Ce sancţiuni rişti dacă nu opreşti la trecerile la nivel cu calea ferată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soferii trebuie sa dea prioritate trenului FOTO:IPJ Maramures
Soferii trebuie sa dea prioritate trenului FOTO:IPJ Maramures

Sunt mulţi şoferii care uită faptul că trenul nu acordă prioritate. Din teribilism şi uneori chiar din prostie sunt şoferi care cred că pot trece calea ferată până să vină trenul, însă, de cele mai multe ori, se dovedeşte contrariul. De cele mai multe ori astfel de evenimente se soldează cu moartea unui om.

Pentru prevenirea producerii de accidente rutiere soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale însemnate care au ca principală cauză nerespectarea normelor impuse de legislaţia privind obligaţiile conducătorilor auto la trecerile la nivel cu calea ferată, poliţiştii rutieri maramureşeni, împreună cu cei din cadrul Biroului Poliţie Transporturi Maramureş, ţin să readucă aminte şoferilor prevederile legale în acest domeniu. 

În conformitate cu articolul 60 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, participanţii la trafic trebuie să dea dovadă de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz. Potrivit legii, "la trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, prevăzută cu bariere sau semibariere, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească în dreptul indicatorului ce obligă la oprire, dacă acestea sunt în curs de coborâre ori în poziţie orizontală şi/sau semnalele sonore şi luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune". 

"La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agentului de cale ferată. La art. 102, alin (3), lit. c se arată că ,,neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”" se arată în respectiva Ordonanţă de Urgenţă din 2002. 

Şoferii din România nu trebuie să uiate faptul că conducătorul de autovehicul nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce dacă sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus în condiţiile stipulate mai sus. 

Trebuie spus că în judeţul Maramureş a fost înregistrat în data de 24 februarie un astfel de accident. În urma impactului avea să moară un tânăr din comuna Boiu Mare. 

Citeste si: Cel mai periculos concurent pentru CFR Călători: de la 1 august, trenurile firmei private Softrans vor lega mai ieftin şi cu internet gratuit Bucureştiul de litoral

Coliziune între două trenuri în cantonul elveţian Zurich

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite