FOTO Mănăstirile Moisei şi Rohia din Maramureş, luate cu asalt de mii de credincioşi
0
Zi de sărbătoare în două dintre mânăstirile din judeţul Maramureş, locuri tradiţionale de pelerinaj pentru credincioşii maramureşeni de sărbătoarea Sfintei Marii.
Este vorba despre Mănăstirea Moisei, unde sunt aşteptate undeva la 10.000 de persoane, respectiv la Mănăstirea Rohia, unde vor fi prezenţi circa 5000 de credincioşi.
La Mănăstirea Moisei vin grupuri de persoane de pe întreg cuprinsul Văii Izei şi Văii Vişeului, grupuri care vin cu protesia. Nu de puţine ori aceste grupuri sunt însoţite de preoţi.
Mersul pe jos cu prapori, icoane şi panglici colorate este însoţit de cântări închinate Fecioarei Maria. În faţa fiecărui grup se află de obicei doi copii care ţin în mână o icoană cu Fecioara Maria. Grupurile înconjoară Mănăstirea Moisei de trei ori.
La Rohia Mănăstirea Sfânta Ana îşi sărbătoreşte hramul. La finalul slujbei toţi credincioşii prezenţi la eveniment primesc câte o porţie de mâncare, în acest an mâncarea fiind oferită prin grija Parohiei Groşii Ţibleşului.
"De Sfânta Maria nu avem numai parte religioasă pentru că este o sărbătoare religioasă mult prea importantă. Ne rugăm acum pentru sănătate. Aceasta este cea mai importantă parte a sărbătorii.
Rugăciunea şi pelerinajul, care trebuie neapărat. Două săptămâni ţineai postul şi apoi în ziua de sărbătoare era rugăciunea şi fetele ţineau postul pentru a-şi găsit ursitul, cele care îşi găseau mai greu ursitul.
În Maramureş locul de pelerinaj cel mai cunoscut este cel de la Moisei. De când eram copil maramureşenii porneau în 14 august la drum şi stăteau pe dealurile Moiseiului ca să ajungă la sărbătoare. Tot Maramureşul era acolo. În postul Sfintei Marii nu aveai voie să mănânci carne şi nici produse din carne", a explicat Janeta Ciocan, de la Muzeul de Etnografie.






