FOTO Cascada Cailor, locul cu cea mai înaltă cădere de apă din România, un magnet pentru turiştii din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cascada Cailor este situată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, în apropierea staţiunii turistice Borşa. Aflată la o altitudine de 1.300 de metri, căderea de apă are 90 metri înălţime, aspect care o clasează pe primul loc în topul celor mai înalte cascade din România. În această vară, obiectivul turistic a atras peste 3.000 de turişti zilnic.

Cascada se formează din apa rezultată din topirea zăpezii şi a căderilor de ploaie care se adună într-un circ glaciar. De acolo se rostogoleşte pe unul dintre versanţii abrupţi ai Rezervaţiei Piatra Rea, formând astfel cascada. Aceasta este alcătuită din mai multe trepte de cădere liberă, aflate la aproximativ 40 de metri una de cealaltă, iar în coborâre distanţă se micşorează la doar 20 de metri. 

Legenda cailor care nu au avut aripi să zboare deasupra cascadei

Cascada şi-a primit numele după caii care au murit în acea zonă, căzând de pe versantul abrupt. Cel puţin asta susţin localnicii, iar de fiecare dată când un turist ajunge în zonă, aceştia află povestea cascadei. 

„Pe pajiştile întinse de pe Piatra Rea localnicii îşi duceau caii la păscut de cu primăvară până în toamnă. Într-o noaptea, un urs a încolţit caii deasupra cascadei. Speriaţi cum au fost, pe vreme rea de furtună, toţi caii, 15 câţi au fost, s-au dus spre râpa de la Piatra Rea, căzând în hău”, spune unul dintre administratorii unei pensiuni situate în zona Cascadei Cailor. 

Cum ajung turiştii la Cascada Cailor 

Accesul la Cascada Cailor se face pe un traseu uşor, fie că turiştii aleg să se ducă pe jos de la Borşa sau aleg varianta mai comodă, cea a telescaunului. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în aproximativ 20 de minute de mers pe jos, pe un traseu drept, reabilitat şi amenajat de către Primăria Borşa. Urcarea cu telescaunul se face contra cost, 30 de lei un bilet dus-întors, zilnic până la ora 18:00. 

„Fiind un obiectiv foarte căutat, Primăria din Borşa a amenajat o cale de acces în zonă. Adică, de la o potecă de un metru s-a făcut una de şase metri lăţime şi pe traseul potecii s-au amenajat locuri de odihnă, bănci. De asemenea, s-au montat coşuri de gunoi, iar intrarea pe traseul de la Cascada Cailor se poate face printr-o poartă de Maramureş. Traseul pe care trebuie să îl facă turistul după ce coboară de pe telescaun nu este un traseu dificil. Este unul în linie dreaptă, iar pe parcursul traseului sunt amenajate mai multe locuri de popas şi puncte de alimentare cu apă”, a declarat Ion Sorin Timiş, primarul localităţii Borşa. 

Potrivit celor spuse de primarul localităţii, la Centrul de Informare Turistică există o evidenţă a persoanelor care au trecut pe la Cascada Cailor. Aici, se regăsesc impresiile a peste 100 de turişti din diferite colţuri ale lumii, cum ar fi Australia, Argentina, America, Chile, Brazila, China, Japonia, Africa de Sus. 

Cascada Cailor, în top 5 obiective turistice din Maramureş 

Cascada Cailor este cel mai vizitat obiectiv turistic din Borşa şi se află în top 5 din Maramureş, alături de Mocăniţa, Mănăstirea Bârsana şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Din totalul turiştilor care ajung la cascadă, 75% sunt români, iar în această vară au vizitat obiectivul turistic străinii din Polonia, Cehia, Slovacia şi Italia. 

Turiştii care ajung în zonă mai pot vizita şi alte peisaje pitoreşti pe care natura le oferă. În apropiere de Cascada Cailor se găsesc mai multe rezervaţii naturale, printre care Rezervaţia Pietrosu Rodnei, Rezervaţia Cornu Nedeii, Rezervaţia pentru ocrotirea lostriţei, Rezervaţia speologică Peştera şi Izvorul Albastru al Izei. 

Citeşte şi

Festivalul TIFF, „uitat“ din clipul de prezentare a Clujului. Reacţia vehementă a lui Tudor Giurgiu

Artistul român devenit ambasadorul unui brand american de pensule a dat lovitura cu hainele pictate. „Cei mai mulţi clienţi sunt adolescenţi“ FOTO

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite