Bistriţenii stau la cozi interminabile pentru adeverinţa de asigurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de oameni au stat la coadă la ghişee. Foto: Ionela Sas
Zeci de oameni au stat la coadă la ghişee. Foto: Ionela Sas

Casa Asigurărilor de Sănătate eliberează chiar şi 800 de adeverinţe zilnic şi este depăşită de cereri. Medicii de familie cred că situaţia va reveni la normal abia după ce asiguraţii vor primi carduri

Zilnic, sute de oameni, majoritatea bolnavi, trec pragul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) pentru a primi adeverinţa care să le dea dreptul unei consultaţii gratuite şi a unei reţete subvenţionate de la medicul de familie. Unii bistriţeni sunt nevoiţi să aştepte chiar şi două-trei ore pentru a primi actele. Cea mai critică situaţie este cea a pacienţilor din judeţ, care sunt obligaţi să vină în Bistriţa pentru adeverinţa de asigurat, pe care trebuie să o obţină în intervalul orar 8-12, indiferent cât de mare este distanţa sau cât de severă este boala. „De azi-dimineaţă de la ora 08.30 am stat la coadă şi acum am primit hârtia. E multă lume, nu avem ce face, decât să aşteptăm", spune, resemnat, Gavrilă Zăgrean, un pensionar de 76 de ani din Piatra Fântânele. Din cauza aglomeraţiei, unii bolnavi au stat afară şi şi-au rugat rudele să stea la rând. „Mi s-a făcut rău şi am ieşit afară. Fiul meu stă la coadă şi sperăm să luăm hârtiile până la 12.00, că apoi trebuie să mergem la Cluj, la spital", relatează  Maria Someşan, o bistriţeancă de 40 de ani.

Sistemul informatic i-a speriat pe doctori

Numărul bolnavilor care îngroaşă cozile de la CJAS a crescut considerabil în ultimele luni, după ce instituţia a introdus un sistem informatic integrat care indică imediat dacă vreun medic de familie a acordat consultatii medicale unor persoane neasigurate. Oficialii CJAS recunosc că sunt supraglomeraţi, iar soluţiile sunt puţine: „săptămâna trecută am eliberat chiar şi 800 de adeverinţe într-o zi. Am dublat  în perioadele devîrf numărul ghişeelor, de la 2 câte există la 4, am făcut apel în mass media la asiguraţi şi medici, mai mult nu avem ce face. Este o situaţie neplăcută pentru toată lumea", spune purtătorul de cuvânt al CJAS , Oana Bodor. Aceasta crede că unii pacienţii exagerează atunci când revin pentru o nouă adeverinţă deşi cea veche nu a expirat încă: „pensionarii au valabilitatea adeverinţei doi ani, iar angajaţii trei luni. Unii pierd adeverinţele, ori nu ştiu bine ce trebuie să facă. ", mai spune reprezentanta CJAS.

Pe de altă parte medicii spun că trebuie să ceară adeverinţele de asigurat, pentru că riscă la sfârşitul lunii să li se impute serviciile pentru cei care sedovedesc neasiguraţi: „s-a întâmplat să ni se impute nu numai consultaţia noastră, ci si consultatia medicului specialist , plus costul medicamentelor compensate", explică Otilia Tănăsescu , medic de familie. Legea spune că trebuie adeverinţă chiar şi pentru pensionari şi elevi, însă prin consens noi nu cerem, iar acolo unde asiguratul lucrează de exemplu în învăţământ sau ştim că are un loc de muncă stabil nu solicităm adeverinţe, însă am avut destule surprise. Situaţia aceasta nu se va rezolva până când nu se vor introduce cardurile de asigurat", mai spune doctoriţa Tănăsescu.

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite