Viaţa în cel mai scump oraş din Maramureş. Omul cosmopolit a schimbat viaţa la oraş. Moartea mineritului a răsturnat clasele sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără doar şi poate că viaţa este mai scumpă în oraşele mai mari decât în cele de provincie. Motivele sunt multe şi sunt legate în special de realităţile economice ale zonei. Oraşele reşedinţă de judeţ, unde de regulă viaţa este mai scumpă, atrag investitori, atrag branduri de renume, dar atrag şi restul populaţiei active a judeţului respectiv.

La fel cum adevărat este că viaţa în Baia Mare este mai ieftină decât în Cluj-Napoca sau în Tg. Mureş. Economiştii oferă argumente foarte clare în acest sens, argumente care nu mai au nevoie de niciun comentariu. 

"Dacă vorbim de oraşele capitale de judeţ, fără doar şi poate că viaţa este mai scumpă decât viaţa oraşelor mai mici din judeţ. Motivaţia - în primul rând pentru că sunt persoane cu salarii mai mari. În al doilea rând, în oraşul reşedinţă de judeţ concentrează persoane cu venituri mai mari pentru că dacă sunt 2 sau trei funcţionari cu salarii mari veniturile pe familie sunt şi ele atunci mai mari. 

Apoi, în aceste oraşe există întotdeauna un control constant al organelor de stat menite să controleze cât de cât abaterile de la normalitate. O să găsiţi chirii mai mari decât în alte localităţi pentru că de obicei în aceste municipii vin funcţionari care nu au casă. Statul acum nu îţi mai asigură casă. Până acum statul dacă veneai din sud în Baia Mare îţi asigura locuinţă, acum nu se mai întâmplă asta. Acum cei care vin pe un post în Baia Mare trebuie să îşi plătească chiria", a declarat Gheorghe Marcaş, economist, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş. 

Creşterea preţurilor la chirie se justifică prin cererea mare pentru chirie care există pe piaţă, mai ales că există oameni care sunt cu dare de mână. Directorul CCI Maramureş a arătat că se poate vorbi de o creştere de chirie chiar şi până la 100%, iar preţurile pot creşte între 10 şi 40%. 

"Vorbesc aici de mărfurile alimentare, pentru că acestea au caracter local. Pentru că pantoful cu siguranţă că va fi mai scump într-un magazin de la Baia Mare decât unul din altă parte. În oraşele mari apar şi magazinele brand, pe care nu le găseşti în orăşelele mici. O altă contribuţie la această scumpire a vieţii este cea legată de apariţia omului cosmopolit, adică oameni care vor să devină mai deosebiţi. În oraşele mari el trebuie să îşi facă un brand al lui, să apară în societate. În comună sau în orăşelele astea mici acest lucru nu se întâmplă, adică a te da rotund cum zic unii", a adăugat Marcaş. 

Acesta a făcut referire şi la modul în care mineritul, moartea acestuia mai exact a răsturnat clasele sociale. Asta pentru că "marea majoritate a minerilor erau din localităţile din jurul Băii Mari. Băimărenii erau mai mult partea aceasta de high-life-ul mineritului, conducători, maiştri, tehnicieni, ingineri etc. Era crema minerilor. Moartea mineritului şi a industriilor adiacente a dus la o răsturnare a claselor sociale în economia Maramureşului. Toţi cei care lucrau pe orizontală lucrau pentru mineri. Crema societăţii o dau acum bugetarii, medici, profesori, ingineri, tehnicieni, politicieni". 

Citeste si: România din statistici: care sunt cele mai bănoase domenii unde să lucrezi

Inflaţia mică a mărit puterea de cumpărare. Creşterea salariilor a învins scumpirile în ultimul an

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite