Frânturi din istoria unui oraș din România, expuse în câteva fotografii vechi chiar și de peste 150 de ani

0
Publicat:

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș publică o serie de fotografii vechi din colecția proprie. Cele mai multe sunt imagini din Baia Mare, unele chiar cu peste 150 de ani în urmă.

Aparat foto vechi  FOTO MJIA
Aparat foto vechi FOTO MJIA

Colecția foto a muzeului este impresionantă, iar câteva dintre fotografii au și explicații. În acest proiect, muzeul propune o prezentare cronologică a fotografiilor vechi din colecțiile muzeului, prezentare condimentată cu scurte informații oferite de aceste imagini care, fără îndoială, vor stimula posibile exerciții de imaginație.

Lucia Pop, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș explică detalii despree începutul existenței acestei tehnici de redare a imaginii pe hârtie.

Centrul vechi din Baia Mare  FOTO MJIA
Centrul vechi din Baia Mare FOTO MJIA

Fără doar și poate, apariția acestei noi tehnici a fost un moment crucial în domeniul artei fotografice, având în vedere cum a evoluat acest domeniu. Astăzi este de neconceput să nu ai un aparat foto în buzunar, chiar dacă acesta este, de fapt, un aparat multifuncțional, cu funcții de telefon, reportofon, calculator, calendar etc.

Imagini de peste 100 de ani

Primele imagini captate pe hârtie s-au făcut în Baia Mare prin anii 1850-1860, ceea ce denotă că băimărenii erau receptivi la tot ce era nou, având în vedere că prima fotografie în istorie a fost realizată în 1826. De asemenea, să nu uităm că la acea vreme evoluția tehnologiei era mult mai lentă decât în prezent.

Imagini vechi din Baia Mare  FOTO MJIA
Imagini vechi din Baia Mare FOTO MJIA

În prima jumătate a secolului al XIX-lea (anii 1829-1839), tehnica nouă de redare a imaginii a declanșat conturarea unei vaste documentații imagistice cu incontestabila funcție de memorie a istoriei. Fotografia, căci despre ea este vorba, având calitatea extraordinară de a reda realitatea existentă la un moment dat, a căpătat în scurt timp valențe de „martor al trecutului”, cel puțin egală cu informațiile documentare ale actului scris, pentru anumite perioade (secolele XIX-XX)”, explică muzeografa Lucia Pop de la MJIA Maramureș.

Imagini din centrul vechi al orașului Baia Mare FOTO MJIA
Imagini din centrul vechi al orașului Baia Mare FOTO MJIA

Fotografiile vechi, donate de băimăreni

 „Primele fotografii au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare în anii 1898-1910, reprezentând cele mai vechi imagini din oraș cu o reală importanță documentară. În 29 decembrie 1898, Gabor Stoll, o personalitate binecunoscută băimărenilor de atunci, a donat asociației muzeale două fotografii care se completează una pe alta oferindu-ne o imagine inedită asupra configurației pieței centrale la mijlocul secolului XIX (1850 -1860).”, mai arată muzeografa.

Prima fotografie pe care o face publică transmite informații inclusiv despre firmele care funcționau atunci aici, fiind vizibile căldirile pe care le recunoaștem azi.

Prima fotografie, încadrată de un passpartout original <adevărat>, redă colțul de nord-est al pieței, un colț comercial deoarece sunt vizibile firmele care funcționau în spațiile de la parterul clădirilor: spre exemplu, firma <Moldovan Kálmán> sau un posibil oficiu poștal din clădirea alăturată. Desigur, veți recunoaște edificiile care astăzi sunt importante monumente istorice”, mai arată muzeografa.

Unele fotografii au ștampila autorului

Fotografia a fost realizată, probabil, chiar în anul scris pe etichetă: „Piața Unirii în 1866 Baia Mare”.

Din nefericire, nu cunoaștem numele fotografului. Această etichetă a fost adăugată fotografiei în perioada 1922-1924 când Registrele de Inventar ale Muzeului orășenesc Baia Mare au fost traduse în limba română din limba maghiară. Era perioada în care, după Marea Unire din 1918, piața centrală a orașului purta numele de Piața Unirii. În aceste registre fotografiile sunt numite <Priviri din regiunea Baia Mare>”, mai arată ea.

Despre primele fotografii care au intrat în colecțiile Muzeului orășenesc Baia Mare din anii 1898-1910, muzeografa mai spune că au fost donate de un băimărean și prezentau imagini din oraș.

Ștampila fotografului apare pe spatele pozei FOTO MJIA
Ștampila fotografului apare pe spatele pozei FOTO MJIA

În schimb, o altă fotografie din colecția muzeului are pe spate chiar ștampila fotografului, fiind unul cunoscut la acea vreme în oraș.

Valoarea documentară a fotografiei este amplificată de faptul că, pe spatele fotografiei încadrate în passpartout se află ștampila fotografului Ürmösi Sándor, unul dintre primii fotografi autorizați din Baia Mare”, mai arată ea, artând că în imagine apare „edificiul care, în anul 1874, adăpostea Casina Hotelului Ştefan. Cunoscut de băimăreni sub numele de „hotelul mare” (nagyszálloda), imobilul are un parcurs istoric strâns legat de evenimente de tot felul (economice, culturale, sociale, politice) care interesau întreaga comunitate a orașului, dar și de viața cotidiană a locuitorilor din ultimele decenii ale secolului XIX.”

Schimbări de peisaj, surprinse în imagini

O altă fotografie din piața centrală este realizată la mijlocul secolului XIX. „Această fotografie, încadrată de <passpartout> original și cu explicația în limba maghiară (în traducere <Piața, latura de nord-vest>) a fost realizată la distanță de câțiva ani buni de prima, respectiv, prin anii 1870”, mai spune muzeografa Lucia Pop despre cea de-a treia fotografie prezentată.

Piața Unirii din Baia Mare  FOTO MJIA
Piața Unirii din Baia Mare FOTO MJIA

Potrivit ei, în intervalul de timp dintre momentele la care au fost realizate cele două fotografii au apărut mici schimbări în peisaj. De asemenea, pot fi văzute clădiri și băimăreni, aflați în activitțile lor de zi cu zi.

Dacă ne uităm cu atenție, pavajul pieței este la fel (pietre de râu), dar piața este acum delimitată de copaci, destul de greu de observat, aceștia apărând într-un plan secund. În prim-plan sunt oamenii, băimărenii, care au ieșit la plimbare sau sunt în zonă pentru cumpărături etc. Clădirea mare de pe latura de vest a fost construită în anul 1874 în timpul primarului dr. Fésüs Menyhert și se numea <Casina Hotelului Ştefan>. Acest hotel, în acea formă de construcție, a fost martorul unor evenimente frumoase petrecute în zona centrală a orașului despre care vom povesti într-un alt context imagistic”, mai explică muzeografa.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite