Cum găteşti o plăcintă ca în Maramureş. Secretele coacerii pe frunză de varză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcinta ca în Maramureş FOTO Adevărul
Plăcinta ca în Maramureş FOTO Adevărul

Plăcinta a fost dintotdeauna unul din acele preparate care ne duc cu gândul la bunici, fiind vorba despre un preparat care necesită răbdare şi îndemânare. În satele din Maramureş, plăcinta se frământă odată cu aluatul de pâine şi se coace pe vatră, în cuptor, unde frunza de varză are rolul de a o proteja de cenuşă.

Indiferent că e coaptă pe vatră sau în tigaie în ulei, o  plăcintă caldă este mereu binevenită. Nu se prepară greu, însă necesită îndemânare şi răbdare, pentru că aluatul tebuie să dospească. Irina din Deseşti face plăcintă din aluatul de pâine, la care adaugă puţin zahăr.

Avem nevoie de:

 - 1 kilogram de făină

 - 30 de grame drojdie (sau două pliculeţe de drojdie uscată)

 - o linguriţă de sare

 - o linguriţă de zahăr

 - apă călduţă pentru frământat

 - ulei pentru prăjit

Pentru umplutură avem nevoie de:

500 g brânză

2 legături mărar

La ţară, gospodinele din Maramureş mai folosesc ceapă verde şi frunze de lobodă, pe care le călesc puţin înainte de a le folosi la umplutură. Uneori, la plăcintele de post, se foloseşte umplutura doar din aceste verdeţuri, fără a mai adăuga brânza. În plus, Irina spune că foloseşte maia.

„Eu fac pâine în cuptor zilnic şi folosesc maia. Aşa că iau din aluatul de pâine şi îl prepar pentur plăcintă, iar o parte din aluat reţin pentru maia”, explică ea. Drojdia cu zahărul se dizolvă în puţină apă călduţă. Făina se cerne şi se face un loc în mijlocul ei, unde se pune maiaua sau drojdia dizolvată. Se lasă cam 10 minute, după care se frământă, adăugându-se apă călduţă.

Aluatul se frământă până când începe să se desprindă de pe mâini şi capătă elasticitate, apoi se lasă la dospit pentru aproximativ 45 de minute – o oră. E bine să fie lăsat acoperit, într-un loc călduţ. Ar trebui să-şi dubleze sau chiar tripleze volumul. Apoi se taie câte o bucată cât pumnul şi se întinde o foaie, care se umple cu brânza amestecată cu verdeaţă sau cu verdeaţa călită puţin.

„Dacă tot fac foc în cuptor pentru pâine, coc şi plăcintele tot acolo, pe vatră. Însă ca să nu se murdărească cu cenuşă pe dos, le aşez pe o frunză de varză”, mai spune Irina.

Cum nu toată lumea are un cuptor afară, plăcinta se poate coace în tigaie, la foc mediu, în puţin ulei.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite