Ce facem când surprindem o infracţiune pe stradă? Recomandările poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul în care surprindem o infracţiune, poliţiştii ne recomandă să intervenim doar dacă nu ne punem viaţa în pericol
În cazul în care surprindem o infracţiune, poliţiştii ne recomandă să intervenim doar dacă nu ne punem viaţa în pericol

A asista la o infracţiune în plină stradă poate fi traumatizant până şi pentru martori. Ce facem când se întâmplă asta? Poliţiştii ne recomandă să ajutăm atunci când putem, însă să nu ne punem viaţa în pericol pentru asta.

Mulţi sunt cei care nu ştiu cum să reacţioneze atunci când asistă la o infracţiune în public, fie că este vorba despre o agresiune fizică, verbală sau un furt. Decizia de a interveni sau a sta pasiv şi a asista la ce se întâmplă pare greu de luat, mai ales când totul se petrece în câteva minute.

Chiar dacă este prea periculos pentru a interveni şi a ajuta eventualele victime, puteţi fi de ajutor reţinând cât mai multe detalii despre ce s-a întâmplat şi despre persoanele implicate.

„Nu plecaţi de la locul unde s-a produs o infracţiune, pentru că puteţi fi de ajutor, atât poliţiştilor, cât şi victimelor. Nu ezitaţi să daţi o mână de ajutor aunci când puteţi face acest lucru, fără a vă pune viaţa în pericol”, ne recomandă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Crina Sîrb.

În ce condiţii nu e indicat să anunţaţi poliţia 

Alături de reprezentanţii poliţiei bistriţene am realizat o serie de recomandări pe care trebuie să le luam în calcul atunci când surprindem o infracţiune de orice natură, în public. 

-Dacă sunteţi martorul unei infracţiuni, în primul rând trebuie să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, pentru a cere ajutor.

-Încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre autorul infracţiunii, respectiv semnalmente, semne particulare, obiecte de îmbrăcăminte, mijloc de transport folosit, direcţia în care se îndreaptă.

-În cazul în care este vorba despre un grup de infractori sau în situaţia în care aceştia sunt înarmaţi, în primul rând trebuie să vă asiguraţi propria protecţie. Nu sunaţi la Poliţie din vecinătatea lor, pentru a nu fi auziţi, cereţi ajutorul şi alertaţi persoanele din apropiere.

- Dacă sunteţi martorul unei agresiuni fizice, încercaţi să acordaţi primul ajutor victimei, până la sosirea ambulanţei. 

- Nu părăsiţi locul unde s-a produs infracţiunea, aşteptaţi sosirea echipajelor de poliţie şi ambulanţă, pentru că informaţiile pe care le puteţi furniza pot duce la prinderea autorilor. 

Vă mai recomandăm:

În ce condiţii au voie poliţiştii să te legitimeze pe stradă şi când le permite legea să folosească forţa

Comportament periculos: cum îşi pun bicicliştii viaţa în pericol

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite