Şcoli fără avize sanitare şi în pericol de prăbuşire în Maramureş la început de an şcolar
0La nivel de judeţ Maramureş nu a existat niciodată un început de an şcolar care să nu fie cu probleme, fie ele mai mari, sau mai mici. Începutul de an şcolar 2014/2015 nu aduce nimic nou, şi de această dată existând numeroase unităţi şcolare care nu au avize sanitare fiindcă, spre exemplu, nu au toalete interioare.
“În privinţa autorizaţiilor sanitare de funcţionare, din numărul total de 168 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, 145 au autorizaţie de funcţionare, 3 sunt în curs de obţinere, iar 20 sunt fără autorizaţii.
Motivele neautorizării spaţiilor sunt grădiniţe amplasate în blocuri de locuinţe, nerespectarea circuitelor pentru bucătării la grădiniţele cu program prelungit, lipsa grupurilor sanitare interioare, număr insufficient de cabine de toaletă, lipsa apei curente potabile, lipsa împrejmuirilor, finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor, starea de degradare a clădirilor sau funcţionarea şcolilor în clădiri monument-istoric”, a ţinut să arate Ana Moldovan, inspector şcolar general al ISJ Maramureş.
Clădiri care pun în pericol integritatea elevilor avem 9 la nivel de judeţ, printre care Şcoala gimnazială nr. 2 Repedea, Şcoala primară nr. 2 Ţicău, Şcoala Gimnazială Nistru, Şcoala Gimnazială din Băiuţ sau Şcoala Gimnazială Coroieni. În toate aceste 9 şcoli, susţin oficialii ISJ Maramureş, şcoala va începe la data de 15 septembrie în condiţii improvizate.
În ceea ce priveşte grădiniţele care sunt amplasate în blocurile de locuinţe, la nivel de judeţ Maramureş există 8 astfel de unităţi, inclusiv în Baia Mare şi anume Grădiniţa nr. 4 din cartierul Vasile Alecsandri, unde învaţă 128 de copii.
Două şcoli funcţionează în clădiri de patrimoniu şi anume la Coltău (unde şcoala se află în clădirea administrativă a castelului Petofi Şandor) şi la Coştiui (castelul Apaffi).
Apoi, sunt n11 unităţi şcolare care au nevoie urgentă de bani pentru ca elevii să poată învăţa în condiţii europene, printre care Şcoala generală Săbişa necesită reabilitare şi extindere, şcoala din Nistru, şcoala din Unguraş, şcoala din Satulung, un mastodont pe care se lucrează din 2006 şi care încă nu e finalizat şi unde avem pereţi mucegăiţi, printre altele, Şcoala Ţicău ş.a.m.d.