„Iarna pe uliţă”, la Muzeul satului din Baia Mare
0Muzeul satului din Baia Mare a devenit, de câteva zile, un loc al copilăriei de altă dată, al iernilor la săniuş, ca pe vremea bunicilor. Fără tablete şi telefoane mobile, cei mici şi cei mari au găsit aici ocazia perfectă de a petrece timp ca şi în poveştile spuse la gura sobei.
Atmosfera din trecut regăsită pe uliţele muzeului satului este completată, de câteva zile, de ţieptele şi chicotelile copiilor care au venit la săniuş. Cei câţiva angajaţi ai insituţiei au amenajat pe uliţa de pe deal o veritabilă pârtie de săniuş aducând, asfel, în prim plan farmecul copilăriei de altă dată. Iniţiativa a avut un impact atât de mare, încât sute de copii au fost, deja, la sfârşitul sptămânii trecute la săniuş. Monica Mare, directorul Muzeului Satului, spune că ideea a venit de la o discuţie banală în familie şi, chiar dacă a mai fost o încercare în 2017, vremea nu a fost la fel de favorabilă atunci. „Chiar ne-am bucurat că vremea a ţinut cu noi. Sâmbătă am fost şi eu cu ai mei şi ne-am dat cu săniuţa. E vacanţă, zăpadă şi vreme bună”, spune Monica Mare.
Dacă în 2017 evenimentul nu s-a bucurat de atât de multă atenţie şi nici zăpada nu a ţinut decât câteva zile, anul trecut nu a fost chiar deloc zăpadă. „Anul acesta, când am văzut că ninge de Crăciun, am zis gata, cât de repede trebuie să-i dăm drumul. A fost ca şi în iarna copilăriei mele, când ieşeam în drum şi ne adunam toţi copiii cu săniuţele. De fapt, de acolo a plecat ideea, de la o discuţie în familie: cum ar fi dacă...”, a mai arătat ea.
Astfel că cei câţiva angajaţi au amenajat o pârtie pe uliţa de pe deal, au amplasat un rând de baloţi de paie la baza pârtiei, pentru a se evita incidente nedorite şi au invitat lumea la săniuş. Zăpadă este din belşug, vacanţă de asemenea, iar copiii au apărut în număr foarte mare. Copiii, însă, vin însoţiţi de părinţi, care îşi iau angajamentul printr-o semnătură că îi supravehează pe cei mici. Duminică au fost peste 100 de astfel de semnături, ceea ce înseamnă că proiectul a fost chiar un succes, mai ales că intrarea este liberă.
Monica Mare a mai arătat că există chiar şi două săniuţe care pot fi oferite celor care nu au, iar dacă va fi cerere s-ar putea amenaja chiar şi o pârtie pentru schi. „Intrarea este liberă, pentru că nu afectează desfăşurarea activităţii în niciun fel. Oricum, casele sunt închise pe timpul iernii. Însă ideea era să arătăm că se pot face lucruri frumoase şi fără bani, să fim un actor important în comunitate şi lumea să ne perceapă ca un partener în educaţie”, a mai arătat directorul unităţii.
Cei mici şi cei mari s-au bucurat în egală măsură. „Nu aveam atunci tablete , nici telefoane mobile. Plecam casă cu sania după mine şi în 10 minute era plină uliţa de copii şi se încingea distracţia. Ajungeam în casă cu picioarele îngheţate, dar foarte rar ne îmbolnăveam”, spune un băimărean de 48 de ani, venit cu copiii la săniuş pe uliţa muzeului. „M-am bucurat când am văzut că au amenajat pârtia, am vrut să vadă şi copiii mei cum erau iernile în copilăria mea. Degeaba le povestesc. Până nu au văzut chiar ei, au crezut că le povestesc un film”, mai spune băimăreanul.
Uliţa e plină de copii mai mici şi mai mari cu săniuţele, într-o secvenţă desprinsă, parcă, din poezia „Iarna pe uliţă”. „Ne bucurăm că pot să trăiască aşa ceva. Este o experienţ foarte frumoasă pentru ei, iar pentru noi sunt amintiri dragi”, spune Daniela, o altă băimăreancă, venită la săniuş cu fiul ei.
Mai puteţi citi: