„Big Brother” la Baia Mare. Peste 300 de camere de supraveghere vor fi amplasate în zone intens circulate

0
Publicat:

Primăria municipiului Baia Mare va instala 300 de camere video, în 35 de locuri foarte circulate, pentru a spori siguranţa cetăţenilor, a informat primarul Cătălin Cherecheş.

Camerele vor fi în 35 de puncte importante din orașul Baia Mare FOTO Arhivă Adevărul
Camerele vor fi în 35 de puncte importante din orașul Baia Mare FOTO Arhivă Adevărul

„Proiectul este major pentru municipiul Baia Mare şi urmează a fi finanţat prin programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, având o valoare de 1,3 milioane de euro. (...) Noile camere video vor fi amplasate în 35 de locuri alese din oraş, locuri de mare trafic rutier, cele mai circulate intersecţii, pieţe, parcuri, parcări şi principalele unităţi de învăţământ", a spus Cătălin Cherecheş.

Conform acestuia, echipamentele urmează a fi montate şi exploatate cu ajutorul unui operator local, iar alimentarea cu energie electrică a întregului sistem video va fi autorizat de Electrica.

În municipiul Baia Mare funcţionează deja aproape 200 de camere de supraveghere, iar cu cele ce cor fi instalate se va ajunge la un Big Brother de 500 de camere.

Potrivit documentaţiei tehnice, setul de de funcţii de video analiză din camerele va include minim 16 funcţii standard în cameră, dintre acestea 8 putând fi configurate să fie activate în paralel.

Sistemul putând înregistra obiecte-persoane care accesează, părăsesc, se află in anumite zone/arii de interes, parcurgerea uneia sau mai multor zone de interes -marcate de operatori pe imagini prin linii virtuale, având diverse interdependenţe logice între acestea, detectarea de obiecte/persoane/vehicule, etc care traversează/urmează zone de interes (interzise)/rute predefinite, situaţii tip „loitering''( detectare situaţii suspicioase - de exemplu trecere linie continuă), respectiv gradul de aglomerare în arii/segmente predefinite.

Statistice arată că-i nevoie de măsuri de combatere a infracționalității

La nivelul judeţului Maramureş, în anul 2020, infracţiunile stradale au reprezintat 5,29% din totalul infracțiunilor sesizate. „Criminalitatea stradală este un tip de criminalitate specific mai ales mediului urban, cele mai multe infracțiuni stradale (85,5%) fiind înregistrate în municipiul Baia Mare”, au explicat reprezentanții IPJ Maramureș.

Criminalitatea în mediul rural reprezintă 30,8% din criminalitatea la nivel de județ, conform statisticii oficiale. „Comparativ cu anul 2019, în perioada supusă evaluării s-a constatat o scădere cu 13,4% a infracționalității în mediu rural. Ponderea cea mai mare o deţin infracţiunile judiciare – 59%, în special cele din sfera micii criminalităţi (loviri sau alte violenţe, furturi și amenințări). Alte infracțiuni frecvent întâlnite în mediul rural sunt infracțiunile rutiere (13%) și infracțiunile prevăzute de Codul Silvic (5%)”, au mai explicat reprezentanții IPJ Maramureș.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite