De ce bufniţa este asociată cu moartea. Explicaţia specialiştilor are legătură cu lumânările aprinse în casele celor care îşi pierd viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În credinţa populară, bufniţa este asociată cu moartea. Există o explicaţie pentru care la casa unde murea un om apărea şi o asemenea pasăre de noapte.

"În primul rând că singura specie care este legată de simbolul morţii este cucuveaua, o specie care este întâlnită în localităţile din Maramureş. De regulă, lumea le asimilează cu bufniţele. În realitate, din punct de vedere ştiinţific s-a dovedit faptul că bufniţele, dacă au un pic de lumină, ele vânează mult mai bine. 

Ori dacă ne întoarcem în timp, acum 100 de ani, o să constatăm că într-o localitate nu existau becuri, curent, medici ş.a.m.d.. Şi atunci, în momentul în care în casa respectivă exista un om bolnav se aprindea fie o lumânare, fie un felinar care funcţiona pe bază de petrol. 

Ori lumânările şi petrolul erau foarte scumpe atunci, astfel că erau aprinse lumini noaptea numai acolo unde existau oameni bolnavi. Şi atunci bufniţa venea acolo, în acea zonă, pentru că putea vâna mai bine şoareci“, a declarat Vasile Chiş, de la Muzeul Ştiinţelor Naturii din Sighet. 

Acesta a mai adăugat că bufniţa scoate nişte sunete specifice, de fiecare dată fiind alungată de oameni de la acea casă, însă întotdeauna ea se întorcea. 

"Când murea omul pleca şi bufniţa, pentru că nu mai exista lumină. Aşa şi la cimitir. De regulă, când veneau seara de la munca câmpului, oamenii puneau câte o lumânare la cimitir. Şi acolo venea bufniţa, pentru că era lumină", a concluzionat reprezentantul Muzeului. 

Citeste si: 

EXCLUSIV Filmul unui licean român a fost acceptat la Cannes. Povestea din spatele unei premiere pentru cinematografia românească

Două filme româneşti regizate de Radu Muntean şi de Corneliu Porumboiu, în selecţia "Un Certain Regard" de la Cannes

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite