Cabinetul stomatologic din valiză. Cum ajunge la pacienţii care nu se pot deplasa
0Persoanele care nu se pot deplasa, precum şi copiii cu dizabilităţi şi autism din Bistriţa vor fi trataţi gratuit de nouă dentişti cu suflet mare, care şi-au oferit gratuit serviciile. Pentru a ajunge la persoanele care nu se pot deplasa, stomatologii se folosesc de o unitate stomatologică mobilă, care va permite realizarea tuturor intervenţiilor de urgenţă, în cele mai vitrege condiţii.
9 stomatologi, susţinuţi de Colegiul Medicilor Dentişti şi Clubul Lion vor ajuta copiii cu dizabilităţi şi autism în mod gratuit. Echipa va fi formată din 3 medici, intervenţiile stomatologice fiind mai dificile în acest caz, iar materialele vor fi asigurate tot de ei.
În cadrul unui parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, copiii cu autism vor putea să fie trataţi stomatologic chiar în oraş, nemaifiind necesară deplasarea plână la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, acolo unde erau anesteziaţi total şi pentru un banal detartraj.
Copiii care nu au trecut printr-un program de desensibilizare, în cadrul căruia se obişnuiesc cu stomatologul, cu cabinetul, cu mirosurile şi procedurile, necesită anestezia generală pentru intervenţii. Aceasta este posibilă doar într-o sală de operaţie, cu asistenţa unui anestezist şi cu posibilitatea de intervenţie, în caz de complicaţii.
„Până acum, copiii mergeau la Cluj. Pentru cea mai mică intervenţie, cea mai mică plombă, copiii mergeau la Clinica Maxilo-Facială. Până acum 2 ani se făceau doar extracţii, nu conta că se putea repara dintele. Pentru un copil din Ciosa sau din Bârgău tot presupune un efort, să meargă acolo, să stea internat. Acum în sfârşit am reuşit să ne reunim toţi şi să demarăm un astfel de program pe plan local. Ne dorim să fie un program exclusiv bazat pe volutariat”, a declarat preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu.
Cabinetul stomatologic din valiză
Stomatologii vor veni în sala de operaţii cu un cabinet stomatologic în miniatură, care încape într-o valiză. Este vorba despre un unit dentar mobil, care costă 2.500 de euro şi va fi achiziţionat de la o firmă din China, care fabrică astfel de aparaturi pentru piaţa din Uniunea Europeană şi SUA.
Suma necesară pentru achiziţionarea acestei „valize” a fost adunată deja. Practic aceasta permite intervenţia chirurgicală în orice locaţie.
„Vom merge câte trei medici o dată, pentru că este destul de dificil, o persoană trebuie să ţină capul pacientului nemişcat, o persoană lucrează, iar una are grijă ca echipamentul să funcţioneze cum trebuie şi prepara materialele. Toate materialele folosite sunt donaţia noastră a medicilor stomatologi, iar mentenanţa acestui aparat va fi suportată tot de către noi. Acest voluntariat ne face atât de bine, nici nu ştiţi ce fericiţi suntem că putem ajuta”, a mai spus Marius Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti.
Nu doar copiii cu dizabilităţi şi autism vor beneficia de valiza minune, ci şi alte persoane din judeţ care nu se pot deplasa. În cazul lor, dentiştii iau valiza şi îi vizitează la domiciliu.
„Este ca o valiză, iar acolo avem de toate. Avem şi compresor mic şi un recipient pentru aspiraţie, cu apă, avem apă pentru turbină. Se poate face orice intervenţie din câte am înţeles, noi încă nu l-am testat, nici nu s-a lucrat cu acest aparat la noi în ţară. Este vorba despre intervenţii, nu proteze sau altele, intervenţii de urgenţă”, a mai spus medicul dentist Marius Pop.