Bianca Pintea mediază conflictele bistriţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bianca Pintea este unul dintre puţinii mediatori din Bistriţa şi pe lângă faptul că ajută oamenii să-şi rezolve conflictele discret şi rapid reprezintă în instanţă şi profesorii bistriţeni în procesul cu Guvernul României.

Bianca Pintea a fost jurist al Inspectoratul Teritorial de Muncă iar odată cu reducerile de personal a rămas fără loc de muncă ceea ce a obligat-o să îşi caute alt job. Datorită studiilor de drept şi a celor şase ani de experienţă ca jurist s-a înscris la cursurile de mediator organizate de Consiliul de medieredin Bucureşti. După ce le-a absolvit şi-a deschis unul dintre puţinele cabinere de mediere din Bistriţa. „Nu aş schimba nimic şi, deşi am primit oferte să mă întorc în sistemul public, nu vreau să mai fiu funcţionar. Îmi place libertatea pe care mi-o dă meseria de mediator, îmi place foarte mult ceea ce fac şi cred că acesta este locul meu. Nu aş vrea să mai lucrez după un prgram fix, să fiu legată le birou opt ore, iar dacă fetiţa mea apro o problemă să nu pot merge la ea decât după ce mi se termină programul de muncă", povesteşte bistriţeanca.

Orice relație poate duce la conflicte

Despre meseria pe care o practică acum spune că este perfectă pentru ea deoarece este singurl mod prin care poţi încheia un conflict între două părţi fără ca unul dintre ei să iasă în dezavantaj sau să piardă. „Fiecare dintre noi cunoaştem cel puţin un caz în care doi prieteni au pornit împreună o afacere şi după un timp mai lung sau mai scurt au ajuns la tribunal. Nu doar prietenii se ceartă, orice tip de relaţie prost gestionată poate duce la conflicte. Prima încercare este să avem o discuţie, dar în loc să rezolvăm situaţia mai rău o agravăm. Atunci apare mediatorul", încearcă să explice Bianca Pintea ce anume fac ea. „Odată ajunse la mediator, sunt puse la masă ambele părţi, cu sau fără avocat, şi discută despre problemele pe care le au. Cei doi încearcă să găsească o soluţie care să fie în avantajul ambilor. Spre deosebire de instanţă, aici nu pierde niciuna dintre părţi. Fiecare este încurajat să vorbească şi la rândul ei să-l asculte pe celălalt", explică mediatrul bistriţean.  Aceasta adaugă faptul că şi financiar medierea este mult mai avantajoasă pentru clienţi. „Costurile sunt reduse, plăteşti taxa de mediere care se percepe pe şedinţă şi atât. Iar dacă un conflict din instanţă se rezolvă la mediator, se restituie şi taxa de timbru", susţine Bianca Pintea.

Nu a renunţa însă cu totul la îndeletnicirile de jurist şi a ajuns să îi reprezente pe toţi profesorii din judeţ în procesele pe care le au cu statul român pentru tăierile salariale de 25%, efectuate în vara anului trecut. „Profesorilor li s-a făcut o nedreptate atât morală cât şi legală. În prezent în reprezent pe toţi cei care s-au hotărât să acţioneze în instanţă statul şi cred că vom avea câştig de cauză. Există precedent în ţară şi vom reuşi să obşinem profesorilor drepturile pe care le merită", explică Bianca Pintea, care se amuză atunci când spune că va merge la Tribunal cu portbagajul maşinii plin de dosare, având în vedere numărul mare de profesori care au acţionat statul în judecată.

Ce fel de conflicte pot fi rezolvate de un mediator?

Potrivit noii legislaţii inclusiv cauzele penale se pot rezolva prin mediere. Infracţiunile de lovire sau alte violenţe, vătămarea corporală, violare de domiciliu, ameninţare, seducţie, furturi, abuz de încredere, distrugere, tulburare de posesie, abandon de familie, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor, tulburarea folosinţei locuinţei. Plus toate cauzele civile şi comerciale pot fi soluţionate prin mediator.

Ce fel de oameni apelează în general la mediator?

Toate categoriile de oameni apelează la mediere, este avantajoasă financiar, reduce foarte mult timpul de soluţionare a unui conflict, salvează relaţia între părţi şi cel mai important este avantaj este confidenţialitatea. Cei care doresc să evite un scandal public, rezolvă totul la masa medierii. În cazul unui divorţ de exemplu, cele două părţi se despart repede, ajung ambele la un acord chiar şi atunci când sunt minori, divorţul se poate rezolva fără instanţă.

Profil:

Născută: 12 noiembrie 1978 Bistriţa

Studii: Facultatea de Drepr Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, o fetiţă

Ce-i place: Îmi place corectitudinea şi sinceritatea la oameni. Consider că acestea sunt cele mai importante două calităţi ale unei persoane. De asemenea îmi place munca pe care o am şi pun foarte multă pasiune în ceea ce fac.

Nu îi place: Mediatorul spune că cel mai mult urăşte minciuna şi făţărnicia şi detestă când descoperă aceste defecte la persoanele pe care le întâlneşte. „De asemenea nu îmi place laşitateatea şi lenea oamenilor", adaugă Bianca Pintea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite