarte stricte controlate de către Direcţia de Monumente Istorice din cadrul Primăriei", explică Hada.
Într-o astfel de situaţie este şi Terezia Anisie, proprietara imobilului de pe strada Dornei numărul 10. „Ar trebui cel puţin 150 000 de euro pentru reabilitare din care 50 de mii de euro doar pentru faţadă. Costurile de reabilitare sunt foarte mari nu numai din pricina degradării masive, ci şi de rigorile impuse de zona de rezervaţie istorică, în care se află clădirea", explică proprietara imobilului. Cât despre pericolul pe care îl prezintă clădirea pentru trecători, femeia spune că nu există un astfel de risc, „Nu cred că pune în pericol trecătorii, pentru că mă asigur tot timpul să nu se întâmple nimic".
Sediul OTP Bank, un pericol pentru trecători
O altă clădire problematică este sediul OTP Bank. Aici, deşi clădirea este renovată recent, a început să cadă tencuială încă de anul trecut. „Noi am făcut renovarea atunci până sus pentru că aşa ne-a obligat primăria. Acum este de datoria proprietarilor părţii de la etaj să execute lucrările de reparaţie, dar nu reuşim să dăm de ei", declară Alina Ştirbu, directorul băncii. Trecătorii încearcă să ocolească acea zonă deşi unii nu au de ales. „Bancomatul este situat chiar sub porţiunea din care cade tencuiala. Eu când scot bani mereu mî uit să nu cumva să mă trezesc cu tencuiala în cap. Am venit de mai multe ori cu nepoţica şi am lăsat căruciorul la colţ ca să nu cadă pe ea", povesteşte Minerva Pădure de 57 de ani, din Bistriţa.