O vacă bolnavă de boala limbii albastre, dintr-un cătun izolat, bagă spaima în autorităţi. Afacerile ţăranilor, blocate
0Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Maramureş sunt în alertă în momentul de faţă din cauza bolii limbii albastre. Suspiciunea de blue tongue la o bovină a apărut într-un cătun izolat din localitatea Strâmtura, veterinarii din zonă prelevând probe de sânge atât de bovina care prezenta simptomele specific acestei boli, cât şi de la bovina vecinului, după cum au anunţat reprezentanţii DSVSA Maramureş.
UPDATE Maramureşul are confirmat înb momentul de faţă primul caz de îmbolnăvire cu boala limbii albastre. Confirmarea a venit în cursul zilei de 14 octombrie, autorităţile sanitar-veterinare trecând la o numărătoare a rumegătoarelor care intră sub incindenţa acelui perimetru de siguranţă instituit de 20 km.
Mai mult de jumătate din judeţele României sunt judeţe unde boala limbii albastre a fost confirmată. În judeţul Maramureş există o suspiciune de blue tongue începând cu data de 7 octombrie, însă încă nu a venit confirmarea oficială.
“Probele de sânge au fost recoltate atât de la bovina cu simptomatologie clinic, cât şi de la bovina situată, în imediata vecinătate. Este vorba despre un cătun izolat, în care sunt două case. Au fost recoltate probe şi de la bovina vecinului şi trimise pentru analizare. Săptămâna aceasta vom primi confirmarea şi în funcţie de asta vom lua măsuri.
Începând de săptămâna trecută au fost montate nişte cuşti speciale care vor face capturile de culicoizi. În momentul în care aceşti culicoizi ne vor da şi informaţia că acest virus există, atunci se declară oficial boala. Avem locaslităţi care sunt cuprinse în acea arie de protecţie de 20 km.
Acest perimetru de protecţie înseamnă nişte măsuri drastic, în sensul în care nu se organizează târguri, nu se circulă cu bovinele, nu se fac schimburi intracomunitare. Sunt 25 de localităţi care se află în acest perimetru de protecţie.”
Strâmtura, Bârsana, Rona de Sus, Rona de Jos, Bistra, Petrova, Ruscova, Leordina, Vişeu de Jos, Vişeu de mijloc, Şieu, Rozavlea, Bogdan Vodă, Dragomireşti, Ieud, Poienile Izei, Botiza, Băiuţ, Budeşti, Deseşti, Ocna Şugatag, Giuleşti, Călineşti, Onceşti şi Vadu Izei – sunt localităţile care intră în acest perimetru de protecţie.
Comerţul intracomunitar cu viţei, interzis
Operatorii economici care se ocupă cu vânzarea cărnii de bovină trebuie să ştie că în momentul de faţă comerţul cu bovine este interzis în spaţiul intracomunitar.
“Foarte mulţi ţărani sunt în momentul de faţă blocaţi pentru că în momentul de faţă operatorii din acest domeniu, neavând voie să facă comerţ intracomunitar în ţările UE nu mai colectează viţei. Se pot colecta viţşei doar de către acei operatori care vând în ţări terţe, acolo unde autorităţile veterinare nu au impus măsura restricţiei comerţului cu oaie, capră şi bovină.
Toţi crescătorii de animale trebuie informaţi, că nu e de glumă. E foarte important să se facă dezinsecţii împotriva acestor vectori. Dacă nu, la primăvară, când natura se va dezmorţi vor începe să apară ouăle, larvele şi adulţii, care ne vor crea probleme mari”, a concluzionat Vasile Pop.