10 lucruri puţin mediatizate despre Cernobîl. Câţi oameni a ucis unul dintre cele mai distructive accidente din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un oraş din vecinătatea Cernobîl a fost părăsit pur şi simplu, în urma accidentului FOTO: Vladimir Migutin
Un oraş din vecinătatea Cernobîl a fost părăsit pur şi simplu, în urma accidentului FOTO: Vladimir Migutin

Cel mai mare accident nuclear din istorie a avut loc în 1986, la Cernobîl, în Ucraina. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că acest accident nuclear a cauzat în jur de 30.000 de decese.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc în data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, şi a constat într-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a întregii zone. 

Este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi chiar în America de Nord. 

Au fost evacuate în jur de 336.000 de persoane din Ucraina, Belarus şi Rusia, din zonele puternic contaminate. Adevărul.ro vă prezintă 10 curiozităţi despre unul dintre cele mai distructive accidente nucleare din istorie:

-Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că dezastrul de la Cernobâl a cauzat în jur de 30.000 de decese. Mai bine de 7 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor.

-Praful radioactiv cauzat de accidentul nuclear de la Cernobâl a ajuns în Estul Europei şi chiar în Statele Unite ale Americii. 

-Explozia de la Cernobîl a eliberat de 400 de ori mai mult praf radioactive decât bomba de la Hiroshima, din 1945.

-Animalele sălbatice, chiar şi cele care trăiesc în afara zonei periculoase şi unele prinse tocmai în Germania, prezintă un grad periculos de radiaţii. 

-Autorităţile sovietice au forţat sute de femei gravide care locuiau la cel mult 30 de kilometri de accident să facă un avort.

-28 de pompieri şi muncitori au murit în cel mult trei luni de la accidentul de la Cernobîl, din cauza radiaţiilor. Pompierii care a intervenit la Cernobîl nu au fost informaţi despre pericol. Aceştia au murit la câteva zile după explozie.

-Deşi Cernobîl este situate în Ucraina, Belarus a avut parte de 70% din contaminare. 

-După accidentul de la Cernobîl, rata de cancer tiroidian a crescut în Belarus, Ucraina, Rusia şi Polonia.

- În jur de 200 de tone de materiale radioactive încă se regăsesc în interiorul reactorului.

-Explozia de la Cernobîl se numără printre cele două accidente nucleare de nivel 7 pe scara internaţională de evenimente nucleare. 

Sursă: factretriever.com

Vă mai recomandăm:

15 detalii statistice incitante despre corpul omenesc. Locul în care se adună mai multe bacterii decât populaţia totală a Terrei

Cele mai inteligente 10 animale de pe planetă. Cimpanzeii şi gorilele pot învăţa limbajul semnelor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite