De ce este incorect să spunem „vroiam“. „Folosim adesea o combinaţie greşită între verbele «a vrea» şi «a voi»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dicţionarul explicativ al limbii române
Dicţionarul explicativ al limbii române

Tot mai des şi în situaţii neaşteptate se întâlneşte folosirea incorectă a unor verbe. Greşelile de exprimare sau de ortografie sunt frecvente în special în mediul virtual.

Folosirea incorectă a unor cuvinte a devenit tot mai frecventă, iar mediul virtual a favorizat acest lucru. Dacă greşelile de exprimare sunt, în unele situaţii, explicabile prin emoţii excesive (în faţa camerelor de luat vederi sau în faţa unui examinator, de exemplu), cele de ortografie nu au nicio scuză.

„Scrierea corectă din punct de vedere gramatical reprezintă un minim de cultură generală, la care ar trebui să aibă acces oricine”, spune Monica Pop, doctor în Limba română.

Unele cuvinte sau expresii au fost folosite greşit atât de mult, încât au devenit o obişnuinţă, astfel că sunt tot mai puţini cei care le observă. Cuvântul „vroiam” este un exemplu. „Folosim adesea o combinaţie între verbele «a vrea» şi «a voi», în vorbirea curentă, respectiv «vroiam», însă această formă nu este corectă”, mai spune Monica Pop.

„Formele corecte ale verbului «a voi» sunt «voiam», «voiai», «voia», «voiaţi», «voiau». Verbul «a vroi» nu există”, mai spune ea. „Forma corectă este: «voiam să vin la tine», în niciun caz «vroiam să vin la tine», completează ea.

Pe de altă parte, există verbul „a vrea“, cel care generează confuzia şi determină folosirea formei greşite gramatical, prin combinarea celor două verbe. Formele flexionare corecte la timpul imperfect ale verbului „a vrea“ sunt: „eu vream“, „tu vreai“, „el vrea“, „noi vream“, „voi vreaţi“, „ei vreau“. 

Mai puteţi citi:

Primarul PSD din Cavnic: niciun candidat nu a avut în agendă susţinerea unui condamnat penal

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite