Casele tradiţionale din judeţ, luate la inventariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:skytrip.ro
FOTO:skytrip.ro

Centrul Judeţean pentru Cultură, alături de studenţi şi profesori de la Universitatea de Arhitectură şi de la Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca, precum şi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” au început un proiect de inventariere a caselor tradiţionale din Bistriţa-Năsăud.


Proiectul poartă numele „Inventarierea arhitecturii vernaculare din Transilvania de Nord – Valea Someşului Mare” şi se întinde pe întreg judeţul Bistriţa-Năsăud. Până acum colectivul format din studenţi şi profesori de la Universitatea de Arhitectură şi de la Facultatea de Istorie, precum şi din voluntari de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” a ajuns deja în comune precum Romuli, Telciu, Runcu Salvei, Zagra sau Salva.

Şeful Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, s-a gândit chiar să le pună în valoare după inventariere şi eventual să le transforme într-o atracţie culturală şi turistică. Acest lucru ar fi posibil cu ajutorul fondurilor europene.

Odată inventariate, toate informaţiile adunate se vor regăsi într-o lucrarea de specialitate. Proiectul are o valoare de 21.000 de lei şi se va termina în luna august.

Gavril Ţărmure nu este singurul care vine cu o asemenea idee, primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea având şi el în plan aşa ceva. Acesta vrea să profite de casele vechi de sute de ani din comuna păstorită de el şi să îi invite pe străini să le cumpere şi să se bucure de viaţa la ţară autentică românească. În Budeşti se regăsesc 10 astfel de case care ar merge mână în mână cu ideea primarului.

Vă mai recomandăm:

FOTO Muzeele bistriţene proaspăt renovate, încă îşi aşteaptă ghizii

FOTO Povestea celor mai „necunoscute” patru castele din Bistriţa-Năsăud, în sfârşit dezvăluită în mediul virtual

 

 


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite