Vacanţă în Maramureş. Ce lucruri inedite şi speciale puteţi găsi în zona noii staţiuni turistice Moisei
0Turismul în Maramureş ocupă un loc tot mai important, în special după ce mineritul s-a închis. Localităţile din Maramureşul istoric s-au transformat în adevărate locuri de agrement, iar numărul turiştilor a crescut constant. Mai mult, localitatea Moisei chiar a devenit, în urmă cu câţiva ani, staţiune de interes local.
Dacă de Săpânţa a auzit toată lumea datorită Cimitirului vesel, în ultimii ani mai multe localităţi au devenit destinaţiile turistice preferate ale multor turişti români sau străini. Pensiunile au apărut una după alta, iar ofertele pot mulţumi orice pretenţii.
„În ultimul timp, după ce s-a închis mineritul, singura sursă de venituri a rămas turismul. Foarte mulţi localnici, chiar şi dintre cei care au fost plecaţi în străinătate, şi-au făcut foarte multe pensiuni. S-au făcut în jur de 50-60 de pensiuni, care oferă cam 800 de locuri de cazare la Moisei. Vin turişti forte mulţi, chiar şi în timpul pandemiei am avut turişti, deşi se credea că nu vor veni”, spune primarul localităţii, Grigore Tomoiagă.
Hotelul de patru stele din pădure
Ofertele în turism sunt din cele mai diverse, însă pentru amatorii de drumeţii, ar trebui să fie una dintre cele mai bune alegeri. Asta pentru că localitatea este situată la poalele Pietrosului Rodnei, iar din această vară se redeschide traseul turistic spre vârful Pietrosul.
Traseul până pe vârf urmează să fie amenajat după ce a fost închis de Parcul Naţional, care începe chiar la poarta unui hotel din Moisei. „Este rezervaţie ştiinţifică şi au interzis turiştilor să circule prin parc, dar am avut discuţii se va aproba redeschiderea”, mai spune primarul.
Deşi e jumătatea verii, zăpada abia acum s-a topit, astfel că poate începe amenajarea, care va avea locuri de popas pentru turişti.
Peisaj Moisei Foto: Angela Sabău
Pentru cei mai pretenţioşi, un hotel de patru stele oferă condiţii de cazare de lux. Cu toate acestea, imobilul se află la poarta rezervaţiei, la poalele Pietrosului, într-o zonă unde nici măcar semnal la telefon nu este. Nemaivorbind despre faptul că, în timp ce în oraş este caniculă şi toată lumea se plânge de căldură excesivă, aici, la poalele muntelui, temperatura nu este prea darnică. Ba, chiar în luna iunie, noaptea încă mai porneşte încălzirea, când afară rămân doar 4-5 grade Celsius.
Povestea din spatele ideii de hotel în pădure
În spatele acestei oferte de patru stele este şi o poveste de viaţă impresionantă. Proprietarul Florin Ivaşcu, un bărbat trecut de 40 de ani, spune că nu a vrut să facă o pensiune tradiţională, deoarece pentru el, acele lucruri îi amintesc de nevoile şi sărăcia din copilărie. A început de la zero, la 18 ani a plecat la muncă în Italia, ca majoritatea bărbaţilor din zonă.
Cu banii adunaţi şi cu un împrumut bancar în completare a deschis o firmă de transport. Însă lipsa de experienţă în afaceri, buna lui credinţă şi ghinionul de a întâlni oameni rău intenţionaţi – care nu au mai plătit serviciile oferite – l-au făcut să dea faliment. A pierdut banii câştigaţi cu trudă în Italia, dar banii la bancă şi de la cunoscuţi au trebuit returanţi. „Aveam datorii la toţi cunoscuţii. Îmi era ruşine să ies din casă, câte datorii aveam. Şi dacă ieşeam, mergeam tot cu capul în pământ de ruşine”, povesteşte el acum.
Avea deja soţie şi copil mic, însă a decis să plece încă o dată în Italia, pentru a munci. „Niciunul dintre cei pe care i-am ajutat eu, acum nu m-au mai ajutat. Am dormit trei luni la cort. Dar până la urmă un cunoscut m-a ajutat şi mi-a dat de lucru”, îşi mainteşte el acum. Apoi lucrurile au încept să meargă mai bine din nou şi a ieşit din impasul financiar. A reuşit să plătească toate datoriile, sa-şi salveze casa pe care banca urma să i-o ia şi să-şi achite datoriile către cunoscuţi.
Peisaj Moisei Foto: Angela Sabău
Apoi a intrat din nou în afaceri - construcţii, finisaje interioare - ajungând chiar să facă finisaje pe vase de croazieră. „Am avut peste 1.000 de angajaţi. Acum mai am doar 380”, mai spune el acum.
„Băi dacice”, în vârful muntelui
Cei care preferă să stea la pensiune, pot avea parte inclusiv de spa, saună, bazine de înot, pe lângă cunoscutele, deja, oferte de bucate tradiţionale sau petreceri moroşeneşti.
Ghiţă Horj, un alt moisean şi proprietar al unei pensiuni din localitate, spune că pe lângă pachetele obişnuite, turiştii care îi trec pragul pot să se bucure de „băi dacice”, adică baie în ciubăr, aflat în pădure, de unde pot admira o privelişte ce le taie răsuflarea. Însă ofertele sunt adaptate pentru sezonul de vară sau de iarnă.
„Depinde ce doresc turiştii. Avem pachete. Cel de Crăciun de exemplu – dar se poate face oricând – avem tăiatul porcului, unde avem muzică tradiţională live, cu foc de tabără, primire grupuri de colindători, de copii mici sau adulţi, jocuri tradiţionale de Maramureş. Le oferim plimbări cu sania trasă de cai, se merge în pădure, se face un foc de tabără, acolo se face slănină prăjită”. Proprietar pensiune
Vara, continuă el, plimbările sunt cu trăsura, dar pentru amatorii de senzaţii tari sunt trasee off road. De asemenea, sunt trasee pietonale pentru cei care vor să meargă pe jos. „Avem ghid turistic care se poate ocupa să-i ducă pe trasee. Mâncarea este tradiţională, cât se poate doar de la Maramureş. Nu facem multe feluri, dar câte facem, sunt proaspete şi bune”, promite el.
Istoria de la Mosei
Şi iubitorii de istorie au ce să vadă la Moisei. Aici există Monumentul Eroilor, în memoria celor 29 de soldaţi care au fost ucişi de trupele hortyste în retragere. Monumentul cuprinde 12 figuri din piatră, din care două reprezinta chipuri omeneşti, iar 10 reprezintă măşti tradiţionale maramureşene. Ansamblul a fost realizat de sculptorul maramureşean, Gheza Vida, în locul unde au fost îngropaţi martirii.
„Moisenii, în 14 octombrie, când s-au întors şi i-au găsit pe soldaţi morţi, fiind oameni foarte credincioşi, i-au adunat şi au săpat o groapă comună şi i-au înmormântat creştineşte. Acolo se face parastas în fiecare an”, mai spune primarul. Una dintre cele două căsuţe din lemn în care au fost ucişi mai există, fiind păstrată pe acelaşi amplasament. „Am mai restaurat-o în urmă cu vreo 15 ani, acum urmează să depunem un nou proiect pentru restaurare. Am restaurat şi statuile din piatră în 2013 şi obeliscul”, completează el.
Vă recomandăm să mai citiţi şi: