Asistenţi medicali generalişti, buni de plată după ce au aflat că specializarea făcută nu are acreditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala Postliceală Sanitară funcţionează în cadrul Grupului Şcolar Sanitar Bistriţa FOTO: Bianca Sara
Şcoala Postliceală Sanitară funcţionează în cadrul Grupului Şcolar Sanitar Bistriţa FOTO: Bianca Sara

Situaţie cel puţin penibilă la Şcoala Postliceală Sanitară, unde proaspăt absolvenţii profilului de asistent medical generalist sunt nevoiţi să achite o taxă de 400 de lei pentru a susţine examenul final la o unitate de învăţământ privată din Beclean. Toate acestea după ce au constatat că unitatea de învăţământ pe care au frecventat-o nu este acreditată de către Ministerul Educaţiei.


Deşi situaţia era cunoscută de ceva vreme de  conducerea şcolii, absolvenţii profilului asistent medical generalist, peste 50 la număr, au aflat în urmă cu o săptămână că vor susţine examenul final nu la unitatea de învăţământ pe care au frecventat-o, ci la una privată din Beclean. Încurcătura aduce cu sine şi plata unei taxe de 400 de lei, sumă care, în condiţiile în care examenul final se susţinea la şcoala bistriţeană, nu trebuia achitată.


Absolvenţii sunt revoltaţi de situaţia creată, mai ales că au fost puşi să aleagă cu nici o lună înainte de susţinerea examenului final: plătesc 400 de lei şi susţin examenul la Beclean sau mai aşteaptă un an şi îl susţin gratuit la Bistriţa.


Cu toate acestea, în ciuda neplăcerilor create şi a faptului că unii absolvenţi au mărturisit că nu dispun de această sumă pentru a-şi achita taxa de examen, la Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a fost depusă nicio plângere în acest sens.


Retrocedarea clădirii a pus piedici acreditării


Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, timp de doi ani, unitatea de învăţământ bistriţeană, care funcţionează în cadrul Grupului Şcolar Sanitar şi care pregăteşte asistenţi medicali şi asistenţi farmacişti, a beneficiat de avantajele acreditării până anul acesta întrucât s-a aflat într-o perioadă de graţie, acordată tocmai pentru ca şcolile să-şi pregătească documentaţia necesară pentru acreditare.


Şcoala bistriţeană însă nu s-a grăbit cu acest demers, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că această întârziere se datorează unui proces de retrocedare, care a forţat unitatea de învăţământ să-şi regândească spaţiul şi să îşi restrângă activitatea. A contat şi faptul că municipalitatea, care suporta chiria în clădirea retrocedată nu a mai fost dispusă să plătească în jur de 1000 de euro lunar pentru ca şcoala să funcţioneze în actuala clădire.


Până când reorganizarea spaţiului nu va fi gata, şcoala nu poate să-şi depună dosarul pentru acreditare, pentru că aceasta implică şi anumite controale, chiar şi când vine vorba de locaţia  şi spaţiul unde funcţionează.


Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean asigură că această neplăcere nu se va repeta anul viitor.


Până una alta, unitatea de învăţământ urmează să ia săptămâna aceasta o decizie finală cu privire la modul cum vor susţine absolvenţii săi examenul final. Conform absolvenţilor, însă, nici nu s-a luat în calcul varianta ca şcoala, care este răspunzătoare pentru situaţia creată, să achite suma necesară examinării, care ar trece de 22.000 de lei.

Vă mai recomandăm:

Câţi absolvenţi de studii superioare şi câţi analfabeţi are Bistriţa-Năsăud

ISJ a început „curăţenia” în şcoala de la Ilva Mică, după ce secretarul a pierdut la jocuri de noroc salariile profesorilor

 

 



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite