De ce sunt mai greu de condus maşinile cu volanul pe partea dreaptă. „Dacă ar fi după mine, i-aş obliga să le doteze cel puţin cu oglinzi periscopice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile cu volanul pe dreapta, mai greu de condus    Sursa foto: digi24.ro
Maşinile cu volanul pe dreapta, mai greu de condus    Sursa foto: digi24.ro

Maşinile cu volanul pe partea dreaptă sunt deja o obişuinţă în traficul din România. Cu toate că sunt mai greu de condus, foarte mulţi români le cumpără. Motivul este preţul, care este considerabil mai mic.

Legislaţia actuală permite înmatricularea maşinilor cu volanul pe dreapta fără mari intervenţii, cu excepţia unor mici modificări privind farurile. 

„Dacă ar fi după mine, i-aş obliga să le doteze cel puţin cu oglinzi periscopice, sau cu camere video”, spune un băimărean care a preferat să rămână anonim. Acesta a arătat că are posibilitatea să vadă foarte multe maşini cu volan pe dreapta care se înmatriculează periodic în Maramureş, explicând că, în trafic, pentru conducătorii acestor maşini este mult mai dificil să facă unele manevre. Acest lucru este confirmat de un fost posesor al unei astfel de maşini, care a renunţat să mai conducă maşini cu volanul pe partea dreaptă. „Este foarte greu la depăşiri. Trebuie să ieşi cu toată maşina ca să te poţi asigura. Manevrele de parcat sunt mai grele, în giratorii, totul e invers. Apoi, farurile bat aiurea. Când circuli pe partea dreptă a drumurilor, farul din dreapta bate un pic mai spre dreapta, iar cel din stânga, un pic mai jos. Foarte puţini dintre cei care vin cu maşină din Anglia, îşi reglează farurile, iar când îi întâlneşti în trafic îţi scot ochii”, spune băimăreanul Lucian Angheluţă. „Nu e numai depăşirea. De adus, se aduc foarte multe. Dacă ar fi după mine, i-aş obliga să mute volaul pe stânga, sau să aibă minim oglindă periscopică sau cameră video. Nu e doar volanul, e oglinda din dreapta, care depărtează obiectul, iar la asta nu s-a gândit nimeni. Când ai oglinzile invers, trebuie sa ai grjă de cel din stânga. Lampa de mers înapoi, ştergătoarele, sunt multe care trebuie inversate”, mai spune băimăreanul care a vrut să rămână anonim.

Totuşi, românii înmatriculează foarte de multe maşini cu volanul pe partea dreaptă, motivul fiind acela că sunt mult mai ieftine. „Am avut ocazia să cumpăr un Audi la 2.500 de euro, în condiţiile în care, dacă era cu volanul pe partea stângă, ar fi fost mult mai scumpă. Am preferat să mai aştept până voi găsi una pe care să mi-o permit, dar cu volan pe stânga”, spune Maria Stan. Mecanicii auto spun că mutarea volanului pe partea stângă costă în jur de 800 de euro. „Maşinile cu volanul pe dreapta, combinate cu teribilismul la volan pot avea efecte devastatoare. Am văzut multe astfel de accidente”, spune Florin, un alt băimărean. „Dacă ar fi după mine, eu le-aş interzice”, spune el.

Conform statisticilor, în prezent în România există peste 20.000 de maşini cu volanul pe dreapta, înmatriculate. Proiectul unui ordin de ministru prevede că maşinile cu volanul pe dreapta care provin dinafara Uniunii Europene nu vor mai putea fi înmatriculate în România. Dacă ordinul ministrului va intra în vigoare, după 2019, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, maşinile aduse de aici nu vor mai putea fi înmatriculate în România. 

Mai puteţi citi:

O treime din intoxicaţiile cu ciuperci se soldează cu deces. Recomandările medicilor, privind consumul ciupercilor de pădure

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite