Cum faci cele mai pufoase brioşe. Gospodină: „Este reţeta pe care am folosit-o mereu şi au ieşit tare gustoase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brioşe cu afine sau coacăze    Foto: Adevărul
Brioşe cu afine sau coacăze    Foto: Adevărul

Brioşele sunt un desert uşor de preparat, foarte versatil, care poate fi gătit cu fructe, ciocolată, alune, nuci, stafide, să fie glazurat sau nu.

În funcţie de gust, brioşele pot fi preparate cu mai multe sortimente de fructe, fructe uscate, fulgi de ciocolată, glazură sau, pur şi simplu, simple. Brioşele rămân în topul preferinţelor atunci când vine vorba despre deserturi practice şi uşor de preparat.

De asemenea, reţetele sunt diferite, majoritatea au aceeaşi bază, însă unele folosesc ulei în timp ce altele propun chefirul sau laptele bătut. Acesta din urmă, spun gospodinele, este ingredinetul care le face mai pufoase şi mai gustoase, în timp ce uleiul dă aluatului o consistenţă ceva mai densă. ”Cel mai adesea folosesc afine, dar am încercat chiar şi cu bucăţele de măr şi au ieşit foarte bune”, spune o băimăreancă ce pregăteşte brioşe foarte des.

”Asta e reţeta pe care am folosit-o mereu şi sunt foarte gustoase”, mai spune ea.

150 ml chefir

125 g unt moale

2 ouă

200 g zahăr

1/2 linguriţă bicarbonat

1,5 căni de făină (cana de ceai)

O mână de coacăze (circa 150-200 g)

Se amestecă untul cu chefirul, apoi se adaugă ouăle. Se adaugă apoi zahărul, iar făina în care s-a amestecat bicarbonatul se adaugă la urmă. Când aluatul este bine amestecat, se adaugă fructele. Pot fi folosite coacăze, dar şi afine sau mure, zmeură, fragi sau orice fructe sunt la îndemână. De asemenea, se poate folosi fulgi de ciocolată, alune sau nuci, în funcţie de gust. 

Aluatul se toarnă în formele speciale pentru brioşe şi se dau la cuptorul preîncălzit. ”Dacă focul este prea tare, brioşele se vor rumeni la suprafaţă, dar în interior vor rămâne crude. Se face testul cu scobitoarea, iar dacă aluatul se lipeşte de scobitoare, înseamnă că interiorul nu e copt. Dacă brioşele par rumene iar aluatul se lipeşte de scobitoare, e semn că trebuie dat focul mai mic”, mai explică gospodina.

Gustul poate fi îmbunătăţit cu coajă de portocală rasă sau esenţă de rom. 

”Dacă fructele sunt congelate, e indicat să fie date prin făină, astfel nu vor aluneca prin aluat şi nu vor ajunge toate pe fundul vasului în care se coc”, mai explică ea. 

O altă reţetă foloseşte o cană de ceai ca unitate de măsură şi necesită 3 ouă, o cană de zahăr, o jumătate de cană de ulei, o cană şi jumătate de făină şi o linguriţă de praf de copt. Dacă pare prea moale, se poate pune o lingură sau două de făină în plus. Ingredientele se amestecă la fel ca şi la prima reţetă şi se toarnă în formele de brioşe, după care se dau la cuptor.

Pentru un aspect mai apetisant, pe deasupra se poate pune o glazură făcută din ciocolată topită.

Mai puteţi citi:

Hipertensiunea arterială, tratată complet cu laser intravenos. Cum funcţionează aparatul adus în premieră în România

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite