Francezul care ajută România din 1991. „Românul de la Atlantic” donează din 1991 echipamente medicale

0
Publicat:

Supranumit „Românul de la Atlantic”, francezul Loïc Thétio aduce în România ajutoare încă din anul 1991. Zilele trecute a ajuns aici cu transportul cu numărul 84 și spune că va continua să aducă ajutoare.

Loïc Thétio  a sosit cu transportul numărul 84    FOTO Angela Sabău
Loïc Thétio a sosit cu transportul numărul 84 FOTO Angela Sabău

Nu-și pune problema dacă ar trebui sau nu să continue să aducă ajutoare. „Nu se pune problema <de ce> o fac, ci că <trebuie> s-o fac. Așa simt. Sunt două variante: să întorci capul, sau să ajuți. Vin a 84-a oară încoace și voi continua să vin”, spune el. 

Prima oară a ajuns în Maramureș în 1991, după ce a cunoscut un maramureșean în Cehoslovacia de la acea vreme, unde se aflau la o expoziție de flori de mină. Astăzi, maramureșeanul este viceprimar în Șișești și își amintește cât de șocat a fost când l-a văzut pe Loïc în fața casei.

Când ne-am întâlnit, i-am povesti despre Maramureș și am încheiat conversația cum o facem noi, maramureșenii, cu expresia <Haideți pe la noi>. A zis că sigur vine. Și-a notat adresa pe un șervețel. Nu m-aș fi gândit niciodată că peste trei luni o să-l văd la poartă”, povestește acum Gavril Costin.

Invitație formală, răspuns pe bune

Și a fost începutul unei colaborări și prietenii ce durează de 31 de ani.

De-a lungul acestor ani, Loïc a adus în România zeci de transporturi cu ajutoare. În special a adus echipamente medicale, scaune rulante, dispozitive medicale etc, dar și lucruri pentru copii. Aventurile lui și a celor puțini oameni care l-au însoțit sunt descrise în cartea „Românul de la Atlantic”, după cum a fost botezat de presa locală francezul Loïc Thétio.

Aparatura medicală urmează să fie pusă în funcțiune    FOTO Angela Sabău
Aparatura medicală urmează să fie pusă în funcțiune FOTO Angela Sabău

În cei 31 de ani de colaborare a ajuns să îndrăgească Maramureșul și să se atașeze de oamenii de aici. A asistat la tranziția și schimbările prin care a trecut România și se contrazice cu francezii care îl întreabă de ce continu să vină aici. „Îi întreb: ce știți voi despre România? Și ei nu știu nimic”, spune el, continuând apoi că le vorbește despre locurile și oamenii deosebiți pe care-i întâlnește aici.

Ajutoare și pentru Ucraina

Dar românii nu sunt singurii pentru care aduce ajutoare. Impresionatde drama ucrainenilor, anul acesta a dus mai multe transporturi cu ajutoare în Ucraina. „Am dus materiale sanitare, de igienă, medicamente, dispozitive ortopedice etc.”, mai spune francezul.

Însă apoi a revenit la ceea ce face de 31 de ani. A adus încă un transport de ajutoare pentru maramureșeni.

De această dată a adus marfă în valoare de peste 150.000 de euro, constând în echipamente medicale, cu care vor dota un centru medical la Șișești, Maramureș. Clădirea este deja renovată și funcțională, tot ce lipsea erau echipamentele medicale. De la ecografe, până la aparate pentru colonoscopie, aparatura medicală vastă așteaptă doar să fie pusă în funcțiune și să fie utilizată de profesioniști.

Loïc Thétio și viceprimarul Gavril Costin    FOTO: Angela Sabău
Loïc Thétio și viceprimarul Gavril Costin FOTO: Angela Sabău

Părerea unanimă este că un astfel de centru, unde vor fi și medici de familie, ar ajuta foarte mult cetățenii di zonă și nu ar mai fi nevoie să se deplaseze până la spital la Baia Mare pentru un consult de specialitate.

Martor la schimbările României

Întrebat despre cum vede România după 31 de ani de democrație, răspunsul lui Loïc e oarecum suprinzător. „Din punct de vedere umanitar nu s-au schimbat multe aici. Nici medical, sau ca protecție a cetățeanului”, începe el.

Totuși, nu poate să nu remarce că în alte domenii lucrurile au evoluat. „S-au schimbat multe altele, sunt drumuri, sunteți europeni”, spune Loïc.

Dar apoi revine la oameni. „Oamenii au ră­mas în general buni, ospitalieri, prietenoși. De aceea mi-am făcut o misiune în a le explica francezilor despre ce înseamnă România cu adevărat”, mai spune francezul.

De asemenea, mai spune Loïc, presa franceză face cu greu diferența între romi și români. „Eu încerc să le arăt diferența dintre romi și români. Le explic care e România adevărată, nu cea din presă”, mai spune el.

Astfel, el a susținut și continuă să susțină conferințe în care le vorbește francezilor despre români, iar una dintre acestea va avea loc chiar pe 27 septembrie, într-un orășel din Franța.

Apreciat pentru acțiunile sale caritabile

Loïc Thétio este Cavaler cu ordin de merit de Guvernul francez pentru acțiunile sale umanitare. Fudația lui este prima care e anunțată, oricând sunt disponibile echipamente medicale funcționale, numai bune de donat.

A renovat școli și centre medicale din satele maramureșene, a donat persoanelor cu dizabilități zeci, poate sute de dispozitive medicale, a ajutat copii sau persoane cu probleme medicale și cu acces greu la medic să fie consultate, tratate sau supuse unor intervenții în spitalele din Franța, a salvat un spital de la închidere dotându-l cu tot ce era necesar, a ajutat sute de oameni, mici afaceri locale.

Și încă nu se oprește.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite