FOTO Legendele Maramureşului: Cascada formată din lacrimile oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada formata din lacrimi se afla in Maramures FOTO:Rares Moise/Adevarul
Cascada formata din lacrimi se afla in Maramures FOTO:Rares Moise/Adevarul

Maramureşul îşi are legendele sale. Fie că vorbim de obiective turistice, fie că vorbim de oameni care au marcat istoria acestui judeţ, întotdeauna vor exista legende care se transmit din generaţie în generaţie. Una din ele se referă la cascada care s-ar fi născut din lacrimile oamenilor.

Cascada Cailor din judeţul Maramureş a depăşit de mult timp graniţele judeţului unde se spune că se agaţă harta-n cui. Este cel mai vizitat obiectiv turistic al oraşului Borşa, zilnic ajungând pentru a vedea această cascadă sute de turişti din toată lumea. Aceştia sunt atraşi de frumuseţea acestei cascade, care este considerată a fi cea mai înaltă cădere de apă din România.

Ca orice cascadă şi Cascada Cailor are legendele ei, dar cu mai multe variante. Una din legend spune că numele cascadei vine de la o herghelie de cai care a ajuns aici de pe tărâmul celălalt. O a doua legendă şi poate şi cea mai cunoscută este explicată de către primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş.

“Cascada Cailor a apărut în urma topirii gheţarilor. Cascada Cailor izvorăşte de la o altitudine de 2000 m şi este interesant cum poate apa să urce aşa de sus, mai ales că debitul este unul mare. În zona respectivă, fiind multă apă, multă vegetaţie şi acolo erau atraşi caii sălbatici. Un loc ferit de oameni, ferit de vânturi şi aveau apă şi hrană din belşug. Dar cum în pădurile din Borşa există şi animale sălbatice erau vânaţi tot timpul de urşi. De unde izvorăşte cascada este o singură ieşire. 

Ursul probabil că s-a specializat şi nu i-a lăsat să iasă prin acea ieşire şi fiind fugăriţi în acea zonă nu aveau altă şansă decât să se arunce în acel hău. Adică acolo unde curge acum Cascada Cailor, o cădere de 90 m, murind toţi caii sălbatici care erau în zona respectivă. Locul de unde izvorăşte cascada e Izvorul cailor, cascada e Cascada Cailor, iar pârâul este Pârâul Cailor”, a explicat, pentru adevarul, primarul Timiş.

Există însă şi o a treia legend cu privire la naşterea acestei cascade care spune că în urmă cu sute de ani, pe vremea năvălirilor tătare de pe la 1700, o herghelie formată din cei mai frumoşi cai ai borşenilor s-a aruncat de pe stâncile golaşe pentru a nu cădea în mâna năvălitorilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Primăria Borşa, pe vremea aceea, borşenii îşi iubeau caii nespus şi era o fală mare să ai cel mai frumos şi aprig cal. “Lacrimile borşenilor, vărsate de dorul frumoaselor animale, au format cascada. Veneau borşenii în fiecare an, la o dată anume, aici la cascadă, cu neveste, coconi, flueraşi, ceteraşi poate, şi aruncau flori în apele cascadei. Aici le povesteau coconilor cum o fost cu tătarii, cu ungurii, cu herghelia, să nu uite niciodată şi să povestească la rândul lor celor ce vor veni după ei. 

Apoi dădeau cu cuţâtu în piatră, luau uiaga de horincă de gât şi o sugrumau până îşi dădea duhu iar un vâj, de pe valea Albă parcă,  horea una de jale de se auzea până la Cuhea. Uneori Pietrosul întorcea horea borşenilor, un ecou slab, abia perceptibil de cei cu urechea fină”, au arătat oficialii Primăriei Borşa.

Cascada Cailor a fost inclusă în top 1000 locuri de vizitat din România de către cei de la turistderomania.ro. Cel mai simplu se ajunge la Cascada Cailor dacă urci cu telescaunul până în vârful pârtiei de ski şi de acolo mergi pe jos cam 15 minute. Cascada este situată la altitudinea de 1300 m. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite