Maramureşul, judeţul unde primarii celor două municipii au probleme grave cu DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probleme grave cu legea pentru mai multi alesi locali din Maramures
Probleme grave cu legea pentru mai multi alesi locali din Maramures

Condamnări, urmăriri penale, scandaluri cu iz penal… Maramureşul nu duce lipsă de astfel de probleme de natură penală care se pot lăsa cu condamnări la închisoare, cu executare sau cu suspendare atunci când vine vorba despre aleşii locali. Fie că vorbim de deputaţi sau senatori, fie de primari, problemele există, dosarele sunt sau nu finalizate.

Primarii celor două municipii, Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Cătălin Cherecheş şi Ovidiu Nemeş au probleme cu legea. Dacă în cazul primarului Cătălin Cherecheş dosarul este ceva mai vechi, de peste un an de zile, în cazul primarului din Sighet, Ovidiu Nemeş, dosarul este mai actual, având o vechime de câteva luni. Nici în cazul primarului de Baia Mare şi nici în cazul celui din Sighet instanţa de judecată nu s-a pronunţat încă.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, este urmărit penal pentru luare de mită, trafic de influenţă şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia pe care o deţine.

DNA a început urmărirea penală faţă de primarul municipiului de pe râul Săsar pe data de 18 iunie 2013. S-au făcut percheziţii la locuinţa primarului, la primărie, la sedii de firme, dar şi la un trust de presă local.

Procurorii DNA, în Rezoluţia de începere a urmăririi penale, au stabilit faptul că “în cursul anilor 2011-2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-si încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora. 

În perioada februarie-mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a doua societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale”.

Cătălin Cherecheş declara atunci, pentru Adevărul, că acele contracte la care procurorii fac referire sunt cele de dezvoltare a municipiului şi însumează aproximativ 20 de milioane de euro. Cătălin Cherecheş a intrat în viaţa politică din partea PSD, a trecut pe la PNL, iar acum este la UNPR.  A fost deputat în Parlamentul României, după care a fost ales primar al Băii Mari.

Dacă dosarul primarului de Baia Mare are mai bine de un an vechime, nefiind dată nicio soluţie, cel al primarului municipiului Sighet (PNL) este abia la început. Se poate spune că liberalii din Maramureş sunt loviţi de ghinion, liderii importanţi ai partidului fiind cu dosare grele la active (via Cristian Anghel sau Ioan Hoban, două din exemple).

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus în luna august a acestui an trimiterea în judecată a primarului municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii au stabilit faptul că “în data de de 14 octombrie 2013, inculpatul Nemeş Ovidiu Gheorghe, în calitate de primar al Municipiului Sighetu Marmaţiei, a încheiat, în mod nelegal, un contract de asistenţă juridică cu un avocat şi a dispus în aceeaşi zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către avocatul respectiv, reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăţi comerciale. 

În perioada februarie – martie 2014, inculpatul Bărbuş Ioan, în calitate de director economic în cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, a contactat un alt avocat, a purtat discuţii cu acesta, cu privire la încheierea unui contract de consultanţă juridică cu Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, fără a fi împuternicit în acest sens. La data de 4 martie 2014, a semnat, în mod nelegal, un contract de asistenţă juridică şi a efectuat plata sumei de 10.000 lei, reprezentând onorariu, de 10.000 lei, reprezentând servicii juridice acordate de către avocat Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, respectiv redactarea unei cereri de revizuire.

Ca urmare a acestor fapte, a fost creat un prejudiciu în dauna bugetului local al Primăriei municipiului Sighetu-Marmaţiei, în sumă de 24.800 lei, respectiv de 10.000 lei, întrucât cele două contracte de asistenţă juridică au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, în condiţiile în care, primăria Sighetu Marmaţiei are compartiment juridic la care sunt angajaţi consilieri juridici, plătiţi pentru prestarea de servicii juridice”, se arată în comunicatul DNA.

Sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost restituite primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei la finalul anchetei penale desfăşurate în prezentul dosar penal.

Totul a plecat de pe vremea când Ovidiu Nemeş era viceprimar al Sighetului, asta înseamnă anul 2009. La acea vreme, potrivit DNA, “inculpatul Nemeş Ovidiu – Gheorghe, atunci în calitatea de viceprimar al municipiului Sighetu Marmaţiei, împreună cu inculpatul Bărbuş Ioan şi un consilier juridic au încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială, având ca obiect închirierea a 10 automate de vânzare a tichetelor de parcare, către Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, fără respectarea dispoziţiilor privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii. 

Ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale şi a încălcării dispoziţiilor legale, la data 11.02.2013, Tribunalul Maramureş a obligat primăria municipiului Sighetu-Marmaţiei să plătească suma totală de 703.348,78 lei către societatea comercială, suma fiind şi executată din conturile primăriei. De altfel, faptele respective au constituit obiectul unui dosar penal pentru care Nemeş Ovidiu – Gheorghe, Bărbuş Ioan şi consilierul juridic au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie (vezi comunicat nr 426/VIII/3 din 11 aprilie 2014). Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureş.

Un alt liberal (fost PSD-ist, fost membru al Ecologiştilor, trecut prin UNPR şi în final la PNL) este deputatul Mircea Dolha. Acesta a avut şi el un dosar penal la DNA, fiind trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Procurorii susţineau atunci că “în cursul lunii iunie 2006, inculpatul Mircea Dolha a pretins de la o persoană denunţătoare suma de 15.000 euro, afirmând că, prin influenţa pe care o are asupra colegilor săi din cadrul Consiliului Local Baia Mare, îi va determina să voteze un proiect privind vânzarea, către persoana denunţătoare, a unei suprafeţe de teren aflat în proprietatea Consiliului Local Baia Mare”. În cele din urmă Mircea Dolha a fost achitat.  

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, liderul filialei judeţene a PDL, actualmente deputat de Maramureş, a avut şi el  problemele sale cu DNA. Pe vremea când era preşedinte al CJ MM a avut de a face cu două dosare DNA. Unul legat de drumul Baia Sprie-Bârsana, drum care nu este finalizat nici la această oră. Acuzaţiile vizau atunci anumite favoruri pe care Mircea Man le-ar fi obţinut din partea omului de afaceri orădean Beniamin Rus, în schimbul unor contracte pe care firma Selina le-a obţinut de la CJ Maramureş. 

În al doilea dosar, Mircea Man era acuzat de complicitate la trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, pe linie politică, pentru numirea unei director la conducerea unei instituţii. A ieşit basma curată din ambele dosare.

Şi actualul deputat Florin Tătaru a avut ceva probleme cu legea. Acesta a fost acuzat la un moment dat de către inginerul Păcuraru că în pădurea dinspre Mireşu Mare, “Tătaru Florin mi-a desfăcut cureaua, m-a dezbrăcat de pantaloni şi chilot, m-a lovit cu piciorul în testicole, după care am fost întors cu faţa spre pământ fiind tras de păr de Iancu Aurel. Tătaru Florin mi-a băgat ţeava puştii în fund fiind ameninţat că va apăsa pe trăgaci. După aceasta am fost întors cu faţa în sus şi mi s-a băgat din nou ţeava în gură”. Acest caz nu s-a lăsat cu vreo decizie a instanţei de genul puşcărie cu executare sau cu suspendare., Păcuraru retrăgându-şi plângerea.

Concluzia: oamenii politici din Maramureş sunt cunoscători ai problemelor cu legea. Unii au plătit cu funcţia pentru ce au făcut, alţii se judecă în continuare, iar pentru alţii greul de abia acum începe.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite