Război în Ucraina. Rusia anunţă cucerirea Lîsîceansk, armata ucraineană se retrage din oraş. Zelenski admite riscul pierderii regiunii Lugansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este ziua a 130-a de la startul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Peste 2.600 de aşezări ucrainene sunt sub ocupaţie rusă, afirmă Zelenski. Controlul asupra oraşului Lisiceansk din estul Ucrainei este revendicat atât de forţele ruse. Kievul şi-a retras soldaţii din acest oraş. „Există riscuri ca regiunea Lugansk să fie complet ocupată“, a spus Zelenski

UPDATE 21.25 Armata ucraineană a informat, duminică, că militarii săi s-au retras din oraşul Lîsîceansk, situat în estul Ucrainei, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage" din oraş, a comunicat Statul-Major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, punctând „superioritatea multiplă" a armatei Federaţiei Ruse din punct de vedere material, potrivit Agerpres.

Înainte de a comunica retragerea trupelor ucrainene, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evaluat situaţia din Lîsîceansk ca fiind „cea mai dificilă şi mai periculoasă” pentru Ucraina. „Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm", a declarat Zelenski. 

Ocuparea oraşului Lîsîceansk i-ar permite Rusiei să domine întreaga regiune Lugansk şi armatei ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe-cheie din regiunea Donbas aflate sub controlul ucrainenilor. 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, duminică, că armata Federaţiei Ruse controlează întreaga regiune Lugansk după ce au preluat controlul oraşului Lîsîceansk. 

De asemenea, Zelenski a mai declarat, duminică, că este „imposibil de spus că Lîsîceansk se află sub control rus", în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, la care a participat şi prim-ministrul australian Anthony Albanese. Preşedintele ucrainean a mai afirmat că „luptele continuă în suburbiile” acestui oraş. 

„Există riscuri ca regiunea Lugansk să fie complet ocupată. Există riscuri şi noi înţelegem aceasta", a mai adăugat Zelenski. 


UPDATE 19.12 Ambasadorul Ucrainei de la Ankara: Turcia a reţinut o navă rusă ce transporta grâu ucrainean furat

Autorităţile vamale turce au reţinut o navă rusă ce transporta grâu ucrainean furat, a informat, duminică, ambasadorul Ucrainei de la Ankara, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei", a transmis ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar la Televiziunea naţională a Ucrainei. 

Ambasadorul ucrainean a mai declarat că destinul navei va fi hotărât, luni, în cadrul unei întrevederi a investigatorilor. 

De asemenea, Ambasada Ucrainei la Ankara a solicitat, vineri, Turciei să aresteze nava sub pavilion rus Zheibek Zholy, un cargo de 140 de metri lungime, ce se află în vecinătatea ţărmului său la Marea Neagră şi care a părăsit portul ucrainean Berdiansk, aflat sub control rus, potrivit Agerpres.


UPDATE 19.10 Rusia a învinovăţit Occidentul că împiedică negocierile de pace cu Ucraina, relatează, duminică, dpa, preluat de Agerpres.

„Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă. 

Conform lui Peskov, sub guvernarea SUA, Occidentul nu le îngăduie ucrainenilor „să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta". 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la declaraţiile unor politicieni occidentali care au afirmat că nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri. 

„Însă momentul pentru negocieri va veni”, a afirmat Peskov. „ Pentru pace, Ucraina trebuie să accepte cererile Rusiei, care includ recunoaşterea Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră drept teritoriu rus şi cedarea regiunilor Doneţk şi Lugansk”, a mai adăugat Peskov, potrivit Agerpres.

Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina sunt momentan întrerupte. După întâlnirea de la Istanbul, care a avut loc pe 29 martie, nu a mai existat o altă întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au avut loc pentru o perioadă online, însă fără a fi înregistrate progrese. Rusia a învinovăţit Ucraina că a revenit asupra unor recomandări enunţate la Istanbul şi consideră că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale SUA asupra Ucrainei. 


UPDATE 18.00 Imagini postate de un fost colonel rus din SVR arată Insula Şerpilor la câteva zile după atacul care a alungat forţele Kremlinului. Potrivit descrierii, imaginile ar fi fost realizate de pe un elicopter rusesc. În fotografii se poate observa la un moment dat existenţa unui alt elicopter care survolează în apropierea ţărmului.

 Imaginile care au fost postate pe Twitter duminică au fost  realizate de la mare depărtare dintr-un elicopter rusesc, la câteva zile după atacul din dimineaţa zilei de 30 iunie.

În imagini se mai văd, la un moment dat, şi două plaforme maritime pe extragerea gazului metan. Ruşii încearcă să lase de înţeles că atacul reclamat de ucraineni, care a condus la distrugerea unor astfel de platforme, n-ar avea acoperire.

Fotografia poate însă surprinde alte platforme ruseşti sau chiar instalaţii operate de România în zonă, potrivit ziare.com.

Într-una dintre imagini se poate observa un turn prăbuşit în mare, la marginea insulei. 


UPDATE 16.07 Un fost ministru al Culturii în Ucraina,  care a ajuns soldat, a povestit ce a observat la armata ruşilor cu ajutorul dronelor

Printre toţi bărbaţii care sunt pe câmpul de luptă din Ucraina se află şi Yevhen Nisciuk, fost ministru al Culturii la Kiev. „Am un coleg director de bancă şi un CEO în asigurărilor”, povesteşte el.

Războiul i-a pus pe ucraineni în faţa nevoii de a se adapta şi alte meserii decât cele pentru care s-au pregătit o viaţă. 

La 49 de ani, Yevhen Nisciuk se afla acum o săptămână pe frontul din sud, în faţa Mikolaivului, luptând cu ruşii. Joi, a jucat la teatrul din Kiev. Apoi, s-a întors pe front. Rebel, actor, ministru şi soldat, Nisciuk face naveta la război. 20 de zile în tranşee, apoi o săptămână de concediu, potrivit Mediafax. 

„Actoria este terapeutică. Ajută la gestionarea stresului de luptă. Personajul meu este speriat de un zgomot care îi aminteşte de bombele primului război mondial. La fel mi se întâmplă. Acum, îl joc foarte bine”.

„Sunt speriat. Familia mea a fost mutată în regiuni mai sigure, dar este clar că acest război este o continuare a acelei experienţe. Este cererea de democraţie şi libertate. Aş vrea doar să acţionez, din păcate nu am ales momentul istoric în care să trăiesc şi mi se întâmplă aceste lucruri. Atunci nu m-au împuşcat ca să nu creeze scandal de când făceam live streaming cu toată lumea. Va fi important să rămânem în viaţă”.

„M-au pus să analizez imaginile dronelor de recunoaştere. Dronele vin şi pleacă precum albinele. Comandanţii noştri sunt tineri de 24 sau 29 de ani. Sau cei mulţi care s-au întors din străinătate să lupte. Băieţi care nu se prefac că sunt mai buni decât sunt, dar sunt dedicaţi, studiază, sunt profesionişti. Noi ne apărăm pământul, e clar că suntem motivaţi“.


UPDATE 14.55 Rusia susţine că a cucerit Lîsîceansk şi controlează întreaga regiune Lugansk

Rusia susţine că a cucerit Lîsîceansk şi controlează întreaga regiune Lugansk, un avans potenţial cheie în bătălia pentru Donbass din estul Ucrainei, relatează AFP.

Ministrul rus al Apărării „Serghei Şoigu l-a informat” pe preşedintele Vladimir Putin de eliberarea Republicii Populare Lugansk”, după capturarea oraşului Lîsîceansk, în centrul unor lupte intense, potrivit unui comunicat oficial citat de agenţiile de presă ruse.

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti au preluat „controlul complet asupra Lîsîtceansk şi a altor oraşe din apropiere, dintre care cele mai importante sunt Belogorovka, Novodrujesk, Maloriazantsevo şi Belaya Gora”, se mai arată în comunicat. 

AFP nu a putut verifica aceste informaţii dintr-o sursă independentă.


UPDATE 14.17  Profesorul universitar care a dat catedra pe tranşee  pentru a-şi apăra ţara. Continuă să predea online

Este o zi obişnuită de luni dimineaţa în Ucraina, iar Fedir Shandor se conectează la net pentru a-şi ţine cursurile online. Profesorul universitar predă online încă din pandemie, dar în ultimele câteva luni şi-a şcolit studenţii în timp ce se afla în prima linie.

În vârstă de 47 de ani, Fedir Shandor s-a înrolat în armată după invazia rusă, dar a fost dornic ca studenţii săi să îşi continue educaţia. Astfel, el ţine cursuri de două ori pe săptămână pe teme precum turismul şi sociologia din tranşee, de pe telefonul său.

„Predau de 27 de ani. Nu pot să abandonez aşa ceva. Este ceea ce mă pricep să fac”, spune el pentru BBC.

 Shandor predă în timp ce serveşte în armată de când Rusia a invadat ţara în februarie. El s-a înrolat pentru că a vrut să lupte pentru ţara sa şi să-şi protejeze soţia şi fiica.

„Ar trebui să-i opresc pe ruşi înainte de a veni la mine acasă”, spune el.

Dedicarea lui Shandor faţă de munca sa a ajutat, de asemenea, la menţinerea numărului de participanţi.

„Chiar şi studenţii care ar fi chiulit de la cursuri înainte, se prezintă la fiecare curs”, spune una dintre elevele sale, Iryna, în vârstă de 20 de ani. „Ne-a spus întotdeauna că trebuie să fim inteligenţi, că luptăm pentru o naţiune inteligentă”.


UPDATE 13.56 Un militar ucrainean luptă împotriva armatei lui Putin, deşi şi-a pierdut ambele picioare

La fel ca mii de ucraineni, Vasil Shtefko s-a oferit voluntar să lupte după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decis să îi invadeze ţara în februarie. Faptul că Shtefko are 55 de ani şi că şi-a pierdut ambele picioare în urmă cu aproape 20 de ani nu l-a oprit, relatează Daily Beast.

„Făceam pelmeni, găluşte tradiţionale, când m-a sunat să-mi spună că s-a înrolat şi că se îndreaptă spre est", a declarat soţia sa, Oksana, pentru The Daily Beast în timp ce se afla în bucătăria casei lor din satul Kuşniţa din centrul Transcarpatiei, cea mai vestică regiune a Ucrainei. „Nu am crezut că o va face. Am plâns puţin", a recunoscut ea. Dar apoi şi-a recăpătat stăpânirea de sine. „Şi m-am întors la gătit”. 

Citeşte mai mult


UPDATE 11.58 Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenksi a recunoscut că Lîsîceansk, ultimul oraş controlat de ucraineni din regiunea Lugansk, ar putea cădea în mâinile forţelor ruse, deoarece luptele s-au intensificat în acest weekend, informează BBC.

Oleksei Arestovici spune că forţele ruse au traversat râul Siverski Doneţ şi se apropiau de oraş dinspre nord.

"Acesta este într-adevăr o ameninţare. Vom vedea. Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două", a declarat Arestovici.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al Republicii Populare Lugansk a declarat pentru televiziunea rusă că Lisiceansk a fost "luat sub control”, dar "nu a fost încă eliberat”.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Seghei Haidai, spune că asaltul asupra Lisiceansk nu a fost încetat, ruşii apropiindu-se de oraşul asediat din toate părţile.

UPDATE 11.10 Explozii puternice au zguduit duminică, 3 iulie, Melitopolul, oraşul ucrainean ocupat de ruşi, din regiunea Zaporojie, potrivit zn.ua. Ruşii au spus că Forţele Armate ale Ucrainei au tras în microdistrictul Aviagorodok, unde se află un aerodrom militar.

Forţele ucrainene au executat peste 30 de lovituri asupra unei baze ruseşti în oraşul Melitopol, ocupat de Rusia în sudul ţării, a declarat duminică primarul ucrainean în exil al oraşului, potrivit Reuters.

„La ora 3 şi la ora 5, au avut loc peste 30 de lovituri exclusiv asupra unei baze militare", a spus pe Telegram primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, care se află în prezent pe teritoriul controlat de Ucraina, adăugând că baza a fost „scoasă din acţiune".

Forţele armate ale Ucrainei au distrus una dintre cele patru baze militare ale invadatorilor din Melitopol. A dat peste 30 de lovituri inamicului, a anunţat Ivan Fedorov în timpul unui mesaj video.

Fedorov a mai afirmat şi că o acţiune a rezistenţei ucrainene din zona ocupată a făcut ca un tren blindat rusesc care transporta muniţii să deraieze sâmbătă în apropiere de Melitopol.

Agenţia rusă de ştiri RIA a relatat că Ucraina a lovit zona din Melitopol în care se află aeroportul oraşului, dar nu a precizat ce a fost lovit.

Liderul local pus de ruşi în Melitopol, Vladimir Rogov, a declarat că aproximativ 16-18 rachete ucrainene trase din lansatoare multiple au lovit Melitopolul în două serii, la orele 03:00 şi 04:45.

Atacul masiv de azi noapte pare să fi fost efectuat cu lansatoarele moderne HIMARS primite de la americani, care pot trage salve câte 6 rachete de precizie de 227 mm M30/M31, cu rază de acţiune de până la 70 kilometri.

Melitopolul ocupat este un centru logistic important pentru armata Moscovei, la fel ca Belgorodul, oraşul din Rusia care ar fi fost atacat azi-noapte de ucraineni, posibil cu rachete balistice Tochka-U.


UPDATE 10.14 Nu există o unitate de opinii între membrii NATO cu privire la modul de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Alianţa este împărţită în trei grupuri care preferă opţiuni diferite pentru încetarea ostilităţilor, scrie The Sunday Times.

Potrivit sursei, membrii NATO pot fi împărţiţi în trei categorii: „şoimi”, „porumbei” şi „struţi” . Prima dintre acestea include ţări care consideră că Rusia ar trebui să primească cea mai drastică respingere, privând-o de posibilitatea de a comite acte de agresiune în viitor. Un reprezentant proeminent al „şoimilor” este Polonia, care promovează activ iniţiativele de a oferi Ucrainei armele necesare şi de a impune sancţiuni dure împotriva Federaţiei Ruse. De asemenea, ţările acestui grup sunt în favoarea returnării tuturor teritoriilor ocupate temporar Ucrainei , inclusiv Crimeea şi Donbasul.

„ Porumbeii” includ ţări care sunt în favoarea unei încetări timpurii a ostilităţilor în Ucraina, chiar şi în detrimentul concesiunilor teritoriale din partea ucraineană . Aceştia ar fi de acord cu retragerea trupelor ruse pe poziţiile din 24 februarie şi ar recunoaşte, de asemenea, statutul actual al Crimeei, „Republicii Populare Donbas” şi „Republicii Populare Lugansk”. Publicaţia britanică citează un oficial. sub anonimat, dintr-una dintre ţările scandinave, care numeşte un astfel de rezultat „nedrept, dar practic”.

În ultima grupă – „struţi” – The Sunday Times include ţări care încearcă să se distanţeze cât mai mult de evenimentele din Ucraina, rezolvând probleme interne. Ei doar susţin oficial deciziile Alianţei. Potrivit jurnaliştilor, „struţii” includ ţările din sudul Europei.

În ceea ce priveşte ţările care ajută cel mai activ Ucraina în lupta împotriva agresorului, Kievul poate crea o uniune regională cu ele în viitor. Este vorba de Polonia, Marea Britanie şi ţările baltice.


UPDATE 09.30 Fostul secretar general al NATO: Putin va încerca să întindă războiul din Ucraina la nesfârşit. Ruşii sunt maeştri ai conflictelor prelungite

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că există riscul unui război pe termen lung între Rusia şi Ucraina.

Într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC, Rasmussen a subliniat că acesta este scopul urmărit de preşedintele rus, Vladimir Putin. „În primul rând, cred că cel mai mare risc în acest moment este un conflict prelungit. Ruşii sunt maeştri ai conflictelor prelungite. Doar uitaţi-vă la Georgia – asta se întâmplă în Osetia de Sud din 2008, iar din 2014 – în Crimeea şi în Donbas. Sunt de zeci de ani în Moldova – în Transnistria – deci sunt specialişti în asta” – a remarcat fostul şef al NATO.

Anders Fogh Rasmussen a explicat şi de ce Vladimir Putin are nevoie de un război pe termen lung. 

„Preocuparea mea este că un conflict pe termen lung serveşte obiectivelor lui Putin, pentru că el crede că, atât timp cât va exista un conflict mocnit sau îngheţat în estul Ucrainei, va împiedica Ucraina să facă progrese reale, progrese către apropierea de Uniunea Europeană, de NATO şi, de asemenea, progrese în economie” – a declarat Rasmussen. 

Astfel, Putin consideră că, dacă acest conflict din estul Ucrainei va continua, reconstrucţia ţării va fi mai dificilă. „Aşa că eu cred că cel mai mare risc în acest moment este că scopul lui Putin este să prelungească acest conflict. El nu poate obţine o victorie completă. Dar, pe de altă parte, va încerca să întindă războiul la nesfârşit” – a concluzionat Rasmussen. 


UPDATE 09.20 Explozii în oraşul rus Belgorod, la graniţa cu Ucraina, cel puţin trei morţi

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite duminică Reuters. 

Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe aplicaţia Telegram. 

Anterior, Gladkov a declarat că "incidentul" este investigat. "Probabil că sistemul de apărare aeriană a funcţionat", a adăugat el. 

Cel puţin patru persoane au fost rănite şi două spitalizate, între care un băiat de 10 ani, potrivit lui Gladkov. 

Reuters notează că nu a putut verifica independent relatările şi că, de partea ucraineană, nu există deocamdată o reacţie. 

Belgorod, oraş cu aproape 400.000 de locuitori, situat la circa 40 km nord de graniţa cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume. 

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, au existat numeroase relatări privind atacuri asupra Belgorodului şi asupra altor regiuni aflate la graniţa cu Ucraina, Moscova acuzând Kievul că a lansat aceste atacuri.  

Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atacurile anterioare, însă a descris incidentele drept răzbunare şi "karma" pentru invazia Rusiei, care numeşte asaltul asupra Ucrainei drept "operaţiune militară specială" menită să dezarmeze ţara vecină şi să o protejeze de fascişti. În schimb, Ucraina şi aliaţii săi din Occident afirmă că acuzaţia de fascism este fără fundament şi că războiul este în fapt un act neprovocat de agresiune. 


UPDATE 08.40 Ucraina a terminat de curăţat Insula Şerpilor de arme şi echipamente, după retragerea ruşilor

Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa.

Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serhii Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.

"Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană", a explicat el. Bratciuk a avertizat că "probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată".

Rusia a anunţat în urmă cu două zile că se retrage din Insula Şerpilor, o enclavă mică, dar importantă din punct de vedere strategic în Marea Neagră, ca "un gest de bunăvoinţă". În schimb, Ucraina consideră că retragerea trupelor ruse este consecinţa faptului că Moscova nu poate să-şi continue strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.

Totodată, armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară.


UPDATE 05:00 Zelenski afirmă că peste 2.600 de oraşe sunt sub ocupaţie rusă şi cere ajutor pentru reconstrucţia ţării

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, sâmbătă, ajutor internaţional pentru reconstrucţia Ucrainei, având în vedere distrugerea masivă suferită de ţară după patru luni de război.

În discursul său pentru naţiune, el a menţionat "2.610” oraşe şi sate 'sub ocupaţie rusă”. Dar de la începutul războiului, pe 24 februarie, armata ucraineană a reuşit să elibereze 1.027, a dat asigurări el.

"Sute au fost complet distruse de armata rusă şi trebuie reconstruite complet”, a adăugat el, în timp ce problema reconstrucţiei ţării va fi în centrul Conferinţei de la Lugano (Elveţia) privind Ucraina, luni şi marţi.

"Nu este necesar doar să reconstruim tot ce au distrus ocupanţii, ci şi să punem noi baze pentru viaţa noastră, pentru o Ucraine sigură, modernă (...)”, a spus el.

Preşedintele ucrainean a amintit, de asemenea, că războiul este departe de a se termina. "Brutalitatea creşte în unele locuri”, a spus el.


UPDATE 03:00 Atât Ucraina cât şi Rusia pretind că deţin controlul asupra oraşului Lisiceansk

Oraşul Lisiceansk este în centrul revendicărilor de către cele două forţe armate, ucraineană şi rusă. Ucraina afirmă că armata face faţă atacurilor ruseşti care au fost intensificate în ultimele zile, însă nu au reuşit să captureze oraşul. De cealaltă parte a taberei, separatiştii pro-ruşi spun că au intrat cu succes în oraş, chiar până în centrul acestuia, relatează BBC.


UPDATE 00:00 Forţele armate ruse au bombardat oraşul Pavlograd

Forţele armate ruse au bombardat oraşul Pavlograd, din Ucraina. Consiliul oăşenesc a anunţat, pe Telegram atacul ruşilor asupra oraşului din regiunea Dnipropetrovsk.

„În Pavlograd, există o „sosire”. Serviciile relevante funcţionează”, se precizează în comunicat, relatează Libertatea.ro.


O mină a explodat într-o staţiune din Odesa

Natalia Humeniuk, şeful centrului de presă al Forţelor de Apărare ucrainene, a anunţat că în regiunea Odesa a explodat o mină care a cauzat decesul unei persoane, iar alta a fost rănită. Oficialii militari au precizat că cele două persoane rănite în urma exploziei înotau în mare pe una din plajele din Odesa. 

„O mină a explodat pe coastă în staţiunea Karolino-Bugaz, regiunea Odesa”, a afirmat Natalia Humeniuk. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite