La ce e bun ”biterul biblic”. Efectul pe care îl are băutura asupra organismului
0
Majoritatea dintre noi am folosit, sau am auzit cel puţin despre celebra băutură ”biter suedez”, bună la orice. Un biolog din Baia Mare a reuşit să depăşească succesul licorii străine şi mai mult, să completeze producţia cu o băutură cu rol calmant, supranumit ”biterul biblic”, datorită plantelor folosite.
Maria Pop (64 ani) este un biolog din Baia Mare, pofesor doctor, care a predat în cea mai mare parte a vieţii. Imediat după revoluţie a pus pe picioare o mică afacere, având la bază meseria ei, cea de biolog. Afacerea a crescut treptat, iar pasiunea ei pentru plante şi cercetare a început să dea roade, astfel că a început să producă şi băuturi sau capsule pe bază de plante, iar prima dintre acestea a fost biterul ”Taina Plantelor”. Produsul s-a bucurat de foarte mare succes, astfel că după câţiva ani de cercetare şi studiu a urmat o altă băutură din aceeaşi gamă, biterul cardiovascular, special pentru bolile de inimă. După o altă perioadă de timp, al treilea produs scos de biologul Maria Pop şi echipa de cercetare cu care colabora, a mai apărut un produs, preparat pentru detoxifiere şi calmare: biterul ”Plantele vieţii” supranumit ”Biterul biblic”.
”Biterul <ierburile vieţii> l-am conceput în ideea biblică. Am adăugat plante biblice cum este isopul, busuiocul, rozmarinul, plante cu rol de detoxiefiere şi întărire a sistemului nervos central şi periferic. Am mai pus sânziană, plantă cu rol reglator asupra glandelor hormonale, sunătoarea - care există şi în celealte, trei fraţi pătaţi - o plantă considerată una din cele mai bune pentru eliminarea toxinelor”, explică Maria Pop. Biterul biblic sau ”ierburile vieţii” conţine 21 de plante şi este înregistrat la OSIM.
De asemenea, multe alte produse pe care le produce firma care în timp s-a dezvoltat, au fost înregistrate. ”Astea sunt înregistrate, deci suntem singurii care producem aşa ceva. Dar din păcate am mai văzut biterul nostru pe piaţă, făcut de altcineva, cu etichete şi prospecte. Noi am transmis că nu e în regulă”, mai spune ea.
Biterul biblic, pentru sistemul nervos
Biterul ”Ierburile vieţii” sau ”biblic” este adjuvant în tonifierea sistemului nervos şi în ameliorarea unor afecţiuni, îmbunătăţeşte funcţiile psihice (memorie, concentrare, atentie, coordonare), artrite şi artroze, edeme de natură renală, reumatismală sau cardiacă. Se găseşte şi sub formă de capsule. ”Are un efect energizant şi tonifiant asupra sistemului nervos, înlătură blocajele energetice, ajută la calmarea generală a organismului şi conferă o stare de confort psihic şi echilibru emoţional. Prin conţinutul bogat în substanţe active, produsul Bitter „Ierburile vieţii" capsule este un remediu eficace în armonizarea tuturor funcţiilor vitale ale organismului”, mai arată biologul. Mai ajută la purificarea şi detoxifierea organismului, purifică sângele, limină excesul de apă şi secreţii prin diureză şi expectoraţie. Corectează carenţele de vitamine şi minerale şi întăreşte imunitatea naturală a organismului.

Produsele, concepute după nevoile clienţilor
Despre biterul cardiovascular, Maria Pop spune că a fost produs, de altfel, la fel ca şi celelalte, urmărind nevoile clienţilor. ”Biterul cardiovascular are nişte plante specifice afecţiunilor cardiace. Păducelul, folsit în tratamentele de lungă durată, talpa gâştei, mai ales în cazul afecţiunilor cardiace cu substrat nervos. Valeriana intră în componenţă, este o plantă care ajută în afecţiunile cardiace însoţită de insomnii. De exemplu sulfina glabenă ajută la circulaţa sângelui la nivelul capilarelor, pentru cei care au varice, flebite, tromboflebite”, mai arată ea.
De departe însă, cel mai popular produs a fost primul scos pe piaţă prin anii 1995, biterul ”Taina plantelor”, despre care spune că este făcut din 30 de plante şi este un tonic pentru organism, stimulent şi reglator al funcţiilor vitale. ”Pentru Taina plantelor folosim 30 de plante medicinale. Am analizat foarte mult înainte să le punem în producţie. Plantele sunt macerate, 100% , nu există să punem picături, ca să completm. Totul e făcut ca la carte, dar procesul e destul de anevoios şi uneri ai impresia chiar că e ineconomic”, mai spune biologul. ”E conceput astfel ca să fie plante din tot ce trebuie, plantele care se armonizează între el, se completează şi sinergizează împreună, în sensul că: plantele într-o combinaţie - pentru că şi ele au compatibilităţi – daca ele sunt alese corect şi sinergizează, efectul este mult mai mare”, completează ea.
Biologul atrage atenţia că, deşi au fost cazuri de vindecări complete, biterul nu înlocuieşte medicamentele, însă poate completa orice tratament. ”Sunt persoane care şi-au rezolvat o boală infecţioasă gravă, dar nu putem generaliza. Însă putem să spunem că biterul ameliorează orice boală gravă, întăreşte imunitatea şi capacitatea de adaptare la condiţiile bolii, iar în anumite cazuri chiar se poate vindeca”, explică ea.
Biterul are alcool. Cum îl combinăm cu medicamentele
Toate cele trei tipuri de biter conţin alcool. Deşi mai există capsule ori un at tip fără alcool, varianta cea mai vândută este cea care conţine alcool. Totuşi, unele tratamente interzic categoric asocierea cu astfel de băuturi, iar în această situaţie, soluţia este foarte simplă. ”Biterul se pune în apă fierbinte şi chiar se lasă să dea în clocot. Diferenţa de evaporare a apei şi a alcoolului diferă şi atunci alcoolul se evaporă mai repede şi rămân substaţele active care pot fi consumate fără probleme. În felul acesta se poate da şi copiilor şi vârstnicilor care au probleme nervoase şi n-au voie alcool”, mai explică biologul.
Biterul previne şi ameliorează o mare varietate de boli, iar atunci când boala este gravă , micşoreaza durerea. Înlătura oboseala şi stresul, întăreşte imunitatea naturală a organismului, fiind indicat în: viroze, gripe, boli infecţioase cu stafilococi, streptococi, micoze. Dezintoxică organismul, stimulând eliminarea toxinelor pe cale renală, digestivă şi sudorifică. Ajută digestia, diminueaza durerile abdominale şi elimina balonarile, prin caracterul coleretic- colagog calmează crizele de colecist. Fiind uşor laxativ, este indicat în curele de slabire, în tratamentul antihemoroidal şi în constipaţiile cronice. Întârzie procesul de imbatranire prin reglarea funcţiilor organismului. Poate fi folosit şi în gastrite hiperacide şi ulcer gastro-duodenal.
Maria Pop este profesor biolog, doctor, lector în fitoterapie. Părerea ei este că fitoterapia nu se face ”după ureche”, ci la modul ştiinţific.
Mai puteţi citi: