Bistriţa: Portret/ Alex Şerban. Iubeşte ideile şi libertatea
0
Este proaspăt absolvent de pictură şi face parte dintr-un grup de tineri artişti care şi-a format deja o personalitate În copilărie, Alex a oscilat ceva vreme între muzică şi pictură. În final, pictura l-a revendicat.
A urmat Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, experienţă care l-a maturizat şi l-a făcut să-şi descopere complet vocaţia. Grupa sa pictură, condusă de lectorul universitar George Moscal a devenit în scurt timp un grup artistic bine conturat.
Totul a pornit de la o temă de atelier care presupunea studiul unor detalii anatomice. Fiecare student a abordat în felul său tema şi totul s-a finalizat cu o expoziţie: „Corp & Crop” la Căminul Artei din capitală. „Compuneam o imagine compactă, dar aveam viziuni diferite”, explică Alex. De aici vine şi numele de „Ochi compus” pe care l-a adoptat grupul, cu trimitere şi la miraculosul ochi compus al insectelor.
Reflexii şi reflecţii la Colibiţa
După prima expoziţie, ideile au venit una după alta. Următoarea a fost „Crize” – o expoziţie în care fiecare trebuia să picteze felul în care vede el o criză, fie ea financiară, de timp sau chiar de inspiraţie. De altfel, criza de timp nu a trebuit să o simuleze prea tare, pentru că au pregătit lucrările în mai puţin de o săptămână şi le-au expus la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti. Întrebat cum a redat el o stare de criză, Alex a explicat simplu: o pânză de 1m X 1m, un fond pe nuanţe de maro şi negru cu o explozie de roşu în prim plan.
După „Crize”, studenţii s-au liniştit cu „Pământul şi cerul”, o altă serie de tablouri vernisate în Bucureşti la Căminul Artei. Cea mai recentă expoziţie a grupului „Ochi compus” a fost organizată chiar de Alex: „Reflexii şi reflecţii”, un eveniment care a debutat cu o tabără la Colibiţa şi s-a finalizat cu o serie de tablouri expuse la Galeria Lina de la Sinagoga Bistriţa.
De ce reflexii şi de ce reflecţii? Pentru că reflexiile lacului s-au îmbinat cu reflecţiile interioare ale tinerilor artişti, adunaţi din toată ţara şi chiar din Republica Moldova. Alex speră ca acest fenomen să se repete în fiecare an, de aceea a dat acestui eveniment titulatura de simpozion. Pe lângă toate acestea, Alex are în pregătire o expoziţie personală. Încă nu este îngrijorat de cum va supravieţui din artă, dar a vândut deja mai multe lucrări. S-a despărţit de ele cu oarecare regret, dar cu bucuria de a ştii că stau în casa cuiva şi îl încântă.
Întrebări şi răspunsuri
A.Ş. Ideile poţi să le cercetezi sau să-ţi vină pe moment, să te gândeşti la ale tale şi să-ţi vină o idee. Important e să pui mâna pe creion, să faci schiţe, să desenezi şi să o exploatezi cât mai mult. Intenţionez să fac o expoziţie legată de feminitate, cu tot ce implică ea, chiar şi vulgarul feminin.
A.Ş. Pictura. Şi universitatea aceasta de arte care ne-a legat şi ne-a ţinut împreună. Şi, în cazul simpozionului „Reflexii şi reflecţii”, subiectul abordat. În rest, suntem deja ca o familie, stăm în acelaşi mediu, avem aceleaşi preocupări şi avem idei.
Ce-i place?
Cântă din când în când la chitară. Îi place să ducă o conversaţie plăcută într-o ambianţă relaxantă. Iubeşte libertatea şi i-ar plăcea să călătorească prin toată lumea, să vadă lucruri şi să întîlnească oameni.
Ce nu-i place?
Nu suportă prostul gust. Bădărănia este un lucru pe care nu îl înghite deloc. Nu-i plac manelele şi maneliştii. Nu apreciază programele de la televizor şi nici nu le urmăreşte.
Profil personal
NĂSCUT
1 martie 1987, la Bistriţa
EDUCAŢIE
Facultatea de Arte Plastice, Bucureşti
PROFESIE
Pictor