Trei consilieri locali şi un primar de Maramureş au fost găsiţi incompatibili
0În urmă cu doar câteva zile, Agenţia Naţională de Integritate a postat mai multe decizii prin care se arată că diverşi consilieri sau primari din mai multe judeţe a României sunt, sau au fost, incompatibili cu funcţia deţinută.
În Maramureş este vorba de trei consilieri locali şi un primar. Astfel, ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui Buzdugan Ioan Pavel, primar al comunei Remetea Chioarului, Judetul Maramureş.Starea de conflict de interese a intervenit ca urmare a emiterii / încheierii de către persoanele evaluate a unor acte administrative sau juridice prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soţ sau rudele sale de gradul I ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, astfel: Buzdugan Ioan Pavel a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Remetea Chioarului, a semnat atât contractul individual de muncă al fiului său, prin care acesta este angajat pe durată nedeterminată în cadrul primăriei, cât şi dispoziţia prin care fiul acestuia a fost reîncadrat pe postul de inginer cadastru. Astfel, Buzdugan Ioan Pavel a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru rudele sale de gradul I”.
Un alt caz de incompatibilitate sesizat de către Agenţia Naţională de Integritate este cel al consilierului Lupu Horj. În acest caz ANI a constatat faptul că Horj Lupu, fost Consilier local în cadrul Consiliului Local al Oraşului Borşa, Jud. Maramureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada august 2009 – iunie 2012, întrucât a emis un contract comercial de furnizare de produse, în sumă de 9.324,8 Lei, între S.C. Horber S.R.L. (societate deţinută de HORJ LUPU) şi Primăria Oraşului Borşa. Astfel, Horj Lupu nu a respectat dispoziţiile art. 90, alin. 1 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Consilierii locali care au funcţia de administrator precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Petz Ludovic este un alt consilier care a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii privind rectificarea bugetului local al Comunei Vişeu de Jos pe anul 2011. Acesta a avut un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor, respectiv încheierea şi derularea unui contract de lucrări în sumă de 7.160 Lei, încheiat între Primăria Comunei Vişeu de Jos şi S.C. PELUD ELECTRIC S.R.L., societate în cadrul careia acesta deţine funcţia de administrator. Astfel, persoanele menţionate au încălcat dispoziţiile art. 46 din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, precum şi dispoziţiile art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.
Lista consilierilor declaraţi incompatibili se încheie cu Pelecaci Grigore. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 05 august 2008 – 03 iulie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Consilier local în cadrul C.L. Baia Sprie, cât şi funcţia de inspector în cadrul Cabinetului Primarului Oraşului Baia Sprie. Astfel, Pelecaci Grigore nu a respectat dispoziţiile art. 88, alin. 1, lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de consilier local este incompatibilă cu calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv”.
Toate persoanele menţionate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Citeşte şi:
Vasile Ciolpan a fost declarat incompatibil de către ANI
Primarul oraşului arădean Curtici a fost declarat incompatibil de ANI